Prognoza yuanului chinezesc | Yuanul chinezesc este o cumpărare?

Va rămâne yuanul chinez sub presiune? Foto: dentorsson / Shutterstock

The yuanul chinezesc (CNY) s-a slăbit în raport cu monede precum dolarul american (USD), euro (EUR) și dolarul australian (AUD), deoarece politica Chinei privind Covid-19 zero a dus la opriri larg răspândite și la turbulențe în economie.

În același timp, Banca Populară Chineză (PBoC) a redus dobânzile, în timp ce băncile centrale din alte țări au crescut dobânzile.

Yuanul chinezesc se tranzacționează peste 7 față de dolarul american, pentru prima dată din iulie 2020, pe baza graficului istoric al yuanului chinezesc.

Graficul pe 5 ani USD/CNY

Va continua această slăbiciune sau yuanul chinez va reveni? Ce determină valoarea renminbi și care sunt perspectivele pentru moneda în viitor?

În acest articol, aruncăm o privire la cele mai recente performanțe și previziuni ale yuanului chinezesc de la analiști.

Ce determină valoarea yuanului chinezesc?

Renminbi (RMB) este moneda oficială a Chinei. Termenul yuan se referă la o unitate monetară. Există două tipuri de renminbi: yuanul chinezesc, care poate fi tranzacționat doar în China continentală; și CNH, cunoscut în mod obișnuit ca yuanul offshore și poate fi tranzacționat pe piețele valutare internaționale.

Yuanul chinezesc este reglementat de guvernul chinez prin intermediul PBoC și al Administrației de Stat pentru Schimb valutar (SAFE). Banca Populară Chineză (PBOC) stabilește rata zilnică de referință pentru yuanul chinezesc, care poate fluctua doar cu 2% din valoarea sa.

CNH este reglementat de Autoritatea Monetară din Hong Kong și tranzacționează liber pe piețele valutare, fluctuând față de alte valute. CNY este tranzacționat la cursuri de schimb diferite decât CNY, dar CNY și CNY sunt schimbate întotdeauna într-un raport de 1:1.

Yuanul offshore (CNH) oferă persoanelor și întreprinderilor de peste mări acces la renminbi și a doua economie a lumii ca PIB.

Blocarea Covid-19 și încetinirea globală afectează renminbi

Economia Chinei a încetinit în martie și aprilie, pe fondul blocajelor pe scară largă din cauza Covid-19. Rămâne sub presiunea politicilor țării fără Covid, a problemelor din sectorul imobiliar și a încetinirii creșterii în economia globală.

Banca Populară Chineză (PBoC) a anunțat pe 5 septembrie că va reduce rata rezervelor obligatorii pentru depozitele în valută străină de la 8% la 6%, începând cu 15 septembrie. Aceasta a urmat o reducere de 100 de puncte de bază în mai.

Pe 22 august, Banca Populară Chineză (PBoC) a redus rata de bază a împrumutului pe cinci ani (LPR) cu 15 puncte de bază de la 4,45% la 4,30% și a redus rata de bază pe un an cu 5 puncte de bază la 3,65%. Mișcarea a intervenit la o săptămână după ce banca centrală a redus cu 10 puncte de bază rata de împrumut pe termen mediu (MLF) pe un an și a redus rata repo pe șapte zile la 2%, care a scăzut cu 10 puncte de bază.

Cu băncile centrale din întreaga lume majorând ratele dobânzilor în acest an, conduse de Rezerva Federală a SUA (Fed), yuanul chinez a scăzut față de alte valute. Țările cu rate ale dobânzilor mai mari tind să atragă intrări mai mari de investiții străine, ceea ce duce la creșterea cererii pentru monedele lor. Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor din SUA și statutul dolarului american ca activ refugiu l-au adus la un nivel maxim din ultimii 20 de ani față de un coș de valute din Indicele dolarului (DXY). Acest lucru a dus la tranzacționarea yuanului chinez la peste 7 pe dolar, în creștere de la aproximativ 6,75 la mijlocul lunii august și 6,36 la începutul lui 2022.

Cele mai recente date economice au arătat că PIB-ul Chinei din al doilea trimestru a crescut cu doar 0,4% față de an în al doilea trimestru, după ce a crescut cu 4,8% în primul trimestru. Indicele prețurilor de consum (IPC) din august a crescut cu 2,5% de la un an la altul, în scădere de la 2,7% în iulie. Producția industrială pentru luna august a crescut cu 4,2% pe o bază anuală, de la 3,8% în iulie. Dar Indicele managerilor de achiziții (PMI) Caixin Manufacturing a scăzut la 49,5 de la 50,4 în iulie, o cifră sub 50 indicând o contracție a activității.

