Indicator de la Planet Money: NPRSylvie Douglas, BYLINE: NPR.

(Sunet sincronizat cu proiecția unui cântec electric, „Waking up to the fire”)

WAILIN WONG, gazdă:

Acesta este indicatorul banilor planetei. Eu sunt Wellin Wong.

Buddy Hirsch, gazda:

Și eu sunt Paddy Hirsch. Am citit recent Forbes și am făcut un titlu. Ea a spus că mai mult de jumătate din toate tranzacțiile cu bitcoin sunt false – înjumătățire – 50%.

Wong: Nu este ușor. Aproximativ 46 de milioane de americani dețin bitcoin, cel mai mare și mai popular activ cripto de pe piață astăzi. Bursele care tranzacționează cu bitcoin pretind că tranzacționează bitcoin în valoare de 262 de miliarde de dolari în fiecare zi. Dacă jumătate din volumul respectiv este fals, înseamnă că mulți oameni sunt expuși riscului de fraudă.

Hirsch: Da, e destul de înfricoșător. Și există o mulțime de moduri în care comercianții fără scrupule pot crea acest tip de volum fals. Dar una dintre cele mai răspândite este ceva numit wash trading. Acesta a fost un fel de termen nou pentru noi și nu este o surpriză, deoarece comerțul cu rufe a fost de fapt interzis pe bursele de pe piața reglementată din Statele Unite din 1936.

(sunet sincronizat cu muzica)

Wong: În emisiunea de astăzi, ne vom uita la tranzacționarea spălată pentru a vedea ce este, de ce se întâmplă astazi pe piețele criptografice și ce înseamnă asta pentru activele cripto precum bitcoin și NFT. Aceasta vine după pauză.

(sunet sincronizat cu muzica)

Hirsch: Oamenii au tranzacționat întotdeauna active pe bursele deschise. Aceasta a fost o practică obișnuită în Statele Unite până în 1936. Atunci Congresul a adoptat Legea privind schimbul de mărfuri în urma prăbușirii de pe Wall Street din 1929.

Wong: Care desigur a provocat Marea Depresiune.

Hirsch: Da – doar un lucru mic acolo. Dar ce este mai exact afacerea cu spălătorie? Kim Grauer este director de cercetare la Chainalysis, care monitorizează spațiul cripto.

Kim Grauer: O tranzacție de spălare este o strategie de tranzacționare în care vânzătorul și cumpărătorul sunt efectiv de ambele părți ale tranzacției, iar persoana își va vinde un activ.

Hirsch: L-am întrebat pe Kim, de ce ai vrea să-ți vinzi un bun?

Grauer: Pentru a crea iluzia că un anumit activ se tranzacționează mult mai mult decât este în realitate. Cum îi faci pe oameni să observe ce faci? Ei bine, oamenilor le place să urmărească ceea ce este în tendințe.

Hirsch: Ei bine, asta are sens. Dar dacă ești de ambele părți ale comerțului, cum faci bani?

Grauer: Câștigi bani făcându-i pe oameni să observe cât de mult se tranzacționează un activ și să te gândești: Hei, acesta este un activ în creștere rapidă. Vreau să intru în ea. Am de gând să cumpăr acest bun.

Hirsch: De exemplu, imaginați-vă că sunteți un scriitor care a publicat un roman. Chiar vrei să-ți scoți cartea pe lista cu bestselleruri, deoarece oamenii care citesc romane folosesc adesea listele cu bestselleruri ca ghid pentru ce să cumpere în continuare.

Wong: Pentru a face asta, creezi o grămadă de conturi false pe Amazon. Alocați o grămadă de bani fiecăruia și folosiți acele conturi pentru a cumpăra 100.000 de cărți electronice. Presto, cartea ta va ajunge pe primul loc pe lista celor mai bine vândute, iar acum oamenilor le pasă de ea.

Hirsch: Și cu puțin noroc, încep și ei să cumpere, de unde începi să faci bani. Dar investiția ta inițială – acei bani pe care i-ai cheltuit cumpărând toate acele cărți de unul singur – ajung direct înapoi în buzunar. Este, după cum spune fraza, spălare.

