De ce India sufla cald și rece cu criptomoneda?

Până în acest an, India a fost una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere pentru activele cripto. Apoi, în aprilie, guvernul a început să taxeze tranzacțiile cripto și volumele de pe bursele locale s-au prăbușit. Guvernul a prezentat mișcarea fiscală ca o oportunitate de a oficializa clasa de active. De asemenea, a făcut ca tranzacționarea cu criptomonede să fie foarte costisitoare. Decizia vine pe fondul bătăilor de tobe din partea criticilor din partea oficialilor guvernamentali și a autorităților de reglementare din industrie. Unele dintre cele mai slabe atacuri au venit de la banca centrală a Indiei, în timp ce se pregătește să lanseze o monedă digitală națională care este un potențial concurent pentru token-urile cripto, cum ar fi Bitcoin și Ether.

1. Ce a făcut guvernul?

De la 1 aprilie, orice câștig din transferurile de cripto-active au fost impozitate cu 30%, o rată mai mare decât în ​​multe alte jurisdicții, inclusiv SUA și Marea Britanie. Pierderile de tranzacționare nu pot fi compensate cu veniturile, chiar și din alt simbol. În iulie, guvernul a adăugat un impozit suplimentar de 1% – dedus la sursă – pentru transferurile de active digitale de peste 10.000 de rupii (125 USD) sau pentru un total de 50.000 de rupii ale tranzacțiilor într-un an fiscal.

Taxa de 1% pe tranzacții cunoscută sub denumirea de TDS, care este văzută ca fiind unică pentru industria criptomonedei, i-a afectat pe creatorii de piață și pe comercianții de înaltă frecvență, care reprezintă o parte semnificativă a volumului de tranzacționare. Datele de la CoinGecko au arătat că tranzacționarea pe trei burse – ZebPay, WazirX și CoinDCX – a scăzut cu între 60% și 87% după ce taxa a intrat în vigoare. Un comerciant de înaltă frecvență poate vedea în jur de 60% din capitalul său înghețat pentru plățile TDS după doar 100 de tranzacții, potrivit Manhar Garegrat, fost ofițer de politici la bursa cripto CoinDCX.

3. Care este scopul acestui pas?

Prăbușirea tranzacționării cu criptomonede înseamnă că este puțin probabil ca guvernul să obțină multe venituri din noile taxe. Ceea ce face este să ofere oficialilor de stat o modalitate de a urmări activitatea pe mai multe platforme cripto. Deoarece multe jetoane digitale conțin un element de anonimat, oficialii sunt îngrijorați că ar putea fi folosite pentru a finanța terorismul, frauda și alte activități ilicite. Există, de asemenea, riscul ca un mediu nereglementat să atragă mai multe economii interne ale gospodăriilor către active volatile, lăsând economisitorii vulnerabili la colaps.

4. Decizia fiscală a fost neașteptată?

Nu dreapta. India are o relație caldă și rece cu monedele digitale. Guvernul este dornic să promoveze tehnologia contabilă distribuită pentru criptomonede, cunoscută sub numele de blockchain. Cu toate acestea, în 2018, Reserve Bank of India a interzis băncilor să dețină criptomonede sau să faciliteze tranzacțiile cripto. Curtea Supremă a decis acest lucru în 2020, dar incertitudinea de reglementare persistă, iar băncile indiene rămân reticente în a lucra cu startup-uri cripto. Oficialii guvernamentali și autoritățile de reglementare financiare continuă să avertizeze cu privire la pericolele criptomonedelor, în timp ce guvernatorul adjunct al Reserve Bank of India T. Rabih Sankar Rabih Ponzi creează criptomonede și sugerează interzicerea acesteia. Ministrul de Finanțe TV Sumanathan a spus că India tratează tranzacționarea cu criptomonede ca pe profituri din jocuri de noroc și speculații.

5. S-a oprit tranzacționarea sau a plecat în altă parte?

Este greu de spus din cauza lipsei de date. Bursa locală WazirX a spus că deținătorii pe termen lung de criptomonede încă mai cumpărau și vindeau, dar alții migrau la schimburi străine sau tranzacționează direct între ei prin așa-numitele schimburi descentralizate pentru a evita taxele.

6. Cât de mare este criptomoneda în India?

Investițiile în criptomonede în India au crescut de la aproximativ 923 de milioane de dolari în aprilie 2020 la aproape 6,6 miliarde de dolari în mai 2021, potrivit Chainalysis. Țara are o populație tânără de 1,4 miliarde, cu o clasă de mijloc în creștere și bine educată. Datele de analiză în lanț au arătat că acest lucru, combinat cu un sistem financiar tradițional mai puțin dezvoltat, a condus la a doua cea mai mare rată de adoptare a criptomonedelor din lume, după Vietnam. Președintele Comisiei de finanțe a Parlamentului a spus că până în noiembrie anul trecut, India avea peste 15 milioane de utilizatori cripto înregistrați cu active totale de 6 miliarde de dolari. Prin comparație, se așteaptă ca 34 de milioane de adulți americani să dețină un criptoactiv până la sfârșitul anului 2022, potrivit estimărilor Insider Intelligence.

În timp ce China a interzis în totalitate tranzacțiile cu criptomonede, India nu a introdus încă un proiect de lege care să definească activele digitale și să decidă cum să le reglementeze. Ministrul Finanțelor, Nirmala Sitharaman, a spus că orice legislație poate fi eficientă doar cu cooperare internațională pentru a preveni așa-numitul arbitraj de reglementare, în care companiile caută jurisdicția cea mai permisivă pentru a face afaceri. Incertitudinea stârnește o răceală în rândul grupurilor de start-up-uri indiene care dezvoltă produse bazate pe blockchain, de la aplicații financiare descentralizate până la jetoane neperisabile. De asemenea, nu este clar modul în care rupia digitală indiană, care urmează să fie lansată în 2023, va afecta industria. Viceguvernatorul Reserve Bank of India, Sankar, a declarat în iunie că monedele digitale ale băncii centrale ar putea „elimina orice problemă mică pe care o pot avea criptomonedele private”.

Mai multe povești ca acestea sunt disponibile pe bloomberg.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.