Trei comisioane percepute în cadrul primei scheme de bacșiș pentru criptomonedele insider | USAO-SDNY

Damian Williams, procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al New York-ului, și Michael Driscoll, director asociat responsabil cu biroul de teren al FBI din New York, au anunțat astăzi deschiderea sigiliului dintr-un rechizitoriu prin care îl acuza pe Ishan Wahey, fost Manager de produs la Coinbase Global, Inc. („Coinbase”), NIKHIL WAHI și SAMEER RAMANI, cu o conspirație pentru fraudă și fraudă prin cablu în legătură cu o schemă de comitere a tranzacțiilor privilegiate cu cripto-active folosind informații confidențiale Coinbase despre cripto-active care urmează să fie listate pe bursele Coinbase. Ishan Wahi și Nakhil Wahi au fost arestați în această dimineață la Seattle, Washington, și vor apărea astăzi la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Vest din Washington. Sameer Ramani a fost, de asemenea, expediat astăzi și este încă în libertate.

Procurorul american Damian Williams a declarat: “Acuzațiile de astăzi sunt încă o reamintire a faptului că Web3 nu este un teritoriu fără lege. Chiar luna trecută, a anunțat primul caz de tranzacționare a informațiilor privilegiate care implică NFT, iar astăzi a anunțat primul caz de tranzacționare a informațiilor privilegiate care implică piețele de criptomonede. mesajul cu aceste acuzații este clar: Frauda este fraudă, indiferent dacă se întâmplă pe blockchain sau pe Wall Street. Districtul de Sud din New York va rămâne neobosit în a aduce fraudătorii în fața justiției, oriunde îi găsim.”

„Deși acuzațiile din acest caz se referă la tranzacții pe o bursă de criptomonede – nu o piață financiară tradițională – ele încă constituie tranzacții privilegiate”, a declarat directorul adjunct al FBI Michael J. Driscoll. Sunt legale în cel puțin 25 de active criptografice diferite și au generat câștiguri ilicite însumând aproape 1,5 milioane de dolari. Acțiunea de astăzi ar trebui să demonstreze angajamentul FBI de a proteja integritatea tuturor piețelor financiare – vechi și noi”.

După cum se pretinde în rechizitoriul desigilat în tribunalul federal din Manhattan[1]:

fundal

În toate momentele relevante, Coinbase a fost unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede din lume. Utilizatorii Coinbase pot obține, schimba și vinde diferite active criptografice prin conturile de utilizator online cu Coinbase. Periodic, Coinbase a adăugat noi active criptomonede celor care pot fi tranzacționate prin schimb, iar capitalizarea de piață a activelor cripto a crescut dramatic după ce Coinbase a anunțat că va lista un anumit activ cripto. În consecință, Coinbase a păstrat aceste informații strict confidențiale și a interzis angajaților săi să partajeze aceste informații cu alte persoane, inclusiv prin oferirea de „sfaturi” oricărei persoane care ar putea tranzacționa pe baza respectivelor informații.

Începând cu luna octombrie 2020, ISHAN WAHI a lucrat la Coinbase ca manager de produs numit pentru echipa Coinbase Asset List. În acest rol, ISHAN WAHI a fost implicat într-un proces extrem de secret de listare a activelor cripto pe bursele Coinbase și a avut cunoștințe detaliate și avansate despre activele cripto pe care Coinbase intenționează să le listeze și momentul anunțurilor publice despre listările de active cripto. Începând cu cel puțin august 2021 și până în mai 2022, ISHAN WAHI a fost membru al unui canal privat de mesagerie Coinbase rezervat unui număr mic de angajați Coinbase cu implicare directă în procesul de listare a activelor Coinbase. Canalul privat a fost folosit pentru a discuta, printre altele, despre „date exacte de anunț/lansare + cronologie” pe care Coinbase nu dorește să le împărtășească tuturor angajaților săi.

Sistemul de tranzacționare a informațiilor privilegiate

În cel puțin 14 ocazii, începând cu cel puțin iunie 2021 și până în aprilie 2022, ISHAN WAHI a aflat în avans că Coinbase intenționează să listeze anumite active cripto, momentul anunțurilor publice ale Coinbase la aceste liste de active și deturnarea informațiilor confidențiale Coinbase prin bacșiș. Fie fratele său, NIKHIL WAHI, fie prietenul și partenerul lui Ishaan Wahi, Sameer Ramani, pentru ca aceștia să poată face tranzacții profitabile în aceste cripto active înaintea anunțurilor publice de listare a Coinbase.

După ce au primit sfaturi de la ISHAN WAHI, NIKHIL WAHI și RAMANI au folosit portofelele blockchain anonime Ethereum pentru a achiziționa active cripto cu puțin timp înainte ca Coinbase să anunțe public că listează sau are în vedere listarea acestor active cripto pe bursa sa. În urma anunțurilor publice de listare a Coinbase, NIKHIL WAHI și RAMANI au vândut active cripto pentru profit. Pe baza informațiilor confidențiale furnizate de ISHAN WAHI, NIKHIL WAHI și RAMANI în mod colectiv, cel puțin 14 anunțuri separate din lista publică a Coinbase au fost tranzacționate pentru cel puțin 25 de active criptografice diferite. Ca urmare a schemei de tranzacționare a informațiilor privilegiate, NIKHIL WAHI și RAMANI au generat colectiv câștiguri realizate și nerealizate în valoare totală de cel puțin 1,5 milioane USD.

