SEC împotriva lui Wahi ar putea crește acțiunea colectivă a acționarilor cripto

La sfârșitul lunii iulie, Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb din SUA a adus acuzații de tranzacționare a informațiilor privilegiate împotriva unui fost director al Coinbase – cea mai mare platformă de tranzacționare cu cripto-active din SUA. Taxa este cel mai recent pas în eforturile agenției de a reglementa criptomoneda și ar putea stimula o creștere a proceselor legate de valorile mobiliare legate de criptomonede.

în SEC v. Wahi și colabSecurities and Exchange Commission susține că fostul director, Ishan Wahey, a furnizat în mod necorespunzător sau a fost „notificat” informații materiale non-publice despre momentul și conținutul „reclamelor pe listă” Coinbase fratelui și prietenului său apropiat. Aceste persoane ar fi folosit apoi informațiile pentru a tranzacționa înainte de a face publicitate pentru mai multe listări și de a câștiga cel puțin 1,1 milioane de dolari.

Potrivit SEC, schema de tranzacționare a informațiilor privilegiate a inclus cel puțin 25 de tipuri diferite de active cripto. Dar, deoarece comisioanele de tranzacționare a informațiilor privilegiate în conformitate cu Secțiunea 10(b) și Regula 10b-5 pot fi făcute doar „în legătură cu cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare”, SEC a susținut în mod special că nouă dintre activele tranzacționate criptografic erau valori mobiliare. Afirmațiile sale urmează îndrumările din versiunea SEC din 2019, Cadrul de analiză a contractelor de investiții pentru active digitale, care afirmă că pentru a determina dacă un activ digital este securitate, acesta trebuie analizat în cadrul de testare stabilit mai întâi în SEC vs. WJ Howey Co., 328 US 293 (1946). sub Howey În test, un „contract de investiții” există atunci când există o investiție de bani, într-o asociere în participațiune, cu o așteptare rezonabilă de a obține profituri din eforturile altora. Deoarece primele două componente sunt de obicei satisfăcute în oferta și vânzarea unui activ digital, deoarece activul este cumpărat sau achiziționat pentru valoare ca parte a unei „întreprinderi în comun”, principala problemă în analizarea unui activ digital este dacă cumpărătorul are o opinie rezonabilă. așteptarea profiturilor (sau a altor profituri financiare) Derivat din eforturile altora. Astfel, în şchiop Reclamație, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse a aplicat Howey Un test pentru fiecare dintre cele nouă active cripto – cu o mare parte a analizei concentrându-se pe dacă investitorii au așteptări rezonabile pentru profituri bazate pe eforturile altora.

Decizia Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) de a depune această plângere provoacă incertitudine pentru Coinbase și pentru alte platforme de tranzacționare cu cripto-active. Deși plângerea notează că SEC consideră că unele, dar nu toate, criptoactivele sunt valori mobiliare, agenția nu a stabilit un cadru de reglementare clar, indiferent de implementarea sa Howey un test. Ghidul din 2019 a furnizat câteva informații, dar a indicat în mod specific că reprezintă doar punctele de vedere ale Centrului strategic pentru inovare și tehnologie financiară al Comisiei pentru valori mobiliare și burse și nu a fost o regulă, un regulament sau o declarație oficială a Comisiei. Se pare că Coinbase însuși se confruntă cu o investigație separată cu Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse pentru a stabili dacă a listat activele digitale care ar fi trebuit să fie înregistrate ca valori mobiliare.

Ca răspuns la şchiop Fee, Coinbase a publicat o postare pe blog, susținând că niciunul dintre activele de pe platforma sa nu este titluri de valoare și că „a depus o petiție de stabilire a regulilor la Securities and Exchange Commission (SEC), solicitând stabilirea unor reguli de facto, astfel încât Piața criptomonedei are șansa să evolueze.” Avocatul lui Ishan Wahi a emis, de asemenea, o declarație în care respinge acuzațiile SEC și afirmă că „procurorii încearcă să incrimineze comportamentul nevinovat, deoarece caută țapi ispășitori, deoarece atât de mulți oameni și-au pierdut banii criptomonedei recent.”

Alte autorități de reglementare au răspuns la acțiunile în natură ale SEC. Într-o declarație publică emisă în aceeași zi şchiop Acuzațiile au fost anunțate, iar comisarul CFTC a emis o declarație criticând şchiop ca „un exemplu izbitor de „reglementare prin aplicare” și afirmația că întrebările cheie, cum ar fi dacă criptoactivele sunt supuse legilor privind valorile mobiliare, ar trebui, în schimb, abordate printr-un proces de stabilire a regulilor și comentarii publice.” Aceiași trei persoane au fost acuzate de fraudă electronică, dar nu fraudă cu titluri de valoare și orice întrebare juridică cu privire la faptul dacă activele erau valori mobiliare ar fi putut fi evitată. După ce fratele lui Wahy, Nikhil, a pledat vinovat pe 12 septembrie, procurorul adjunct a declarat că generalul american Noah Solojic a spus dacă criptomoneda este o securitate fără legătură. la acuzațiile de fraudă prin cablu: „Nu este un element al infracțiunii pe care acuzatul pledează că a săvârșit-o și, din acest motiv, decizia pârâtului de a soluționa acest caz de fraudă prin cablu nu trebuie înțeleasă ca o declarație cu privire la dacă cripto activele în cauză erau de fapt valori mobiliare sau dacă pârâtul trebuia să știe că sunt valori mobiliare.”

Cu toate acestea, chiar și în absența unor orientări suplimentare, eforturile SEC de a reglementa anumite active cripto, cum ar fi valorile mobiliare, sunt de natură să încurajeze procurorii privați. Potrivit unui raport recent, numărul de depuneri de acțiuni colective legate de criptomonede în 2022 până acum este pe cale să depășească totalul din 2021. Trei dintre aceste depuneri includ în mod specific acuzații legate de titlurile de valoare criptomonede. Într-un exemplu la începutul acestei luni, un acționar reclamant a depus o acțiune colectivă de valori mobiliare împotriva Coinbase, susținând – printre altele – că compania a permis persoanelor fizice să tranzacționeze active digitale care ar fi trebuit să fie înregistrate la SEC ca valori mobiliare. Modul în care acestea și alte acțiuni împotriva furnizorilor de criptomonede sunt implementate probabil va fi afectat de rezultat şchiop Proces.

© 2022 Proskauer Rose LLP. National Law Review, Volumul XII, Nr. 257

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *