COVID-19: Forex panic buying sends naira crashing

Naira scade cu 25% într-un an de la reglementare

de Chinwendo Obeni

unu La un an după ce Banca Centrală a Nigeriei (CBN) a acuzat AbokiFX, un site web care colectează rate de schimb pe piața neagră, de activități ilegale care dăunează cursului valutar, Naira a pierdut 25% din valoare.

AbokiFX a servit drept punct de referință prin care nigerienii calculează rata naira pe piața neagră. Dar CBN a fost supărat de măsuri și a acuzat compania de manipulare valutară într-un moment de devalorizare rapidă a Nairei.

Adresându-se reporterilor după reuniunea Comitetului de politică monetară (MPC), din 17 septembrie 2021, guvernatorul Băncii Centrale Godwin Emviel a spus că Banca Centrală a Canadei a studiat activitățile AbokiFX în ultimii doi ani și că editorul platformei, Oniwinde Adedotun , fusese implicat în tranzacții ilegale de valută.

“A fost o perioadă când le-am cerut colegilor noștri să contacteze AbokiFX pentru a întreba cum sunt conduse ratele. El locuiește în Marea Britanie și publică tarife arbitrare fără a contacta operatorii Bureau De Change (BDC) din Nigeria.

Dle Oniwinde, vă vom urmări, nu vă putem lăsa să ne ucideți în continuare economia.

El își folosește site-ul web pentru a manipula și specula în valută cumpărând valută străină pentru a obține profit. Este complet ilegal și inacceptabil. Dl Oniwinde este un comerciant de valută ilegal care a transmis și vândut zeci de milioane de valute străine către mai multe companii nigeriene, încălcând legea valutară și profită direct de ratele pe care le cotează zilnic pe site-ul său.

Singura piață de schimb este fereastra Investitori și Exportatori (I&E). Îmi pare rău să spun că nu știu și nici nu intenționez să aflu despre vreo valută străină de pe piață. Du-te la banca ta. Chiar dacă plafonul tău este mai mare decât vinde banca, lasă-l jos și ne uităm noi la el”, a spus Emefiele.

Emițând un răspuns rapid, proprietarul site-ului, Oniwinde, a respins concludent afirmațiile și a oprit oferta platformei de cursuri valutare în așteptarea soluționării cazului.

El a spus: „AbokiFX a luat decizia astăzi, 17 septembrie 2021, de a suspenda temporar actualizările de preț pe toate platformele noastre până când vom înțelege mai bine situația.”

La acel moment, Naira se tranzacționa în jurul valorii de N570/$; După un an, Naira a scăzut la aproximativ N710/$. Aceasta reprezintă o scădere de 25 la sută într-un an.

Într-un tweet recent din 17 septembrie 2022, AbokiFX a trimis publicului un memento prietenesc, indicând că nu a avut niciun rol în căderea liberă a râului Naira, în ciuda numeroaselor acuzații.

“17 septembrie 2021. N570, 17 septembrie 2022. N710. Au trecut 366 de zile. -25 la sută. La această perioadă anul trecut, am suspendat publicarea prețurilor pentru a testa impactul asupra cursului de schimb al pieței paralele. O altă scădere a 25 la sută a fost înregistrat pe Twitter Aboki FX.

În ferestrele FX, naira a fost constant la N436,25/USD în fereastra I&E, dar a scăzut cu 0,1%, până la N709,00/USD pe piața paralelă săptămâna trecută. Ca răspuns la recentul tweet al lui AbokiFX, analiștii au spus că până când Nigeria va crește oferta de dolari, devalorizarea Naira va continua.

Un analist, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității problemei, a spus că Banca Centrală a Nigeriei nu poate continua să lupte cu problema ofertei atunci când reduce cererea.

El a spus: “Investițiile străine directe și exporturile sunt modalități bune de a explora această situație. Avem nevoie de aprovizionare pentru a putea găsi un echilibru. Cu realitățile actuale privind evenimentele de pe piața paralelă, cred că aș spune că AbokiFX a avut dreptate, dar sarcina este pe CBN pentru a se asigura că nigerianul este normal în schimbul valutar de la toate băncile din țară.”

La rândul lor, analiștii de la Cordrus Research au declarat într-o evaluare săptămânală a performanței pieței valutare: „Deși Banca Centrală a Canadei are suficientă lichiditate pentru a sprijini piața valutară pe termen scurt, subliniem că intrările străine sunt esențiale pentru sustenabilitatea valutarului. Lichiditate Pe termen mediu Având în vedere acumularea caldă a rezervelor din cauza producției mai scăzute de țiței și a costurilor mai mari ale PMS în curs de recuperare, FPI-urile care au susținut nivelurile de aprovizionare IEW vor fi necesare pentru a menține nivelurile de lichiditate valutară pe termen mediu și lung.

Prin urmare, credem că ajustările suplimentare ale NGN/USD mai aproape de valoarea sa justă și flexibilitatea cursului de schimb vor fi importante pentru a atrage fluxuri străine pe piață.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.