Wong: Nu sunt doar indivizi. Există o grămadă de moduri de a spăla comerțul. Puteți face acest lucru într-o breaslă, făcând echipă cu orice număr de conspiratori pentru a crește prețul a ceva. Este exact ceea ce Forbes a descoperit că se întâmplă în fiecare zi la schimburile de criptomonede. Și, deși nu am reușit să confirmăm afirmațiile făcute de Forbes cu privire la volumele false de tranzacționare cu Bitcoin, Kim Grauer de la Chainalysis confirmă că versetul cripto este inundat de comerțul de spălare.

Hersh: Da. Ea este capabilă să știe acest lucru datorită faptului că majoritatea tranzacționării cu criptomonede se bazează pe blockchain, care este transparent și ușor de urmărit. Chainalysis a monitorizat circulația rufelor care creează ceea ce ei numesc portofele. Acestea sunt conturi care cumpără și vând monede și jetoane nefungibile – acele NFT – și tot felul de alte active cripto unul de la celălalt, în esență tranzacționând cu ei înșiși.

Grauer: Se creează iluzia falsă că există mai mult volum decât există în realitate. Ei pot face asta pentru o vreme, apoi vom avea pe cineva care nu are nimic de-a face cu portofelul original și apoi vom veni și vom cumpăra NFT. Și putem observa că această activitate a fost de fapt un succes în atragerea de noi clienți.

Hirsch: Clienții noi înseamnă mai mulți bani, dar nu neapărat mai multe profituri, spune Kim.

GRAUER: Fiecare tranzacție pe care o faci pe blockchain necesită o taxă. Trebuie să plătiți așa-numita taxă de gaz. Mulți dintre acești comercianți care au ideea că își vor pompa activele, acest atac costă bani. Așa că trebuie să speri că numărul de oameni pe care îi înșeli să-ți cumpere criptomoneda și că profiturile depășesc suma de bani necesară pentru a efectua atacul.

Hirsch: Kim spune că majoritatea comercianților de criptomonede nu câștigă sume uriașe de bani. Mulți nu fac bani deloc. Dar unii profită de asta. Acest lucru creează un stimulent uriaș pentru comercianții fără scrupule care speră să profite de pe o piață efectiv nereglementată, unde aproape orice merge.

Grauer: Aceasta este o zonă gri legală pe care încercăm cu toții să ne dăm seama cum să reglementăm și ce este ilegal, și este doar cineva inteligent și care profită de platformă în mod eficient sau este ceva pe care trebuie să-l eliminăm cu un ciocan și să reprime această activitate?

Wong: Pe măsură ce autoritățile de reglementare se gândesc la ceea ce trebuie făcut în spațiul cripto pentru a proteja consumatorii, ați putea crede că bursele ar putea dori să supravegheze ei înșiși spălarea tranzacționării. La urma urmei, își doresc cu siguranță clienții lor să se simtă în siguranță tranzacționând pe platformele lor, nu?

Hirsch: Ei bine, poate. Problema este că, în lumea ciudată a cripto-versului, schimburile sunt adesea instigate pentru a încuraja tranzacțiile spălate. Acest lucru se datorează faptului că cu cât se tranzacționează mai mult pe bursă, cu atât primește mai multă atenție din partea mass-media și a site-urilor de urmărire a prețurilor criptomonedei precum Coinlib, Bitgur, CoinMarketCap – nume grozave.

Wong: Aceste nume sună ca cele pe care le-ai ghici la Rumpelstiltskin. Îți amintești basmul acela? (Râsete).

Hirsch: Asta e foarte bine.

Wong: La fel ca în lumea editorială, unde ziare precum The New York Times clasifică cărțile în funcție de modul în care se vând, site-uri precum CoinMarketCap clasifică schimburile pe baza unor lucruri precum cât de mult trafic primește site-ul și cât de mult se tranzacționează pe platformele lor.