Ce înseamnă asta pentru valoarea yuanului chinezesc?

Mai jos ne uităm la câteva predicții de la analiștii valutar.

Prognoza yuanului chinezesc: va rămâne yuanul chinez sub presiune?

Analiștii de la Hang Seng Bank din Hong Kong au remarcat că „deși principalii indicatori economici ai continentului au arătat schimbări pozitive în august, volatilitatea cursului de schimb RMB poate crește din cauza forței dolarului american”.

Potrivit unei analize realizate de firma de schimb valutar din Marea Britanie, Monex, „anticiparea lor cu privire la o restrângere a spread-urilor și o încetinire a economiei chineze, determinată în mare parte de politica Chinei Zero-Covid, ne-a condus la tendința descendentă a CNY din februarie. Acest lucru este încurajat doar de decizia Băncii Populare din China (PBoC). Aceasta a redus rata facilității de împrumut pe termen mediu pe un an în august, pe fondul încetinirii economiei determinate de locuințe și a semnelor de implementare a mai multor restricții legate de Covid, pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească.

„Cu toate acestea, acțiunile recente ale Băncii Populare din China (PBoC) pentru a contracara deprecierea yuanului chinezesc indică faptul că presiunea descendentă este probabil să se diminueze dacă nu sunt implementate închideri la scară largă înainte de conferința națională din octombrie.”

Dorința factorilor de decizie de a încetini rata declinului yuanului chinez poate fi susținută de măsuri suplimentare de stimulare fiscală, care ar putea fi anunțate la sfârșitul acestui an pentru a susține creșterea internă. Acest lucru ar trebui să ofere, de asemenea, un minim de sprijin pentru alte valute din regiunea Asia Pacific, cu expunere ridicată la condițiile de creștere din China.

Prognoza USD/CNY

Potrivit unei analize a prognozei yuanului chinezesc realizată de SEB Group cu sediul în Suedia: „Reziliența indicelui renminbi ponderat în funcție de comerț în luna august sugerează că majoritatea mișcărilor [sic] În USD/CNY a fost condus de dolari. Aparenta divergență în politica monetară va menține yuanul vulnerabil la mișcările ample ale dolarului. Dacă dolarul crește din nou, ne așteptăm ca Banca Populară Chineză (PBoC) să revină la instrumente familiare care ar trebui să limiteze slăbiciunea yuanului. O depreciere necontrolată a monedei este puțin probabil să fie binevenită pe măsură ce ne apropiem de Congresul Partidului Comunist. Conferința conducerii de două ori pe deceniu va începe pe 16 octombrie, după sesiunea plenară din 9 octombrie.”

Analiștii au adăugat: „În ciuda dominației monedei SUA, o balanță comercială puternică va permite USD/CNL să scadă la 6,85 până la sfârșitul anului 2022. Chiar și cu dificultățile cauzate de schimbarea închiderilor, exporturile Chinei au rămas surprinzător de puternice. a depășit pragul de 100 de miliarde de dolari, au adăugat analiștii. În iulie, excedentul comercial până în prezent a crescut la 492 de miliarde de dolari, comparativ cu 314 de miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2021. În plus, poziționarea internă va încetini în cele din urmă declinul yuanului.”

Prognoza USD/CNY
Al treilea trimestru 2022 Al patrulea trimestru 2022 Primul trimestru 2023 Al doilea trimestru 2023 Al treilea trimestru 2023 Al patrulea trimestru 2023 Primul trimestru 2024 Al doilea trimestru 2024 Al treilea trimestru 2024 Al patrulea trimestru 2024
ANZ 6,92 7.00 6,97 6,95 6,92 6,90 6,85 6,80
CIBC 6,98 6,93 6,85 6,80 6,75 6,70 6,68
Commerzbank 6,85 6,88 6,90 6,95 7.00
Danske.Banca 6,80 6,85 6,95 7.10
DBS 6,92 6,98 6,90 6,83
un serviciu 7.05 6,82 6,65 6.40 6.30 6.10 6.05 6.00
Maybank 7.00 6,95 6,92 6,90
Călugării 6,90 6,95 7.00 7.00
Banca Naţională a Canadei 6,90 6,85 6,75 6,60
Scotiabank 6,90 6,80 6,70 6,70 6,60 6,60
Grupul SEB 6,95 6,85 6,80 6,75 6,70
societatea Generală 7.10 7.00 6,90 6,80
UOB 7.00 7.05 7.08 7.10
Economia comercială 7.14 7.33
Westpac 6,80 6,70 6.50 6.40 6.30 6.20 6.15

