Participația Bankman-Fried în societatea comercială ridică întrebări

În 2020, dacă nu erai în lumea cripto, nu ai fi auzit niciodată de Sam Bankman-Fried, proprietarul miliardar al bursei FTX și mai ales de mica companie de tranzacționare cantitativă numită Alameda Research, unde și-a făcut începuturile.

Un an mai târziu, cu plafonul de piață al criptomonedei care creștea peste 1 trilion de dolari, 2 trilioane de dolari și, în cele din urmă, 3 trilioane de dolari înainte de prăbușirea de la sfârșitul anului, au existat câteva sute de mențiuni pe Google, inclusiv acoperire în magazine de afaceri non-cripto precum Bloomberg și The Wall Street Journal și CNBC, cu câteva opriri populare, precum Time și The New York Times, după o donație de 5 milioane de dolari pentru campania prezidențială a candidatului de atunci Joe Biden și pactul său de marketing cu fundașul Tom Brady și soția sa model Gisele Bundchen.

anul acesta? Deoarece platforma sa de tranzacționare cripto FTX a depășit Coinbase listat pe Nasdaq pentru a deveni al doilea cel mai mare schimb de criptomonede, numele său a generat peste 1,5 milioane de accesări pe site-uri precum Politico, Vogue și New York Magazine. Și Alameda Research, care chiar și anul trecut era abia cunoscută chiar și în lumea cripto, are aproape 600.000 de accesări pe Google.

Cu toate acestea, nu se știu prea multe despre Alameda, care a început să câștige milioane în 2017 din prețul de 10% al Bitcoin în Japonia. Dar, în ciuda faptului că are aproximativ 30 de angajați, influența companiei din Bahama este foarte mare în criptomonede. Se crede că Bankman Fried deține cea mai mare parte a companiei.

„A generat profituri de aproape 1 miliard de dolari doar în ultimul an, punându-l la egalitate cu pilonii de pe Wall Street, inclusiv unii dintre cei mai mari comercianți de acțiuni din SUA”, a scris Bloomberg săptămâna trecută. Și în spațiul cripto, a adăugat ea, Alameda „devine rapid o forță în orice, de la finanțare descentralizată la investiții în capital de risc până la creditarea în dificultate”.

Vezi și: Ambițiile în creștere ale lui Sam Bankman Fried de a deveni regele criptomonedei

Iar Pinkman-Fried, șocat de părul și pantalonii scurți (altele decât mărturia Congresului), îl depășește pe CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, ca chip al criptomonedei.

Aceasta include accentul din ce în ce mai mare al lui Bankman-Fried pe lobby, participarea la întâlnirile de pe Capitol Hill mai des decât majoritatea CEO-urilor și a lucrat din greu pentru a influența eforturile din ce în ce mai mari de a oferi un cadru de reglementare pentru criptomonede – în special cele în care un comitet de tranzacționare observă un impact. Commodity Futures (CFTC) raportează că influența sa crește în detrimentul unei Comisii de Valori Mobiliare și Schimb (SEC) mai dure, al cărei președinte, Gary Gensler, a spus că aproape orice criptomonedă, cu excepția bitcoinului, este o valoare de valoare.

Citește mai mult: Crypto Fight on Capitol Hill favorizează din ce în ce mai mult CFTC

Pe lângă faptul că este al doilea cel mai mare donator al campaniei lui Biden, Bankman-Fried a spus că va dona cel puțin 100 de milioane de dolari în ciclul electoral din 2022, ceea ce l-ar face unul dintre cei mai mari donatori, deși acest lucru este din buzunarul său. Te vei concentra pe politicile necriptate.

Efectul Alameda

Impactul Alameda este încă greu de evaluat, dar „preocupările cu privire la potențialele conflicte de interese – în special relația sa cu FTX, al doilea cel mai mare schimb de criptomonede din lume” sunt în creștere, a spus Bloomberg. „Cel puțin, unii spun că Alameda este capabil să profite de lipsa de reglementare, o afirmație care are mai multă greutate pe măsură ce Bankman-Fried se străduiește să-și folosească poziția și influența în comunitatea cripto pentru a modela supravegherea SUA asupra sectorului.”