Pentru a-și ascunde achizițiile de active cripto înainte de anunțurile de listări Coinbase, NIKHIL WAHI și RAMANI au folosit conturi la bursele centrale deținute pe numele altora și au transferat fonduri, active cripto și veniturile din schema lor prin mai multe portofele blockchain Ethereum anonime. De asemenea, NIKHIL WAHI și RAMANI creează și utilizează în mod regulat noi portofele blockchain Ethereum, fără niciun istoric al tranzacțiilor anterioare, pentru a ascunde participarea lor la schemă.

Încercarea lui Ishaan Wahi de a evada din Statele Unite

Pe 11 aprilie 2022, Coinbase a anunțat că studiază posibilitatea de a lista zeci de active cripto pe bursele sale. Pe baza informațiilor confidențiale Coinbase furnizate de ISHAN WAHI, RAMANI a determinat mai multe portofele blockchain anonime Ethereum să achiziționeze cantități mari de cel puțin șase active cripto care urmau să fie incluse în anunțul de listare al Coinbase pe 11 aprilie 2022.

La scurt timp după tranzacționarea cu RAMANI înainte de anunțarea listării Coinbase pe 11 aprilie 2022, un cont de Twitter binecunoscut în comunitatea cripto a scris pe Twitter referitor la portofelul blockchain Ethereum „cumpărând sute de mii de dolari în jetoane exclusiv într-o postare de listare a activelor Coinbase înainte 24 La aproximativ o oră după ce a fost postat. Activitatea de tranzacționare la care se face referire în tweet-ul din 12 aprilie este tranzacționarea cauzată de RAMANI. Coinbase a răspuns apoi public pe Twitter menționând că a început deja o investigație în această problemă și câteva săptămâni mai târziu a declarat pe un blog public că orice angajat Coinbase care a scurs informații confidențiale despre companie va fi „expediat imediat și trimis autorităților relevante ( potential urmarire penala). ) ).

Pe 11 mai 2022, directorul de operațiuni de securitate al Coinbase i-a trimis un e-mail lui Ishan Wahi informându-l că ar trebui să participe la o întâlnire personală legată de listarea activelor Coinbase la biroul Coinbase din Seattle, Washington, luni, 16 mai 2022. Ishan Wahi a confirmat că va participa la întâlnire.

În seara zilei de duminică, 15 mai 2022, ISHAN WAHI a achiziționat un zbor dus-întors către India, care era programat să plece a doua zi, cu puțin timp înainte ca Ishan WAHI să fie intervievat de Coinbase. Înainte de a se urca în avion, ISHAN WAHI le-a spus în mod fals angajaților Coinbase că a plecat deja în India când nu a făcut-o. În orele dintre rezervarea zborului și plecarea sa programată, Ishan Wahi i-a sunat și le-a trimis mesaje text lui Neil Wahi și Ramani cu privire la investigația Coinbase, fiecare cu o fotografie a mesajelor pe care le-a primit pe 11 mai 2022, de la directorul de operațiuni de securitate al Coinbase. . Înainte de a se îmbarca într-un zbor din 16 mai 2022 către India, Ishaan Wahi a fost oprit de forțele de ordine și împiedicat să părăsească țara.

* * *

Ishan Wahey, în vârstă de 32 de ani, din Seattle, Washington, este acuzat de două acuzații de conspirație pentru fraudă electronică și două acuzații de fraudă electronică, fiecare cu o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Nakhal Wahi, în vârstă de 26 de ani, din Seattle, Washington, este acuzat de un cap de conspirație pentru fraudă electronică și unul de fraudă electronică, fiecare cu o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Sameer Ramani, în vârstă de 33 de ani, din Houston, Texas, este acuzat de un cap de conspirație pentru fraudă electronică și unul de fraudă electronică, fiecare cu o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Pedepsele maxime statutare sunt stabilite de Congres și sunt furnizate aici doar în scop informativ, deoarece orice sentință a inculpaților va fi stabilită de judecător.

Domnul Williams a lăudat activitatea de investigare a FBI. El a recunoscut, de asemenea, asistența din partea National Crypto Enforcement Team a Departamentului de Justiție, precum și din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb, care a lansat separat proceduri civile împotriva inculpaților astăzi. Domnul Williams a mulțumit, de asemenea, Coinbase Global, Inc. pentru cooperarea sa cu ancheta.

Acest caz este tratat de Grupul Operativ de Fraude pentru Valori Mobiliare și Mărfuri. Procurorii asistenți americani Noah Solovitch și Nicholas Ross sunt responsabili de urmărire penală.

Acuzațiile din rechizitoriu sunt simple acuzații, iar acuzații sunt prezumați nevinovați cu excepția cazului în care și până la probarea vinovăției.


[1] După cum indică declarația introductivă, întregul text al rechizitoriului și descrierea rechizitoriului prezentată aici constituie doar acuzații și fiecare fapt descris trebuie tratat ca o acuzație.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *