O nouă acțiune împotriva grupului de criptomonede Ooki provoacă mustrări din partea comisarului pentru comerțul de mărfuri

Semne sunt văzute în afara Comisiei de tranzacționare a mărfurilor futures (CFTC) din SUA, la Washington, DC, SUA, 30 august 2020. REUTERS/Andrew Kelly

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

(Reuters) – Comisia de tranzacționare a mărfurilor futures din SUA a dezvoltat o teorie pentru a preveni grupurile cripto descentralizate și amorfe cunoscute sub numele de DAO să profite de structura lor omniprezentă pentru a se sustrage de la răspundere.

Nu toți cei de pe panou sunt fani, ca să spunem ușor.

Joi, CFTC a presupus, într-un acord de 250.000 de dolari cu DAO Architects, care se presupune că funcționează ca o bursă de instrumente derivate neînregistrată, că DAO-urile sunt asociații neîncorporate, cu scop profit, ai căror membri, în baza unor contracte lungi anterioare, sunt personal răspunzători pentru datoriile DAO.

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

Comisarul Summer Mersinger nu este de acord. În opoziție usturătoare, Mersinger a acuzat CFTC că s-a bazat în mod incorect pe precedent nefuncțional din cazuri private pentru a-și exercita puterea guvernamentală în sancțiuni. Mersinger, un republican numit la CFTC de către președintele Joe Biden, a spus că agenția ar fi trebuit să fie implicată în formalizarea regulilor privind răspunderea DAO, mai degrabă decât să se implice în reglementări „obscure” prin aplicare „care ar putea, în mod contraproductiv, să descurajeze conformitatea cu reglementările DAO.

„Abordarea comisiei cu privire la aceste proceduri va avea implicații politice care se extind cu mult dincolo de această înțelegere și proces”, a spus Mersinger. “Cu toate acestea, Comisia a luat această decizie în consecință fără nicio notificare publică sau nicio contribuție. Este o reglementare prin aplicare, simplu și simplu.”

CFTC nu a răspuns la întrebarea mea cu privire la criticile lui Mersinger, care a fost reluată de Asociația Blockchain, un grup comercial pentru industria cripto.

În centrul controversei se află Ooki, care controlează un protocol blockchain care permite utilizatorilor să ia poziții lungi sau scurte pe evaluările criptomonedelor. CFTC a susținut în plângerea sa în instanța federală din San Francisco că Ooki DAO a încălcat Legea privind schimbul de mărfuri, acționând ca dealer de comisioane futures neînregistrat și nereușind să implementeze reglementările împotriva spălării banilor și KYC. Guvernul susține că fiecare deținător de token Ooki care a participat la voturile de guvernare DAO este responsabil pentru conduita DAO.

Acordul de soluționare depus la CFTC cu dezvoltatorii protocolului, Tom Bean și Kyle Kistner, explică mai detaliat teoria comisiei. Potrivit guvernului, Bean și Kistner au conceput pentru prima dată protocolul pentru bZeroX LLC, compania lor cu răspundere limitată. În 2021, bZeroX a transferat controlul asupra protocolului către DAO, care a fost inițial numit bZx, iar apoi a redenumit Ooki.

Transferul, potrivit CFTC, a fost menit în mod special să izoleze protocolul de reglementare. Dosarul de joi citează unul dintre comentariile fondatorilor în timpul unui apel cu utilizatorii bZeroX: „Este cu adevărat incitant”, ar fi spus fondatorul anonim. „Ne vom pregăti cu adevărat pentru noul mediu de reglementare, asigurându-ne că bZx este pregătit pentru viitor.” Ideea, conform dosarelor CFTC, a fost că bZx ar putea respinge autoritățile de reglementare susținând că controlul protocolului aparține comunității amorfe a deținătorilor de jetoane.

Teoria CFTC este că toți membrii comunității unui DAO Ooki care au exercitat controlul pot fi trași la răspundere deoarece DAO îndeplinește definiția legală a unei asociații neînregistrate, iar membrii unor astfel de asociații sunt personal răspunzători pentru obligațiile grupurilor.

În acordul său cu Bean și Kistner, comisia a citat trei cazuri pentru a susține această afirmație. În cauza din 1994 Karl Rove & Co. c. Thornberg, a cincea Curte de Apel a Statelor Unite l-a considerat responsabil pe candidatul la Senatul SUA Dick Thornberg, în calitate de membru al unei asociații neîncorporate, pentru obligațiile sale de campanie față de Rove Marketing. Curtea Supremă din New Hampshire a hotărât într-un caz din 1984 că o persoană din asociația de contribuabil ar putea fi trasă la răspundere pentru onorariile avocatului care reprezintă grupul. Curtea Supremă din Maine a hotărât în ​​1973 că membrii Comitetului de dans de Revelion au fost supuși reclamanților de alunecare și cădere.

Conform acestui precedent, a spus CFTC, Ben și Kestner sunt personal răspunzători pentru datoriile Ooki DAO.

Am trimis un e-mail la Bean, Kistner și un purtător de cuvânt al bZx, dar nu am primit niciun răspuns. Conform acordului, ei nu au admis sau negat acuzațiile CFTC. Avocații apărării în cazul CFTC, Jason Gottlieb și Daniel Isaacs de la Morrison Cohen, au refuzat să comenteze.

Comisarul CFTC Mersinger a spus în opoziție că CFTC nu ar trebui să se bazeze pe trei cazuri private pentru a justifica măsurile guvernamentale de aplicare. „Sunt sceptic că orice agenție guvernamentală federală sau de stat și-ar folosi puterea pentru a impune sancțiuni în acest fel, pe baza teoriei juridice din contractele de drept comun de stat și problemele delictuale între părți private”, a scris ea.

Mai mult, Mersinger a subliniat că, prin limitarea calității de membru DAO la deținătorii de jetoane care își folosesc puterea de vot, CFTC i-ar descuraja pe membrii DAO să folosească această putere de teama că ar putea cauza răspundere. Aceasta este o eroare de politică care va împiedica buna guvernare și conformitatea cu reglementările în cadrul DAO, a spus Mersinger.

Mersinger a recunoscut că CFTC nu acordă CFTC autoritate specifică asupra Ooki DAO. În loc să introducă o nouă teorie a răspunderii într-o procedură executivă, a spus ea, comitetul s-ar fi putut baza pe un proces de asistență împotriva lui Ben și Kestner în timp ce se implica într-un proces formal de stabilire a regulilor – inclusiv comentarii publice – pentru a dezvolta o soluție justă. Politica de responsabilitate DAO.

Avocatul lui Ooki nu a apărut încă, iar DAO nu a răspuns la întrebarea mea prin chatbot-ul lor. Dar sunt sigur că vom vedea că argumentele lui Mersinger reapar dacă Ooki depune o moțiune de respingere a procesului CFTC.

Puteți vedea de ce autoritățile de reglementare sunt preocupate de dezvoltatorii cripto care încearcă să folosească DAO-uri pentru a se sustrage de la responsabilitate. După cum am raportat în iulie, într-o poveste despre un proces de acțiune colectivă din partea unor persoane din interiorul Ooki DAO care au pierdut milioane atunci când protocolul bZx a fost piratat, mii de DAO-uri sunt în funcțiune, cu active de miliarde de dolari. (Reclamanții din acțiunea colectivă susțin că Ooki DAO este o societate în nume colectiv și, prin urmare, este răspunzătoare pentru pierderile asociate.)

CFTC pare să fi luat o decizie de politică conform căreia litigiile sunt cea mai bună modalitate de a determina expunerea DAO, la fel cum Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA s-a bazat pe litigii pentru a contesta jetoanele cripto ca titluri de valoare neînregistrate. Mă aștept ca cazul lui Ooki să arate dacă a fost o decizie bună.

Citeste mai mult:

Cum pot persoane din interior să dea în judecată o suită de cifră amorfă? Nu pot, spun acuzatorii de la bzx

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

Standardele noastre: Thomson Reuters Trust Principles.

Opiniile exprimate sunt ale autorului. Acestea nu reflectă punctele de vedere ale Reuters News, care se angajează, în conformitate cu principiile încrederii, la imparțialitate, independență și libertate de părtinire.

Alison Frankel

Thomson Reuters

Alison Frankel a abordat probleme de afaceri cu mize mari în calitate de editorialist Reuters din 2011. Absolventă a Colegiului Dartmouth, a lucrat ca jurnalist la New York, acoperind industria juridică și drept de mai bine de trei decenii. Înainte de a se alătura Reuters, a fost scriitoare și editor pentru The American Lawyer. Frankel este autorul cărții Double Eagle: The Epic Story of the World’s Most Expensive Coin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.