FTX se confruntă cu dificultăți tot mai mari – Autoritatea britanică de conduită financiară (FCA) a declarat că bursa reglementată din Bahamas – care are și o licență UE prin Cipru – oferă produse și servicii în Marea Britanie fără licență.

Însă poziția Alameda de mare producător de piață în FTX, profitând de diferența dintre prețurile de cumpărare și vânzare, o pune în situația de a avea un potențial conflict de interese cu FTX, care își obține veniturile din comisioane de tranzacție și împrumuturi în marjă acordate comercianților.

Și în timp ce directorii companiei, și Bankman-Fried, spun că există un firewall puternic între cei doi – ceva ce Bloomberg a remarcat corect și nimeni nu a spus sau chiar sugerat că a fost piratat – îngrijorările cu privire la potențialul unui astfel de conflict de interesul sunt Alameda crește în dimensiune și activitatea câștigă mai multă atenție.

Firewall

Poziția lui Bankman-Fried de CEO și mare proprietar atât al unei burse, cât și al unuia dintre cei mai importanți formatori de piață a acesteia este în mare măsură ceva ce nu se întâmplă pe piețele de valori tradiționale și mai bine reglementate.

Crypto, care nu este atât de ușor reglementat pe cât de nereglementat – sau cel puțin nu este reglementat în mod evident de reguli care nu sunt concepute pentru activele digitale și nu sunt în întregime adecvate – nu are „reguli de dezvăluire sau chiar standarde din industrie care descurajează relațiile strânse dintre centrul pieței. ” și procesul de tranzacționare, a spus Bloomberg, comparând situația dintre FTX și Alameda cu „Bursa din New York și gigantul Citadel Securities” care au același proprietar.

Această lipsă de claritate a reglementărilor este ceva asupra căruia atât Congresul, cât și administrația Biden s-au concentrat foarte mult în ultimul an, chiar dacă mult așteptatele propuneri ale cadrului de reglementare ale Trezoreriei lansate săptămâna trecută sunt prea generice și scrise pe scară largă pentru a constitui un act sau un drept de reglementare. propunere de cadru. Autorii Congresului au spus că propunerile Congresului, cum ar fi Actul de inovare financiară responsabilă de la senatorii Cynthia Loomis (R-Wu) și Cynthia Gillibrand (DNY) nu vor fi adoptate până la următoarea sesiune.

Între timp, influența, amploarea și influența Alameda – un important creator de piață pe multe alte burse majore – rămân mai puțin clare.

Și FTX – care are o bursă mult mai mică în SUA, FTX.US – nu este reglementată în SUA

Una dintre marile diferențe dintre criptomonede și schimburi este că există politici și proceduri pe care autoritățile de reglementare le pot investiga și implementa”, a declarat David Weisberger, cofondatorul schimbului de criptomonede CoinRoutes, pentru Bloomberg.

În spațiul cripto, a spus el, „există o rațiune clară pentru ca un organism de reglementare să demonstreze că potențialele conflicte nu apar și să prevină apariția lor”.

Care sunt aceste politici și proceduri este ceva ce Bankman-Fried cheltuiește din ce în ce mai mult timp și bani pentru a influența, cu o poziție puternică de ambele părți.

Pentru toată acoperirea PYMNTS Crypto, abonați-vă la Jurnal stirile.

Noul studiu PYMNTS: Cum folosesc consumatorii băncile digitale

Un sondaj PYMNTS pe 2.124 de consumatori din SUA a arătat că, în timp ce două treimi dintre consumatori au folosit FinTech-urile în anumite aspecte ale serviciilor bancare, doar 9,3% îi descriu drept banca principală.

Căutăm mereu oportunități de a colabora cu inovatori și oponenți.

Aflați mai multe

https://www.pymnts.com/acquisitions/2022/bankman-frieds-ftx-unit-picks-up-30-pct-skybridge-for-undisclosed-terms/partial/

Leave a Comment

Your email address will not be published.