De ce se clătește lumea criptomonedei atunci când SEC cere titluri de valoare

Comercianții de criptomonede au fost anunțați că Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA consideră că un grup de active digitale tranzacționate pe scară largă sunt valori mobiliare, o situație care ar putea impune cerințe de reglementare despre care mulți promotori spun că ar putea fi paralizante. Dar a afla ce face o monedă sigură sau nu este o întrebare complexă.

1. Ce face SEC?

Președintele său, Gary Gensler, și predecesorul său al lui Trump, Jay Clayton, au spus că multe active digitale au atributele unor valori mobiliare. Gensler și-a petrecut anul trecut avertizând că agenția plănuia să adopte o linie dură în aplicarea regulilor acelor simboluri. Îngrijorarea a crescut în rândul comercianților de criptomonede când autoritatea de reglementare a pieței a făcut pasul neobișnuit la sfârșitul lunii iulie de a identifica nouă active criptope care le considerau valori mobiliare ca parte a unui caz de tranzacționare a informațiilor privilegiate. Șapte dintre ele au fost tranzacționate pe Coinbase, cel mai mare schimb de criptomonede din Statele Unite. Separat, Bloomberg News raportează că Coinbase se confruntă cu o investigație a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse pentru a stabili dacă a listat active de tranzacționare care ar fi trebuit să fie înregistrate la agenție.

2. Ce înseamnă ca ceva să fie securitate?

În forma sa cea mai simplă, dacă ceva este sau nu o garanție în conformitate cu regulile SUA, este în principiu o chestiune de cât de bine arată ca acțiunile emise de o companie de strângere de fonduri. Pentru a lua această decizie, SEC aplică un test statutar, care provine dintr-o decizie a Curții Supreme din 1946. În acest cadru, un activ poate fi în jurisdicția SEC atunci când implică investitorii care dau bani cu piciorul cu intenția de a beneficia de eforturile de conducere ale organizației. În decembrie 2020, agenția a intentat un proces împotriva Ripple Labs Inc. , susținând că strânge fonduri prin vânzarea tokenului digital XRP, care la acea vreme era al treilea cel mai mare token, fără a-l înregistra ca garanție. Securities and Exchange Commission a susținut că compania își finanța creșterea prin emiterea XRP pentru investitorii care au pariat că valoarea sa va crește. Cazul este acum o luptă juridică uriașă cu Ripple, după ce a numit-o pe fosta președintă a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse, Mary Jo White, ca avocat.

3. De ce este importantă apelarea unui simbol?

Pentru început, astfel de numiri ar face operarea unui schimb de criptomonede mai costisitoare și mai complicată. Conform regulilor SUA, eticheta conține cerințe stricte de protecție a investitorilor pentru platforme și emitenți. Această povară ar pune platformele mai mici într-un dezavantaj în comparație cu concurenții mai bogați. Mai mult, bursele se vor confrunta cu un control constant de către autoritățile de reglementare, ceea ce ar putea duce la amenzi, penalități și, în cele mai grave cazuri, urmăriri penale dacă intervin autoritățile penale. Ar putea însemna, de asemenea, o pierdere de finanțare viitoare de la investitori care ar putea fi inconstant din cauza poverii tot mai mari a conformității și a controlului de reglementare. Susținătorii mai multor reglementări consideră că numirile pentru valori mobiliare vor duce la mai multe informații și transparență pentru investitori, din cauza cerințelor de dezvăluire ale Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse care se vor aplica.

4. Cine este împotriva acestei abordări?

Pasionații de criptomonede spun că proiectele lor sunt descentralizate în așa fel încât vechile reguli nu sunt adecvate, iar schimburile cripto susțin că activele pe care le listează ar trebui considerate mărfuri, nu valori mobiliare. În Statele Unite, regulile care guvernează tranzacționarea cu mărfuri și derivate ale acestora se concentrează mai mult pe asigurarea faptului că companiile, producătorii și fermierii pot utiliza instrumentele derivate în mod eficient pentru a acoperi riscurile de preț la mărfuri decât pe rolul investitorilor mici.

5. Ce vrea comunitatea cripto?

Au existat eforturi pe Capitol Hill pentru a acorda Commodity Futures Trading Commission, organul de supraveghere al instrumentelor derivate din SUA, mai multă autoritate pentru a reglementa în mod direct cripto activele. În prezent, supraveghează în principal contractele futures pe criptomonede și are capacitatea de a lua măsuri de executare dacă există fraudă sau manipulare pe piața de bază, așa cum este cazul în zeci de cazuri de criptomonede. Directori de criptomonede și giganți tradiționali ai pieței, cum ar fi Citadel Securities, s-au alăturat unei campanii din industrie în spatele unui proiect de lege al parlamentarilor de top din Comitetul pentru Agricultură din Senat care ar oferi autorității de reglementare a instrumentelor derivate mai multă pârghie – în detrimentul SEC. Oponenții acestei abordări spun că regulile SEC axate pe valori mobiliare oferă mai multă protecție investitorilor mici și mijlocii.

