EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, USD/CHF și AUD/USD

Direcția este indicată de degetul tău pe graficul pieței valutare afișat pe ecran – Imagine: Getty Images

La începutul lunii septembrie 2022, piața valutară continuă să fie condusă de aversiunea globală la risc, indicele dolarului american (DXY) atingând noi maxime în mai bine de două decenii pe fondul deprecierii masive a euro (EUR). Yenul japonez (JPY) și lira sterlină (GBP).

Băncile centrale din întreaga lume se luptă pentru a majora ratele dobânzilor pentru a combate cea mai mare inflație din ultimii patruzeci de ani, exacerbată de criza europeană a gazelor cauzată de întreruperile aprovizionării rusești.

Există cinci reuniuni majore de politică monetară a băncii centrale luna aceasta, începând cu Banca Centrală Europeană (BCE) și continuând cu Banca Canadei (BoC), Banca Angliei (BoE), Banca Japoniei (BoJ) și Elvețian. Banca Națională (SNB) și, în final, Rezerva Federală (Fed).

La ce tendințe ne putem aștepta în perechile valutare majore? Care sunt semnalele de tranzacționare care au apărut din cea mai recentă analiză a graficelor valutare?

Care este părerea dumneavoastră despre AUD/USD?

Votați pentru a vedea sentimentul comercianților!

Harta de căldură a pieței Forex: EUR, GBP și JPY se vând față de dolarul american

Performanța perechilor valutare majore din 5 septembrie 2022 – Foto: Capital.com

Analiza graficului EUR/USD: următorul suport la 0,96 pe măsură ce criza gazelor se agravează

Grafic săptămânal EUR/USD: Analiză tehnică din 5 septembrie 2022 – Imagine: Capital.com, Sursa: Tradingview

Euro (EUR/USD) a scăzut sub paritatea cu dolarul american, pe măsură ce criza gazelor din Europa s-a agravat după decizia Rusiei de a opri livrările prin conducta Nordstream 1.

După ce a scăzut cu aproximativ 16% anul acesta, euro se confruntă cu cele mai grave reduceri din istoria sa.

Deteriorarea fundamentelor macroeconomice din zona euro este clar vizibilă:

  • În august 2022, atât PMI pentru producție din zona euro, cât și PMI pentru servicii erau deja în teritoriu de contracție la 49,6 și, respectiv, 49,8.
  • Rata anuală a inflației este de 9,1% de la an la an, marcând un nou maxim istoric.
  • Deficitul balanței comerciale a atins un nou maxim, deoarece importurile de energie au crescut dramatic, în timp ce exporturile au scăzut din cauza încetinirii globale.
  • Încrederea consumatorilor rămâne aproape de un minim istoric, indicând prevalența pesimismului în rândul gospodăriilor.

Deși Banca Centrală Europeană este acum pregătită să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază, acest lucru nu a fost suficient pentru a opri deprecierea euro în ultimele săptămâni. Este unul dintre simptomele pe care piața le anticipează cel mai mult de la Banca Centrală Europeană, și anume creșteri mari și continue ale ratelor dobânzilor care ar putea reflecta riscurile crescute asociate investiției în moneda unică în prezent.

Între timp, piața forței de muncă din SUA, încă relativ sănătoasă, continuă să susțină Fed în hotărârea sa de a crește agresiv ratele dobânzilor pentru a readuce inflația la țintă. Piețele se așteaptă ca Fed să crească cu 75 de puncte de bază luna aceasta pentru a treia oară consecutiv.

Prețurile mai mari ale gazelor naturale în Europa au fost un alt factor major care a determinat ca moneda euro să scadă sub nivelul dolarului în timpul verii. În special, standardul de gaze angro din Europa (TTF din Țările de Jos) este în prezent de 8 ori mai mare decât prețurile interne ale gazelor naturale din Statele Unite, ceea ce conferă companiilor și consumatorilor europeni un dezavantaj competitiv semnificativ în comparație cu cei din Statele Unite.

