Dolarul a urcat la un nivel maxim de două decenii, deoarece Putin a zguduit piața valutară înaintea Fed

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

  • Indicele dolarului este la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii
  • Euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii
  • Putin anunță mobilizarea parțială a trupelor pentru Ucraina
  • Piețele Evaluează rigiditatea Fed la Briefing-ul lui Powell

LONDRA/NEW YORK (Reuters) – Dolarul a urcat miercuri la un nou maxim din două decenii înainte de o nouă majorare a ratei, așteptată de la Rezerva Federală, în timp ce investitorii au fugit pentru siguranță după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a se mobiliza. Mai multe trupe pentru conflictul din Ucraina.

Putin a chemat miercuri 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina și a spus că Moscova va răspunde cu forța uriașului său arsenal dacă Occidentul va urmări ceea ce el a numit „șantajul nuclear” asupra conflictului de acolo. Citeste mai mult

Știrea a împins indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei SUA față de șase valute majore, la 110,87. <= USD> cel mai puternic nivel din 2002.

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

Indicele dolarului a crescut cu aproape 16% în acest an și se îndreaptă către cea mai mare creștere anuală din 1981. Acesta a fost tranzacționat ultima dată la 110,71, în creștere cu aproximativ 0,5% în ziua respectivă.

„Majoritatea mișcărilor dolarului de astăzi sunt legate de Putin”, a declarat Stephen Englander, șeful cercetării globale G10 FX și strategie macro-americană de Nord la Standard Chartered din New York.

“Când mă uit la tabelul meu, cele cinci monede cu cele mai proaste performanțe sunt coroana suedeză, zlotul polonez, coroana cehă, forintul maghiar și euro. Acest lucru este și mai îngrijorător pentru Putin din cauza indicii că Rusia ar putea escalada conflictul. în Ucraina și cu ce limite pune armele pe care le folosesc.”

Indicele dolarului este la un nivel maxim de două decenii, înaintea Rezervei Federale

Monedele europene au suferit greul vânzărilor de pe piețele valutare, deoarece comentariile lui Putin au exacerbat îngrijorarea cu privire la perspectivele economice pentru o regiune deja puternic afectată de presiunea Rusiei asupra livrărilor de gaz către Europa.

Moneda euro a scăzut la un minim de două săptămâni de 0,9885 dolari, în lumina minimelor din două decenii pe care le-a atins la începutul acestei luni. Ultima scădere a fost de 0,7% la 0,9901 USD.

Lira sterlină a scăzut la un minim de 37 de ani de 1,1304 dolari și a coborât ultima dată cu 0,5%, la 1,1335 dolari.

Mai târziu, miercuri, Rezerva Federală este de așteptat să majoreze ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv și să semnaleze cât de mult și cât de repede ar putea avea nevoie costurile de împrumut pentru a domoli inflația. Citeste mai mult

Decizia de politică, programată pentru ora 1800 GMT, va marca cel mai recent pas într-o schimbare sincronizată a politicii băncilor centrale globale care testează rezistența economiei globale și capacitatea țărilor de a gestiona șocurile cursului de schimb pe măsură ce dolarul se apreciază.

„Ceea ce caută piața este dacă (președintele Fed, Jerome) Powell, spune că Fed nu știe cât de departe ar trebui să meargă și că va merge atât de departe cât trebuie”, a spus Englander de la Standard Chartered.

„Dacă cineva l-ar întreba dacă vede că ratele ajung la 5% și el a spus că nu, dar nu ar exclude dacă acest lucru este necesar pentru a reduce inflația, asta ar fi cu adevărat șocant și ar însemna că se va deschide. creșterea ratelor la un interval mai mare decât se așteaptă piața.”

Între timp, dolari australieni și neozeelandezi au scăzut la minimele multianuale. Dolarul australian a atins cel mai scăzut nivel la 0,6655 dolari, cel mai scăzut din iunie 2020, în timp ce moneda din Noua Zeelandă a scăzut la 0,5873 dolari, cel mai scăzut din aprilie 2020.

Față de yenul cu probleme, dolarul a crescut cu 0,2% la 143,97, oprindu-și cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani.

„A fost interesant pentru mine că dolarul/yenul a căzut la știrile anunțului, semnalând probabil revenirea acreditărilor yenilor de refugiu, care au lipsit în cea mai mare parte a anului”, a declarat Colin Asher, economist șef la Mizuho Corporation. Bancă.

==================================================== == ======

Cotația valutară la 10:42 (1442 GMT)

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

(Reportaj de Dara Ranasinghe la Londra și Gertrude Chavez-Dreyfus la New York; Raportare suplimentară de Lucy Raitano. Editare de Edwina Gibbs, Catherine Evans și Mark Heinrich

Standardele noastre: Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Comment

Your email address will not be published.