Riksbank sub microscop – afaceri valutare

Drivers Market Astăzi

Principalul eveniment de astăzi în regiunea nordică este decizia Riksbank, unde ne așteptăm la o creștere a ratei de 75 pb la 1,50% și traiectoria ratei de politică publică care indică noi creșteri ale ratelor pe termen scurt (ne așteptăm la 75 pb în noiembrie). Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați secțiunea țărilor nordice de mai jos.

Inflația germană a prețurilor de producător se poate stabiliza, dar la niveluri foarte ridicate, deoarece energia continuă să conducă hiperinflația.

În SUA, noi permise de locuințe și de construcție pentru luna august vor oferi indicii importante despre cât de repede încetinește sectorul imobiliar din SUA pe fondul creșterii ratelor dobânzilor.

Prezentare generală de 60 de secunde

Piețe: Sentimentul de risc global a luat o întorsătură în tranzacțiile slabe ieri, iar piața de valori a închis sesiunea în verde în SUA. Asia își revine și ea, iar după cinci zile consecutive de pierderi în majoritatea indicilor europeni, futures indică o sesiune de răgaz. În general, piețele rămân volatile înaintea unei serii de reuniuni ale băncii centrale la sfârșitul acestei săptămâni. Randamentul obligațiunilor pe 2 ani din SUA urcă spre 4%, în timp ce randamentul pe 10 ani se închide la 3,5%. După o creștere din această săptămână (75 de puncte de bază așteptate, dar posibile și 100 de puncte de bază), rata fondurilor Fed va fi atins un teritoriu restrictiv. Piețele stabilesc acum prețul ciclului de vârf la 4,5%.

Japonia: Datele japoneze privind inflația nu sunt de obicei ceva de urmărit, dar odată cu întâlnirea Băncii Japoniei de joi și presiunea asupra politicii curbei de control al randamentelor, datele despre prețuri din această dimineață au atras puțin atenția. Măsura preferată a Băncii Japoniei, inflația excluzând alimentele proaspete, a crescut la un maxim de trei decenii de 2,8% pe o bază anuală, depășind așteptările analiștilor de 2,7%. Ne așteptăm ca BoJ să rămână pe loc, deoarece inflația continuă să fie determinată în mare parte de prețurile la energie și alimente. Acestea fiind spuse, merită remarcat faptul că metricul de bază a crescut, de asemenea, de la 0,4% pe an în luna iulie la 0,7% în august, iar un yen mai scăzut se adaugă presiunilor inflaționiste, dolarul în creștere cu 25% față de yenul în acest an.

China și Statele Unite: În cel mai clar semn de până acum, președintele american Biden a declarat ieri că SUA ar apăra Taiwanul dacă va fi atacat – făcând încă un pas spre „linia roșie” a Chinei. Este a patra oară în aproape un an când Biden trimite acest mesaj, chiar dacă oficialii Casei Albe spun de fiecare dată că Statele Unite nu și-au schimbat politica. Cu toate acestea, de data aceasta, jurnalistul a întrebat dacă asta înseamnă că, spre deosebire de Ucraina, trupele americane – bărbați și femei americane – vor apăra insula, Biden a răspuns „da”. Acesta este cel mai clar semn că SUA și-au schimbat politica la așa-numita „claritate strategică” departe de „ambiguitatea strategică” și este probabil să enerveze China. Beijingul va vedea acest lucru ca un pas mai aproape de a susține oficial independența Taiwanului și, în acest sens, suntem cu un pas mai aproape de linia roșie a Chinei de a declara oficial Taiwanul stat suveran. Ne așteptăm ca China să răspundă cu un nivel foarte ridicat de exerciții militare în jurul Taiwanului. Încă nu ne așteptăm ca SUA și Taiwan să treacă „linia roșie” prin declararea oficială a independenței Taiwanului, dar apropierea cât mai mult posibil de „linia roșie” implică și riscuri și vedem o șansă de război de 20%. Prin accidentări sau greșeli care duc la o spirală de reciprocitate.

FI: Odată cu ieșirea Marii Britanii, piețele europene ale ratelor dobânzilor au fost determinate de comentariile solicite din partea membrilor Băncii Centrale Europene, pe fondul volumului limitat de tranzacții. Curbele europene s-au aplatizat, în timp ce spread-urile largi de astăzi rămân neschimbate. Notele la 10 ani au crescut ieri cu 5 puncte de bază.

moneda straina: Monedele străine sunt în așteptare înaintea a șapte decizii importante ale băncii centrale (inclusiv Turcia) săptămâna aceasta. Perechea EUR/USD a rămas aproape de paritate. Lira, coroana norvegiană și coroana suedeză au scăzut ușor, deși coroana norvegiană și-a șters o parte din pierderi pe fondul unei recuperări târzii a stocurilor și a țițeiului. Prețul SUA 10Y a atins temporar 3,50%, ceea ce a oferit suport temporar USD/JPY.

i se atribuie: Cu piețele din Marea Britanie închise pentru a sărbători înmormântarea Reginei, ieri nu s-a tranzacționat indicii iTraxx. Astăzi, noua serie iTraxx (Seria 38) începe să se comercializeze. Pe baza nivelurilor de vineri, estimăm că fișierul ar trebui să aibă 7-8 puncte de bază mai larg (aproximativ din cauza extinderii indexului exclusiv), în timp ce Xover ar trebui să deschidă cu aproximativ 40 de puncte de bază mai larg pe o combinație de scalare și modificare a componentelor.

Macro Nord

Astăzi, Riksbank începe această săptămână foarte importantă pentru banca centrală. Ne așteptăm la o creștere a ratei de 75 pb la 1,50% și traiectoria ratei să indice noi creșteri pe termen scurt (așteptăm 75 bp în noiembrie). Ratele de piață sunt pentru Riksbank, mai socotită de astăzi, la un preț de aproximativ 90 de puncte de bază. Deși nu poate fi exclusă o creștere cu 100 de puncte de bază, nu considerăm că citirea inflației de săptămâna trecută sau studiul așteptărilor inflaționiste sunt suficiente pentru a schimba cazul nostru de bază de la 75 de puncte de bază la 100 de puncte de bază. De asemenea, ne așteptăm ca Riksbank să reducă în continuare reinvestirea în QE, deoarece considerăm rezonabil să oprim complet reinvestirea (reducerea la doar o sumă marginală pentru a-și menține prezența pe piețe este o opțiune). Raportul de politică monetară cu noi așteptări va fi lansat odată cu decizia la ora 9.30 CET. Guvernatorul Stefan Ingves va susține o conferință de presă la ora 11:00 CET (în suedeză). Prețul documentului intră în vigoare miercuri, 21 septembrie.

Leave a Comment

Your email address will not be published.