Sursa: ANZ, CIBC, Commerzbank, Danske Bank, DBS, ING, Maybank, Monex, National Bank of Canada, Scotiabank, SEB Group, Societe Generale, UOB, Trading Economics, Westpac

Analiștii de la Maybank, cu sediul în Malaezia, au fost precauți în perspectiva yuanului chinezesc: „Continuăm să credem că cea mai mare slăbiciune a yuanului poate fi văzută în aceste câteva luni, în timp ce China se confruntă cu criza energetică, cu efectele înăbușitoare ale creșterii. – strategia de sumă și deținerile sale de recesiune Zero Covid s-ar putea schimba într-un mod mai semnificativ după ce președintele Xi își câștigă al treilea mandat în al patrulea trimestru și atunci se poate aștepta o anumită recuperare de la yuan.

Între timp, în afară de preocupările privind creșterea și ieșirile de capital, USDJPY ar putea fi, de asemenea, afectat de semnale mai ample ale USD – date mai puternice din SUA, inflația plată ar putea crește probabilitatea unei noi creșteri a ratei în septembrie și ar putea continua. Asta susține dolarul. capabil să se oprească din cauza datelor slabe și a creșterilor lente ale ratelor, biletul verde se bucură, de asemenea, de o cerere de refugiu, deoarece prețurile mai mari ale energiei și inflația încetinesc cererea globală.”

Prognoza yuanului chinez pentru 2022 de la Societe Generale din Franța a indicat că perechea USD/CNY s-ar putea tranzacționa până la 7,10 până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru, cu o medie de 6,68 pentru anul. Dar prognoza CNY a băncii pentru 2025 a indicat că CNY s-ar putea consolida în următorii câțiva ani pentru a muta USD/CNL în medie la 6,30.

Prognoza EUR/CNY

La momentul redactării acestui articol (23 septembrie), analiștii văd potențialul de slăbiciune continuă pe termen scurt a valorii renminbi față de euro. Prognoza prețului yuanului chinezesc de la Economia comercială El a indicat că EUR/CHN ar putea tranzacționa la 6,95512 până la sfârșitul acestui trimestru, dar să scadă la 6,85470 într-un an, pe baza așteptărilor modelului macro global și a așteptărilor analiștilor.

Prognoza EUR/CNY
Prognoza EUR/CNY o luna 3 luni 6 luni 12 luni 2022 2023
ABN Amr 6,80 7.50
Danske.Banca 6,73 6,71 6,67 6,75
un serviciu 7.05 6,82 6,78 6,85
Economia comercială 6,96 6,85

Sursa: ABN Amro, Danske Bank, ING, Trading Economics

Prognoza CNY/EUR de la banca olandeză ING a prezis că EUR/CHN s-ar putea tranzacționa la 7,05 într-o lună, dar scădea la 6,78 în șase luni, înainte de a crește din nou la 6,85 în 12 luni.

Când ne referim la orice prognoză privind yuanul chinezesc, este important să ne amintim că piețele valutare sunt extrem de volatile, ceea ce face dificil pentru analiști să facă predicții precise pe termen lung. Întotdeauna vă recomandăm să faceți propria cercetare. Vedeți cele mai recente tendințe ale pieței, știri, analize tehnice și fundamentale și opiniile experților înainte de a lua orice decizie de investiție. Rețineți că performanța trecută nu garantează randamente viitoare. Și nu investiți niciodată bani pe care nu vă puteți permite să-i pierdeți.

intrebari si raspunsuri

Care este viitorul yuanului chinezesc?

Valoarea monedei chineze ar putea fi determinată de datele economice atât din China, cât și din principalii săi parteneri comerciali. De asemenea, va depinde de politicile Băncii Populare din China pentru a stabiliza moneda, printre alți factori.

Yuanul chinezesc crește sau scade?

Direcția yuanului chinez va depinde probabil de performanța economiei chineze, care ar putea fi afectată de politicile guvernului privind blocarea Covid-19, precum și de stimulentele economice și de măsurile de limitare a deprecierii yuanului. Forța dolarului american va rămâne, de asemenea, principalul motor.

Ar trebui să investesc în yuani chinezești?

Dacă să investești în moneda chineză este o decizie personală care depinde de toleranța la risc și de strategia ta de investiție. Ar trebui să faceți propria cercetare pentru a avea o viziune informată asupra pieței. Rețineți că performanța trecută nu garantează randamente viitoare. Și nu investiți niciodată bani pe care nu vă puteți permite să-i pierdeți.

Lectură aprofundată:

Simbolurile monedelor Australiei și Chinei pe fundalul steagurilor naționale.

Graficul bancnotelor în dolari americani pe fundal grafic de urs

Leave a Comment

Your email address will not be published.