Dolarul se ridică la cel mai mare nivel de două decenii, în timp ce Putin zboară piața valutară înaintea Fed – Știri

Indicele dolarului este la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii; Euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii; Putin anunță mobilizarea parțială a trupelor în Ucraina. Piețele Evaluează rigiditatea Fed la Briefing-ul lui PowellComercianții lucrează la bursa din New York. – AP

de Reuters

Postat: Miercuri, 21 septembrie 2022, ora 19:30

Dolarul a urcat miercuri la un nivel maxim de două decenii înaintea unei alte creșteri preconizate a ratei dobânzii Fed, deoarece investitorii au fugit pentru siguranță după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza mai multe trupe pentru conflictul din Ucraina.

Putin a chemat miercuri 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina și a spus că Moscova va răspunde cu forța uriașului său arsenal dacă Occidentul va continua ceea ce el a numit „șantajul nuclear” asupra conflictului de acolo.

Știrea a împins indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei SUA față de șase valute majore, la 110,87, cel mai puternic nivel din 2002.

Indicele dolarului a crescut cu aproximativ 16% în acest an și se îndreaptă către cea mai mare creștere anuală din 1981. Ultima dată s-a tranzacționat la 110,71, în creștere cu aproximativ 0,5% în ziua respectivă.

„Majoritatea mișcărilor dolarului de astăzi sunt legate de Putin”, a declarat Stephen Englander, șeful cercetării globale G10 FX și strategie macro nord-americană la Standard Chartered din New York.

“Când mă uit la tabelul meu, cele cinci monede cu cele mai proaste performanțe sunt coroana suedeză, zlotul polonez, coroana cehă, forintul maghiar și euro. Aceasta este o preocupare mai mare pentru Putin din cauza indicii că Rusia ar putea escalada conflictul din Ucraina și privind restricțiile pe care le pune asupra armelor pe care le folosesc.”

Monedele europene au suferit greul vânzărilor de pe piețele valutare, deoarece comentariile lui Putin au exacerbat îngrijorarea cu privire la perspectivele economice pentru o regiune deja puternic afectată de presiunea Rusiei asupra livrărilor de gaz către Europa.

Moneda euro a scăzut la un minim de două săptămâni de 0,9885 dolari, în lumina minimelor din două decenii pe care le-a atins la începutul acestei luni. Ultima scădere a fost de 0,7% la 0,9901 USD.

Lira sterlină a scăzut la un minim de 37 de ani de 1,1304 dolari și a scăzut ultima dată cu 0,5%, la 1,1335 dolari.

Mai târziu, miercuri, Rezerva Federală este de așteptat să majoreze ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv și să semnaleze cât de mult și cât de repede ar putea avea nevoie costurile de împrumut pentru a domoli inflația.

Decizia de politică, programată pentru 1800 GMT, marchează cel mai recent pas într-o schimbare sincronizată a politicii băncilor centrale globale care testează rezistența economiei globale și capacitatea țărilor de a gestiona șocurile cursului de schimb pe măsură ce dolarul se apreciază.

„Ceea ce caută piața este dacă (președintele Fed, Jerome) Powell, spune că Fed nu știe cât de departe ar trebui să meargă și că va merge atât de departe cât trebuie”, a spus englezul Standard Chartered.

„Dacă cineva l-ar întreba dacă vede că ratele cresc până la cinci la sută și el a spus că nu, dar nu ar exclude dacă acest lucru este necesar pentru a reduce inflația, ar fi un lucru foarte greu și ar fi înseamnă că au deschis prețuri la o scară mai mare decât s-ar aștepta piața.”

Între timp, dolari australieni și neozeelandezi au scăzut la minimele multianuale. Dolarul australian a înregistrat cel mai scăzut nivel la 0,6655 USD, cel mai scăzut nivel din iunie 2020, în timp ce moneda din Noua Zeelandă a scăzut la 0,5873 USD, cel mai scăzut nivel din aprilie 2020.

Față de yenul cu probleme, dolarul a crescut cu 0,2% la 143,97, oprindu-și cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani.

„A fost interesant pentru mine că dolarul/yenul a căzut la știrile anunțului, indicând probabil o revenire la acreditările yenilor de refugiu, care au lipsit în cea mai mare parte a anului”, a declarat Colin Asher, economist șef la Mizuho Corporation. Bancă. – Reuters

Leave a Comment

Your email address will not be published.