Cointelegraph Magazine

Puterile… Tranzacții privilegiate cu criptomonede vizate – În sfârșit! Partea 1 – Revista Cointelegraph

A durat câțiva ani, dar represiunea guvernului împotriva „tradingului privilegiat” care implică active digitale a sosit în sfârșit. Era și timpul! Tranzacționarea privilegiată are loc destul de des pe piețele noastre de valori, așa că a fost doar o chestiune de timp până când criptomonedele și alte active digitale să fie exploatate necorespunzător de către răufăcători pentru câștiguri financiare.


Puterile de a… este o coloană lunară de opinie a lui Mark Powers, care și-a petrecut 40 de ani din cariera sa juridică lucrând cu probleme complexe legate de valorile mobiliare în Statele Unite, după o perioadă la Securities and Exchange Commission. Acum este profesor asistent la Florida International University School of Law, unde predă „Blockchain & the Law”.


La 1 iunie, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York a anunțat un rechizitoriu penal împotriva unui fost manager de produs OpenSea Marketplace, Nathaniel Chastain. Are sarcina de a folosi informații confidențiale despre jetoanele nefungibile care vor fi afișate pe pagina de pornire OpenSea pentru a le cumpăra înainte de acest eveniment și apoi le va vinde după ce sunt marcate. Se presupune că pentru a ascunde frauda, ​​Chastain a făcut aceste achiziții și vânzări folosind diverse portofele și conturi digitale de pe platformă. El este acuzat de fraudă electronică și spălare de bani prin efectuarea a aproximativ 45 de achiziții NFT în 11 ocazii diferite în perioada iunie-septembrie 2021 și vânzarea NFT-urilor pentru de 2 ori până la 5 ori prețul lor.

Sunt câteva lucruri interesante de remarcat despre rechizitoriu Statele Unite v. Chastain. În primul rând, acuzațiile penale nu includ frauda de valori mobiliare. De ce? Deoarece, deși pot exista ocazii în care vânzarea unui NFT implică vânzarea de „contracte de investiții”, un tip de „securitate” conform legislației federale privind valorile mobiliare, aici se pare că NFT-urile în cauză nu se încadrau în această clasificare. De asemenea, chiar dacă unele dintre NFT erau „valori mobiliare”, procurorul american a constatat în mod înțelept că nu era nevoie să se ocupe de această acuzație suplimentară, deoarece frauda electronică implică o pedeapsă mai lungă cu închisoarea. Frauda electronică este, de asemenea, mai ușor de dovedit.

În al doilea rând, rechizitoriul nu indică valoarea câștigului financiar pe care Chastain a obținut din această presupusă schemă. Având în vedere acest lucru, pot doar să presupun că a fost o sumă relativ mică de dolari, poate mai puțin de 50.000 de dolari.

În al treilea rând, deși ezoteric, ceea ce s-a întâmplat aici nu este denumit în mod tradițional „trading insider”, așa cum îl descrie Statele Unite. Pentru majoritatea avocaților în valori mobiliare, seamănă mult cu o schemă de „tranzacționare în viitor”. Tranzacționarea abuzivă implică, în general, cumpărarea sau vânzarea necorespunzătoare a valorilor mobiliare. Aici, NFT-urile în cauză nu par a fi „titluri de valoare” și implică participanții la bursă tranzacționând înaintea participanților de pe piață.

În cele din urmă, merită subliniat că SEC nu a depus nicio plângere împotriva lui Chastain pentru acest comportament. Acest lucru confirmă raționamentul meu conform căruia NFT-urile implicate în schemă nu sunt „valori mobiliare”, deoarece SEC are jurisdicție doar asupra comportamentului legat de valori mobiliare.

Și mai interesant este cazul de tranzacționare a informațiilor privilegiate împotriva lui Ishaan Wahi. Fratele său Nikhil Wahi. și prietenul său apropiat Samir Ramani în SEC v. Wahi și colab. Pe 21 iulie, Securities and Exchange Commission a depus plângerea la SDNY, susținând că cei trei au realizat câștiguri ilicite de aproximativ 1,1 milioane de dolari din schema lor, care s-a desfășurat din iunie 2021 până în aprilie 2022. S-a prăbușit din cauza departamentului de conformitate al Coinbase, de la care Ishan – un angajat Coinbase – Informații confidențiale „furate” despre jetoanele care urmează să fie listate la bursă și tranzacționate înainte de listarea anunțurilor.

Cel mai bun din blockchain, în fiecare marți

Abonați-vă la explorări atente și o lectură pe îndelete din revistă.

Prin abonare, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și cu Politica de confidențialitate

Ishan a fost convocat de departamentul de conformitate pe 11 mai pentru a participa la o întâlnire personală la biroul Coinbase din Seattle, Washington, luni următoare, 16 mai. În seara zilei de duminică, 15 mai, Ishan a achiziționat un bilet dus dus către India, care era programat să plece a doua zi, cu puțin timp înainte de a fi intervievat de conformitate. Cu alte cuvinte, din acuzațiile reiese că ar fi încercat să fugă din țară! Din fericire, Ishan a fost oprit de oamenii legii pe aeroport înainte de a se urca în avion și i s-a refuzat plecarea, așa că își va petrece ziua în instanță aici, în SUA, pentru a-și explica comportamentul și a-și dovedi nevinovăția.

Plângerea SEC susține că Ishan și-a încălcat datoria de a avea încredere și de a datora angajatorului său, Coinbase. A fost director la Assets and Investing Products Group la Coinbase și a fost parțial responsabil pentru a decide ce active digitale să listeze pe bursă. Comerț înainte de 10 listări care listează 25 de criptomonede diferite. Ishan a fost o „persoană acoperită” supusă politicii de tranzacționare globală a Coinbase și politicii de tranzacționare a activelor digitale, ambele interzicând utilizarea listelor de jetoane pentru câștiguri economice. Se presupune că Ishan i-a informat pe fratele său și pe prietenul său apropiat detalii despre criptomonedele care vor fi listate mai devreme și că au folosit informații fizice non-publice pentru a cumpăra aceste criptomonede.

Cu alte cuvinte, SEC papagali în reclamație elementele de tranzacționare a informațiilor privilegiate: cumpărarea sau vânzarea de valori mobiliare bazate pe informații materiale non-publice, cu încălcarea obligației. În cazul în care datoria dealer-ului sau a tipperului este datorată emitentului de valori mobiliare, cum ar fi o companie publică, atunci ceea ce s-a întâmplat este cunoscut sub denumirea de tranzacționare a informațiilor privilegiate „clasice”. Dacă datoria nu este datorată unui emitent, ci unei alte persoane, cum ar fi un angajator, atunci se aplică teoria „deturnării” a tranzacțiilor privilegiate. Aici, ceea ce se pretinde a fi teoria „deturnării” în Secțiunea 10(b) din Actul Securities Act din 1934 și încălcările Regulii 10b-5.

În cea de-a doua parte a acestei rubrici, săptămâna viitoare, voi discuta despre dezvoltarea legală a teoriei delapidarii, răspunderea tranzacțiilor privilegiate tippee și unele dintre implicațiile cazului angajaților Coinbase.


Opiniile exprimate sunt doar ale autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Cointelegraph sau ale Facultății de Drept din Florida International University sau ale afiliaților săi. Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie considerat sfaturi juridice sau de investiții.


Leave a Comment

Your email address will not be published.