Distrugerea cererii duce la scăderea prețurilor la energie

Factorii de piață astăzi

Toți ochii vor fi ațintiți asupra indicelui prețurilor de consum din SUA pentru luna august, care este una dintre ultimele intrări cheie la decizia Fed de a ridica fie 50 de puncte de bază, fie 75 de puncte de bază la întâlnirea lor de săptămâna viitoare. Ne uităm la o altă versiune de -0,1% m/l a IPC-ului general, care aduce rata a/a la 8,0% de la 8,5% în iulie (în conformitate cu consensul). Dar accentul se va pune pe IPC de bază, unde consensul se așteaptă la o creștere de 0,3% m/l, așa cum a fost cazul în iulie. Vedem unele riscuri pozitive pentru această estimare.

Prognozele ZEW din Germania sunt probabil să arate că riscul de recesiune a crescut în septembrie, în lumina crizei energetice care se adâncesc.

În Norvegia, Norges Bank a lansat un sondaj al rețelei regionale.

Prezentare generală de 60 de secunde

Piețele de energie: Ieri, am scris în poșta noastră de dimineață despre cele cinci propuneri pe care miniștrii energiei din UE le-au discutat vineri. Bloomberg a raportat ieri că Comisia Uniunii Europene lucrează acum la un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie și la un plan pentru taxe neașteptate. Se așteaptă ca întregul pachet să fie prezentat săptămâna aceasta, deși va trebui în continuare semnat de statele membre. Președintele Comisiei UE, von der Leyen, este de așteptat să dezvăluie mai multe detalii mâine, când va susține discursul anual privind starea Uniunii.

Distrugeți cererea: Ieri, am văzut că viitorul gazului olandez TFF, pentru prima dată într-o lună, se tranzacționa sub 200 de megawați-oră, în scădere cu peste 33% față de vârf. Propunerile UE de a introduce reduceri obligatorii ale cererii de către statele membre ar fi putut contribui la scăderea prețurilor. Cu toate acestea, susținem că în prezent vedem ceea ce analiștii de mărfuri numesc „distrugerea cererii”. Companiile și gospodăriile din Uniunea Europeană reduc pur și simplu consumul de gaz și energie din cauza prețurilor mai mari. Dovada în acest sens este că prețul emisiilor de carbon (EUA) în Uniunea Europeană a scăzut cu peste 25% față de vârful din august. Scăderea vine în ciuda trecerii de la gazul natural la alți combustibili fosili care sporesc cererea de emisii de carbon, deoarece gazul natural conține mult mai puțin dioxid de carbon. Cu toate acestea, piața poate specula și că UE va amâna înăsprirea propusă a pieței UE de carbon. Distrugerea cererii și temerile de stagnare au fost observate și pe piețele metalelor, țițeiului și mărfurilor, unde prețurile au scăzut brusc în ultima lună.

dorinta de a risca: Ieri, scăderea prețurilor la energie și așteptările că inflația americană din august – publicată astăzi mai târziu – va scădea lunar pentru prima dată din mai 2020, au susținut apetitul pentru risc. Același lucru a făcut și sondajul Fed din New York privind așteptările consumatorilor, care a arătat o scădere marcată a așteptărilor inflaționiste pe un și trei ani, de la 6,2% și 3,2% la 5,7% și 2,8%. Pe măsură ce randamentele europene au scăzut, performanța acțiunilor europene și americane și a EUR/USD a crescut. Contractele futures pe acțiuni globale s-au tranzacționat la nivel în această dimineață, iar perechea EUR/USD s-a stabilit aproape de 101,30 peste noapte.

FI: Ieri, randamentele obligațiunilor europene au scăzut de la capătul lung al curbei și a existat o curbă frumoasă între 2Y și 10Y, precum și 2Y și 30Y. Margerea Schatz ASW s-a extins din nou, în timp ce spread-ul Bobl și Bund ASW s-a înăsprit. O parte din această înăsprire se poate datora lansărilor puternice de pe piața primară.

moneda straina: Sesiunea de ieri a fost marcată de o altă parte a slăbiciunii dolarului american, în timp ce coroana suedeză a devenit cea mai mare câștigătoare. EUR/USD a scăpat peste 1,01, testat 1,02 înainte de a scădea în timpul sesiunii americane. Monedele din Europa Centrală continuă să beneficieze de prețurile mai scăzute ale gazelor naturale, în timp ce perechea USD/JPY s-a stabilit în jurul valorii de 143. EUR/NOK se tranzacționează chiar sub 10,00, în timp ce EUR/SEK este la 10,60.

i se atribuie: Piețele de credit au început săptămâna într-un mod riscant. Itrax Main a subliniat 4,3 puncte de bază pentru a închide la 103 puncte de bază, în timp ce Itrax Xover a strâns cu 20,2 puncte de bază pentru a închide la 503,7 puncte de bază. Luni a fost, de asemenea, un aflux bun de noi emisiuni pe piețele europene de obligațiuni corporative, atât firmele financiare, cât și firmele cu rating de investiții, profitând de sentimentul bun pentru a tipări noi datorii.

Macro Nord

În Norvegia, studiul regional Norges Bank este de așteptat să arate perspective de creștere moderată, datorită unei combinații de probleme de capacitate și cerere slabă. Având în vedere riscurile pe care le prezintă utilizarea ridicată a capacităților și existența unei piețe a forței de muncă strânse la formarea salariilor și prețurilor și, în consecință, a ratelor, atenția se va concentra asupra indicatorilor de constrângeri de capacitate și penurie de forță de muncă. Acești indicatori au fost la cele mai înalte niveluri din 2007 în runda precedentă din mai și cu mult peste nivelurile normale. Credem că creșterea a încetinit în multe sectoare în timpul verii, inclusiv construcții, comerț cu amănuntul și părți ale producției. Așa că credem că economia se află sub o presiune puțin mai mică acum decât a fost în mai.

Leave a Comment

Your email address will not be published.