GRAUER: Dacă ești cineva nou în spațiul cripto, te duci – și nu știi unde să tranzacționezi, probabil vei accesa unul dintre aceste site-uri web precum CoinMarketCap și vei căuta unul dintre cele mai bune schimburi și tranzacții. Acolo.

Hirsch: Și oamenii tranzacționează pe acele burse bazate parțial pe acele evaluări. Așa că Kim spune că schimburile nu au fost tocmai stimulate să reducă numărul de tranzacții. De fapt, unii încearcă să-i încurajeze pe comercianți, inclusiv pe cei spălați, să facă mai mult.

Grauer: Unele dintre aceste platforme vor spune, dacă faceți o anumită cantitate de conversii pe platforma noastră, vă vom oferi un bonus. Deci este cu adevărat o strategie de marketing importantă pentru multe dintre aceste schimburi. Obțineți prima pagină a CoinMarketCap, apoi oamenii vin și tranzacționează mai mult pe site-ul dvs.

Hirsch: Reticența burselor de a restricționa tranzacționarea cu spălare pune povara autorităților de reglementare care trăiesc într-o zonă gri dificilă. Guvernul spune că orice afacere de spălătorie, oriunde ar avea loc, este ilegală. Problema este că nimeni nu a definit încă ce sunt activele cripto și cine are jurisdicție asupra lor.

Wong: Este bitcoin un titlu de valoare și, prin urmare, este acoperit de Securities and Exchange Commission (SEC)? NFT-urile sunt mărfuri, caz în care vor fi reglementate de CFTC? Până când guvernul decide cum să clasifice activele cripto, este dificil pentru autoritățile de reglementare să monitorizeze modul în care sunt tranzacționate.

Hersh: Da. Kim spune că toți cei din spațiul cripto, inclusiv guvernul și bursele, apropo, sunt dornici să găsească o soluție de reglementare care să protejeze investitorii fără a înăbuși inovația. Într-un fel, spune ea, criptografia este ajutată de faptul că totul se bazează pe blockchain, care, așa cum am spus mai înainte, face tranzacțiile transparente. Dar înseamnă, de asemenea, să poți vedea fiecare faptă rea și asta poate fi o problemă pentru criptomonede pe termen lung.

Grauer: Putem vedea cum se întâmplă toată această crimă. Vă pot spune despre cantitatea de tranzacționare spălată care a avut loc astăzi pe unele dintre platformele NFT. Acest lucru chiar pune o lupă asupra cantității de infracțiuni care se întâmplă. Și cred că, pe termen lung, va forța criptomoneda să îndepărteze un obstacol legitim mai mare decât trebuie să înlăture sistemul financiar tradițional din cauza toată atenția pe care o primește criptocrima.

Wong: Un exemplu al acestui interes este raportul Forbes care susține că 50% din toate tranzacțiile cu Bitcoin sunt false.

Hirsch: Cincizeci la sută – asta mă omoară. Adică, dacă aș deține ceva și aș ști că 50% din toate tranzacțiile sunt false, aș ieși din asta cât de curând.

Wong: De aceea ai doar lingouri de aur. Le poți obține. Îi urmărești.

Hirsch: Darul care continuă să dăruiască.

(sunet sincronizat cu muzica)

Wong: Acest episod a fost produs de Noah Glick cu ingineria lui Josh Newell. Catherine Yang a verificat faptele. Fit Low este produsul nostru numărul unu. Kate Concannon editează emisiunea. Indicatorul este produs de NPR.

Copyright © 2022 NPR. Toate drepturile rezervate. Vizitați paginile de Termeni de utilizare și permisiuni ale site-ului nostru la www.npr.org pentru mai multe informații.

Scripturile NPR sunt create într-un termen limită urgent de un contractant NPR. Este posibil ca acest text să nu fie în forma sa finală și poate fi actualizat sau revizuit în viitor. Precizia și disponibilitatea pot varia. Înregistrarea oficială a programării NPR este înregistrarea audio.

Leave a Comment

Your email address will not be published.