Președintele Biden reprimă criptomonede. Ce așteaptă companiile și investitorii.

Casa Albă vrea să impună legea și ordinea criptomonedelor. Planurile ei au început să prindă contur.

Casa Albă, susținută de un ordin executiv, a lansat o serie de rapoarte în această săptămână despre planurile administrației de a reglementa industria. În timp ce încurajează inovația – inclusiv dezvoltarea potențială a unui „dolar digital” susținut de Rezerva Federală – rapoartele îndeamnă autoritățile de reglementare precum Securities and Exchange Commission și Commodity Futures Trading Commission „să urmeze în mod energic investigațiile și măsurile de aplicare”, a spus Casa Albă. .

Rapoartele au venit în urma unei scrisori aprinse de la Casa Albă, la începutul acestei luni, despre impactul asupra climei al minării criptomonedei, care utilizează cantități masive de energie electrică pentru a procesa tranzacții, în primul rând pentru


Bitcoin.

Pentru companiile cripto și investitorii, pare un alt moment esențial. Și ca toate lucrurile în cripto, impulsul de reglementare stârnește mai multe controverse și incertitudine cu privire la faptul dacă Washingtonul își va da seama vreodată cum să stabilească regulile fără a rupe spatele industriei.

„Există în mod clar multă muncă pe care administrația Biden vrea să o facă”, spune Owen Tedford, analist la Beacon Policy Advisors, o firmă de cercetare a politicilor din Washington, DC.

În ciuda rădăcinilor sale antiguvernamentale, industria caută reglementări, deși în propriile sale condiții. Ideea este că cadrul legal pentru valute și platforme de tranzacționare va atrage mai mulți utilizatori ocazionali, precum și fonduri instituționale de capital, cum ar fi fondurile de pensii.

Industria trebuie, de asemenea, să-și restabilească credibilitatea, având în vedere recentele sale explozii. Falimentul unor mari companii cripto, cum ar fi Celsius Network, Voyager Digital și Three Arrows Capital, a ajutat la eliminarea a 2 trilioane de dolari de pe piața de token, subminând atractivitatea criptomonedelor pentru investitorii instituționali și punând presiune asupra legiuitorilor pentru a veni cu protecția consumatorilor.

spune Brett Kwik, șeful afacerilor guvernamentale la Crypto Innovation Council, un grup comercial cu membrii săi

Coinbase Global

(Stock ticker: COIN) și firma de capital de risc Andreessen Horowitz.

Este clar că impulsul politic pentru reglementarea criptomonedei este în creștere. Odată cu impulsul Casei Albe, proiectele de lege bipartizane din Congres ar putea rezolva probleme de lungă durată, cum ar fi ce jetoane se califică drept valori mobiliare și ce agenții ar trebui să fie responsabile de supraveghere.

În joc sunt reguli de schimb precum Coinbase, firme de investiții precum Grayscale Investments și mineri precum

Revolta blockchain

(revoltă) și

Maratonul Digital Holdings

(Mara). Emitenții de jetoane și companiile care susțin rețelele de finanțare descentralizate sunt pe margine, deoarece pot fi supuse mai multă atenție din partea agențiilor abilitate să execute ordinele președintelui.

În mod clar, administrația Biden vrea să facă multă muncă.


– Owen Tedford, consultanți în politici Beacon

Între timp, criticii cripto văd impulsul de reglementare ca o victorie costisitoare. Unii susținători ai consumatorilor văd inițiativele Casei Albe ca pe o ușă din spate pentru criptomonedele pentru a-și adânci legăturile cu sistemul financiar. Ei se tem că mai multe reglementări nu vor face decât să lărgească atractivitatea investitorilor de retail, deschizând calea pentru ca mai mulți investitori să piardă bani în token-uri și companii legate de cripto.

„În acest moment, ai putea avea o prăbușire în care trilioane de dolari dispar în luni de zile, dar efectele sistemice sunt zero”, spune Dennis Keeler, CEO al Better Markets, un organ de supraveghere de pe Wall Street care a devenit un critic major al criptomonedei. „Acest lucru nu se va întâmpla dacă industria este legată de nucleul sistemului bancar și financiar”.

Raportul Climatic al Casei Albe privind criptomoneda subliniază obstacolele cu care se confruntă administrația. Raportul spune că operațiunile miniere, care rulează pe computere non-stop, consumă până la 1,7% din electricitate în SUA, în timp ce afacerea cu criptomonede, în general, pompează până la 0,8% din emisiile de gaze cu efect de seră din SUA în atmosferă. Nimic din toate acestea nu se aliniază cu obiectivele administrației de a reduce emisiile cu până la 52% până în 2030.

Deci cum ai de gând să faci în privința asta? Casa Albă a propus mai multe acțiuni pe care Agenția pentru Protecția Mediului și Departamentul pentru Energie le pot întreprinde. Cea mai severă este interzicerea minării Proof of Work – procesul folosit de rețeaua Bitcoin. Alte blockchain-uri majore, cum ar fi Ethereum, au trecut la sisteme mai puțin consumatoare de energie, făcând din Bitcoin un loc exotic.