6. Cum împart agențiile criptomonede?

Într-o oarecare măsură, abordările lor reflectă originile. Securities and Exchange Commission a fost înființată în urma prăbușirii pieței din 1929 și își vede ca misiunea principală protejarea investitorilor prin solicitarea unor dezvăluiri extinse din partea entităților financiare. CFTC își are rădăcinile în Departamentul Agriculturii și ajută fermierii să se protejeze împotriva secetei. CFTC – și regulile SUA privind mărfurile și derivatele acestora – sunt văzute în general ca un regim de reglementare mai puțin oneros. Prin urmare, nu este o surpriză că publicul cripto dorește cu disperare ca CFTC să fie autoritatea de reglementare, nu Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse.

7. Ce monede sunt sau nu considerate titluri de valoare?

Răspunsul scurt este că, în afară de cea mai mare criptomonedă, există mult mister. Autoritățile de reglementare din SUA, inclusiv Securities and Exchange Commission, sunt de acord că bitcoin, de departe cel mai mare activ digital, nu este o valoare de valoare. A fost început de o persoană sau persoane necunoscute cu pseudonimul Satoshi Nakamoto și nu există ca o modalitate de a strânge fonduri pentru un anumit proiect. Al doilea cel mai mare simbol, Ether, a fost considerat ca nu o garanție în timpul administrației Trump de către un oficial înalt SEC, care a remarcat că, deși Ether ar fi început să se califice drept garanție – Fundația Ethereum l-a folosit pentru a strânge fonduri – a devenit ceva descentralizat. inclusiv Destul până în punctul în care s-ar putea să nu mai fie. Dar după ce Ethereum a trecut la un sistem în care monedele „stivuite” joacă un rol în înregistrarea tranzacțiilor, Gensler a spus că faptul că monedele stivuite pot câștiga dobândă ar putea determina autoritățile de reglementare să înceapă să le trateze ca garanții. CFTC consideră Ether o marfă, iar Chicago Mercantile Exchange listează contracte futures pe acesta, precum și Bitcoin.

Gensler a spus că agenția ar putea renunța la unele dintre regulile sale pentru a se potrivi mai bine cu activele digitale, asigurând în același timp protecția investitorilor, dacă schimburile funcționează cu agenția pentru a se înscrie. Cu toate acestea, el nu a oferit o foaie de parcurs pentru exact cum să se realizeze acest lucru. Între timp, parlamentarii iau în considerare câteva propuneri care ar putea oferi CFTC și autorităților de reglementare bancare din SUA mai multă putere asupra unor părți ale clasei de active. În același timp, cazul de tranzacționare a informațiilor privilegiate al SEC, dacă este vorba de proces, ar putea duce la o imagine mai clară a tipurilor de jetoane care sunt valori mobiliare și care ar trebui considerate mărfuri. În septembrie, Casa Albă a lansat o serie de rapoarte prezentate de diverse agenții, spunând că împreună formează primul „cadru cuprinzător pentru dezvoltarea responsabilă a activelor digitale”. Dar rapoartele nu au rezolvat ceea ce era un amestec de abordări suprapuse și bătălii judiciare.

9. Este aceasta o problemă în altă parte?

da. La nivel global, diverse autorități de reglementare au adoptat o serie de poziții cu privire la dacă criptomonedele ar trebui tratate ca titluri de valoare. Agenția de Conduită Financiară a Regatului Unit reglementează activele digitale care sunt investiții care vin cu drepturi de plată sau o parte din profit, în timp ce „jetoanele de plată” precum Bitcoin sau „jetoanele de utilitate” care oferă acces la serviciu nu sunt reglementate. Singapore reglementează ambele tipuri, dar în conformitate cu legi diferite. Ei consideră monedele care sunt reprezentări digitale ale altor active, cum ar fi acțiunile nelistate, drept valori mobiliare. În iunie, Uniunea Europeană a ajuns la un acord interimar pentru a impune reguli comune de criptomonedă în toate cele 27 de state membre și pentru a stabili un nou cadru legal pentru a reglementa ofertele publice de blocuri de criptomonede.

• Raport al Departamentului de Trezorerie cu privire la aspecte legate de reglementarea criptomonedelor.

• O privire asupra forței industriei criptomonedelor din Washington pentru a evita reglementarea valorilor mobiliare.

• Primul interviu al lui Gary Gensler despre criptomonedă după ce a preluat funcția de președinte SEC cu Bloomberg Businessweek.

• Congresul ia în considerare legislația privind criptomoneda BGOV OnPoint.

• Raportul Bloomberg QuickTake din 2018 arată cât de mult au durat aceste bătălii.

• Ordin executiv privind reglementarea criptografică semnat de Biden.

• Articolul despre lupta Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse cu Ripple.

• Defalcarea FCA din Marea Britanie a jetoanelor față de jetoanele nereglementate.

Mai multe povești ca acestea sunt disponibile pe bloomberg.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.