Privind graficul săptămânal EUR/USD, următorul test major de suport este la 0,961 (minimum din septembrie 2002). Dacă perechea EUR/USD depășește acest nivel, următoarele obstacole vor fi 0,93 (minim din iunie 2002) și 0,90 (minimum din mai 2002). Pentru ca perechea EUR/USD să revină peste paritate, sunt necesare prețuri mai scăzute la gaze în Europa și o Bănci Centrală Europeană mai agresivă din partea Rezervei Federale.

Analiza graficului GBP/USD: Jucând cu foc la 1,141

Grafic zilnic GBP/USD: Analiză tehnică din 5 septembrie 2022 – Imagine: Capital.com, Sursa: Tradingview

Similar cu euro, lira sterlină (GBP/USD) este, de asemenea, blocată într-un trend descendent major față de dolarul american.

O creștere vertiginoasă a prețului gazului din Regatul Unit a exacerbat și așteptările pentru liră, adăugând presiunilor inflaționiste și scăzând așteptările de creștere, Banca Angliei prezicând o recesiune care va începe în al patrulea trimestru.

Slăbiciunea lirei britanice se reflectă în deteriorarea rapidă a principalilor indicatori macroeconomici din Marea Britanie:

  • Indicele prețurilor de consum (IPC) a atins rate de două cifre (10,1% YoY) în iulie 2022, cel mai înalt nivel din februarie 1982. Inflația de bază, excluzând energia și alimentele, a fost de 6,2% YoY, cel mai înalt nivel. nivel de la începutul seriei.
  • Inflația anuală a prețurilor de producție a fost de 17,1%, cea mai mare din iunie 1980.
  • Încrederea consumatorilor din Marea Britanie în Gfk a scăzut la -44 de puncte, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.
  • Creșterea salariului real în Regatul Unit este negativă cu 5% a/a, cea mai scăzută din primul trimestru din 2009, deoarece inflația de consum (10,1%) depășește câștigurile salariale nominale compensate (5,1%).

Piețele au reevaluat substanțial ratele dobânzilor Băncii Angliei pe fondul creșterii așteptărilor inflaționiste din Regatul Unit, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a stimula lira sterlină. Ratele dobânzilor reale așteptate sunt încă în teritoriu profund negativ, având în vedere ratele pieței și modul în care s-ar putea dezvolta inflația.

Privind graficul, GBP/USD își propune să testeze nivelul de suport 1.141 (minimum din martie 2020), care ar completa un model „rotund” caracterizat printr-o acțiune de inversare a prețului în formă de U.

Există mult aer proaspăt sub nivelul 1.141, ceea ce îl face un suport important pentru a păstra soarta lirei. Dacă o erupție are loc mai jos, ne vom întoarce la martie 1985, cu 1,08 și minimul istoric la 1,05 (începutul lunii martie 1985) ca următor suport major.

Analiza graficului USD/JPY: maximele din august 1998 se profilează, dacă BoJ continuă să hiberneze

Grafic săptămânal USD/JPY: Analiză tehnică din 5 septembrie 2022 – Foto: Capital.com, Sursa: Tradingview

Yenul japonez a fost moneda majoră cu cele mai proaste performanțe în ultimul an. Rata USD/JPY a crescut constant ca urmare a divergenței mari în politica monetară dintre Rezerva Federală, care crește agresiv ratele dobânzilor și Banca Japoniei, care rămâne singura bancă centrală care nu a crescut.

Deprecierea yenului și creșterea prețurilor mărfurilor la nivel mondial au pus, de asemenea, presiune asupra fundamentelor economice ale Japoniei, deși inflația de acolo nu a înregistrat aceeași creștere bruscă ca în Europa sau în SUA.

Așteptările slabe de creștere și inflația relativ slabă (2,6% în iulie) au fost factorii care au împins Banca Japoniei să fie singura bancă centrală dintre marile companii care nu a crescut încă ratele dobânzilor.

O dovadă suplimentară că BoJ va rămâne în afara valului global de înăsprire a băncilor centrale este că a declarat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare de relaxare dacă este necesar și că va continua să cumpere cantități nelimitate de JGB pentru a apăra ținta de randament.

Comunicările orale recente au evidențiat riscurile de volatilitate ridicată a cursului de schimb, dar nu au fost luate măsuri de politică ca răspuns. În absența unui catalizator major, cum ar fi o pauză a Rezervei Federale sau o schimbare a politicii BOJ, condițiile pentru o inversare USD/JPY sunt încă absente.