Dar interzicerea mineritului este și soluția cel mai puțin realistă; Mineritul se va muta pur și simplu în alte țări. Potențiala interdicție a lăsat deja industria în fața unor provocări legale. „Casa Albă are temeiuri juridice îndoielnice dacă încearcă vreodată să interzică mineritul bitcoin”, a scris pe Twitter Lee Bratcher, președintele Texas Blockchain Council, un grup comercial care reprezintă interesele cripto-minerilor din stat.

Acesta este doar un mic aspect al provocărilor de management. Rapoartele de vineri au detaliat amenințările criptomonedei la adresa consumatorilor, stabilitatea financiară și instrumentele pe care guvernul le folosește pentru a combate finanțarea ilegală. Un raport a spus chiar că Departamentul Muncii ar trebui să investigheze comportamentul fiduciar al sponsorilor planului 401(k) care oferă cripto ca investiție – o critică la Fidelity Investments, care își propune să ofere bitcoin în planurile de pensionare pe care le gestionează. Fidelity a spus că consideră produsul său cripto ca fiind „o soluție responsabilă pentru a răspunde cerințelor de interes general”.

Pentru multe companii cripto, reglementarea este acum văzută ca o necesitate. Criptomonedele au apărut printre libertarii care resping intervenția guvernamentală; Multe dintre tehnologiile blockchain anunțate sunt rezistente la „cenzură” și la alte forme de cenzură. Cu toate acestea, cea mai mare parte a finanțării sale provine acum de la capital de risc și bănci, care cred că reglementarea va stimula evaluările cripto. Cenzura este inevitabilă, având în vedere dimensiunea pieței de jetoane, la un trilion de dolari, și interesele economice în criptomonede de la Wall Street la Silicon Valley.

Industria a construit o forță puternică de lobby și inundă candidații pro-cripto cu contribuții. Asociația Blockchain, un grup comercial, a dezvăluit un nou comitet de acțiune politică săptămâna trecută. CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a mai spus săptămâna trecută că compania a integrat „eforturile de politică cripto direct în aplicația noastră”, inclusiv evaluări pentru politicieni pe o scară de criptocompatibilitate. Deși preocupările sale politice depășesc criptomoneda, fondatorul FTX, Sam Bankman-Fred, a declarat recent că ar putea cheltui un miliard de dolari în alegerile din 2024.

Industria vede Congresul ca fiind cheia pentru a câștiga reguli favorabile. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că probabil că va necesita o lege pentru a soluționa poate cea mai controversată problemă: ce token-uri ar trebui să fie supuse supravegherii de către Comisia pentru Valori Mobiliare.

Președintele SEC, Gary Gensler, care a introdus mai multe acțiuni de executare împotriva firmelor cripto, a declarat joi la o audiere bancară la Senat că consideră că „majoritatea mare” a token-urilor sunt titluri de valoare aflate sub jurisdicția agenției și că schimburile ar trebui înregistrate.

Dar atribuirea responsabilității pentru criptomonede către SEC este departe de a fi o afacere încheiată. Comisia Senatului pentru Agricultură ia în considerare un proiect de lege care ar plasa cea mai mare parte a criptomonedelor sub supravegherea Commodity Futures Trading Commission, pe care industria o consideră un organism de reglementare mai ușor. Susținătorii criptomonedei au făcut apel săptămâna aceasta la comisie pentru a adăuga prevederi în lege care să definească majoritatea criptomonedelor drept mărfuri, ceea ce ar elimina o mare parte din puterea de aplicare și de stabilire a regulilor de la SEC.

Având în vedere alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, proiectul de lege nu are prea mult timp să devină lege anul acesta. Dar industria crede că poate avansa în 2023, indiferent de partid care controlează Congresul. „Agențiile au făcut tot ce le-au putut și avem cu adevărat nevoie ca Congresul să intervină”, spune Kristen Smith, director executiv al Consorțiului Blockchain.

Pe măsură ce se dezvoltă impulsul de reglementare, investitorii în acțiunile criptomonede au preocupări mai imediate. Bitcoin se tranzacționează sub 20.000 de dolari, în scădere cu 72% față de maximul din noiembrie. Minerii ar putea fi mai puțin îngrijorați de interzicerea operațiunilor lor decât de a rămâne pe linia de plutire pe fondul unei ierni cripto prelungite care a șters profiturile și i-a pus pe unii mineri în pragul falimentului.

Schimburile sunt și ele bolnave. Acțiunile Coinbase au scăzut cu 70% în acest an. „Cea mai mare îngrijorare a Coinbase nu este reglementarea, ci cauzele naturale ale morții: presiunea comisiilor, suprasolicitarea de personal și investitorii mai puțin implicați, care sunt arși și nu mai joacă”, spune Dan Dolev, analist la Mizuho Securities.

Deocamdată, industria poate spera să facă față acestei recesiuni în timp ce convinge Congresul să-l protejeze de valul de reglementare pe care Casa Albă încearcă să-l construiască.

scrie la Joe Light la joe.light@barrons.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.