Maximele din august 1998 la 147,7 reprezintă următorul nivel de rezistență de testat. Depășirea acestei limite se va concentra asupra rezistenței din august 1990 și asupra nivelului psihologic de 150.

Analiza graficului USD/CHF: Aproape de paritate, dar BNS nu va permite reduceri mari

Grafic zilnic USD/CHF: Analiză tehnică din 5 septembrie 2022 – Imagine: Capital.com, Sursa: Tradingview

Afectat de criza monedei euro vecine, francul elvețian nu a putut să-și apere rolul tradițional de activ refugiu sigur.

USD/CHF a fost într-un trend ascendent de la începutul anului, depășind pentru scurt timp peste paritate de două ori (jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie).

Cu toate acestea, fundamente financiare puternice – Elveția are cel mai scăzut raport datorie publică/PIB (41%) dintre economiile avansate – și o bancă centrală care a surprins piețele în iunie prin creșterea ratelor dobânzilor cu 50 de puncte de bază când se aștepta ca acestea să rămână – reduse. Presiune puternică de vânzare asupra francului elvețian.

Rata anuală a inflației din Elveția a ajuns la 3,5% în august, cea mai mare din 1993, dar dă semne de vârf și este încă relativ menținută în comparație cu alte piețe.

Dacă Banca Națională Elvețiană continuă să crească în mod agresiv ratele dobânzilor, piața ar putea recompensa francul elvețian ca fiind una dintre puținele valute majore cu banca centrală probabil să readucă inflația la ținta pe termen scurt. Acest lucru ar putea indica o schimbare de regim și creșterea cererii pentru francul elvețian, în special din partea investitorilor europeni, dacă criza gazelor se intensifică și apar riscuri politice.

Analiza graficului USD/CHF indică un posibil test de rezistență la 0,9886 (maximum din 14 iulie). Dacă taurii câștigă, paritatea va fi următoarea rezistență de urmărit (1.00).

Cu toate acestea, odată cu apropierea RSI de zona de supracumpărare, poate apărea din nou o oarecare presiune de vânzare. Dacă perechea nu reușește să depășească 0,9886, ar putea forma un nou model de top dublu, așa cum am văzut mai devreme în mai și iunie, ceea ce ar putea duce la o mișcare a prețului de urs.

Considerăm că BNS este deosebit de sensibilă la devalorizările valutare care amenință stabilitatea economiei elvețiene și reputația băncii centrale.

Analiza graficului AUD/USD: Nu există semne imediate de inversare a tendinței

Grafic zilnic USD/AUD: Analiză tehnică din 5 septembrie 2022 – Imagine: Capital.com, Sursa: Tradingview

Dolarul australian (AUD/USD) a fost tranzacționat pe un canal de urs față de dolarul american din ianuarie 2001.

Rata inflației din Australia a atins 6,1% în iunie, cel mai ridicat nivel din 2001, pe măsură ce prețurile alimentelor și carburanților au crescut.

Se așteaptă ca Reserve Bank of Australia să majoreze ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, la 2,35%, dar este puțin probabil să inverseze tendința principală a dolarului australian, care a fost presat de reînnoirile închiderilor din China, așteptările privind o creștere mai puternică a ratei Fed. , și acțiunile globale. Aversiune la riscul de piață.

Trebuie să vedem o combinație între China care intensifică stimulentele politice, prețurile mai mari ale mărfurilor și diminuarea tensiunilor geopolitice în jurul Taiwanului, pentru ca dolarul australian să inverseze în mod semnificativ cursul față de dolarul american.

Cu toate acestea, având în vedere că Australia este un jucător important în exporturile globale de gaze, dacă prețurile globale ale mărfurilor continuă să crească, dolarul australian ar putea găsi sprijin, în special în crucișările față de euro, lira sterlină și yenul japonez.

Graficul zilnic al perechii AUD/USD a arătat recent o formare superioară a capului și umerilor, urmată de o închidere sub decolteu la 0,685. Acest semnal de urs poate indica posibilitatea de a testa din nou suportul la 0,668 (minimum 2022).

Leave a Comment

Your email address will not be published.