Cum va afecta investitorii americani intervenția Băncii Japoniei pe piața valutară

AJoi, într-o mișcare care a fost destul de nostalgică pentru un bătrân bătrân ca mine, Banca Japoniei (BOJ) a intrat pe piața valutară. Ei și-au cumpărat propria monedă de pe piața deschisă în încercarea de a o susține, după ce Dolarul/Yenul (USD/JPY) a depășit nivelul 145 care a atins cele mai înalte cote în urmă cu câteva săptămâni.

Dacă nu sunteți familiarizat cu tranzacționarea valutară, ar trebui să precizez aici că într-o pereche valutară, prețul cotat reprezintă puterea primei monede numite față de a doua monedă; În acest caz, dolarul față de yen. Astfel, un USD/JPY mai mare înseamnă un yen mai slab. Slăbiciunea de ieri, de fapt, Banca Japoniei a început să vândă USD/JPY, prima intervenție pe piață din 1998.

După cum am spus, mă simt nostalgic, dar asta nu se aplică pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, ridică două întrebări. Poate Banca Japoniei să reușească să inverseze tendința pieței și care va fi impactul potențial al încercării lor asupra piețelor globale și a investitorilor americani, indiferent dacă reușesc sau nu?

Răspunsul simplu la prima întrebare este nu, nu vor funcționa. Nu vreau să zădărnicesc iluziile lui Masato Kanda, principalul oficial valutar din Japonia, dar dacă piața vrea USD/JPY mai mare, va crește, indiferent de ce spune sau face Banca Japoniei. Aceasta este o afirmație bazată nu pe aroganța cu care participanții la piața valutară erau cândva faimoși, ci pe istorie și logica simplă.

Intervenția băncii centrale a fost nepopulară încă din anii 1990, deoarece acesta a fost deceniul în care băncile centrale din întreaga lume și-au dat seama în sfârșit că nu era altceva decât un zgomot fără rost, sortit la consecințe îngrozitoare atunci când au eșuat. Ei știu asta pentru că în 1992 Banca Angliei, după doi ani în care a încercat să mențină lira sterlină într-un interval artificial față de marca germană (DEM) și alte valute pre-euro, a recunoscut în cele din urmă înfrângerea pe 16 septembrie 1992.

Acea zi a devenit cunoscută drept „Miercurea Neagră” și eram acolo, lucrând într-unul dintre cele mai aglomerate birouri GBP/DEM din lume. Îmi amintesc de șocul, apoi de frica, apoi de sentimentul de pericol când am auzit cuvintele „Nu plătesc” venind de la Banca Angliei, după săptămâni de încercări de a apăra lira sterline în timp ce piața se testa și suna. Și îmi amintesc că m-am simțit euforic, deoarece mi se părea că piața din care eram o mică parte a preluat-o pe „bătrâna doamnă”, care, împreună cu Rezerva Federală, era puterea și autoritatea supremă în finanțele globale la acea vreme, iar noi castigat. Noi, o grămadă de copii zgomotoși, am spart Banca Angliei!

Am fost capabili să facem acest lucru, nu pentru că am fost deștepți sau pricepuți, ci pentru că piața valutară, când era unită, era pur și simplu prea mare pentru a putea fi controlată. Mai târziu, George Soros și-a luat „creditul” pentru că a spart banca, dar cei din interior au văzut-o ca pe un truc inteligent de marketing mai mult decât orice altceva. A fost un efort coordonat, aproape fiecare trader construind poziții scurte uriașe de-a lungul timpului, cu credința valabilă că banca nu poate continua să cumpere pentru totdeauna.

Acum luați în considerare faptul că piața valutară globală la acea vreme era de aproximativ 1 trilion de dolari pe zi și a crescut la 6,6 trilioane de dolari până în 2019. Apoi lăsați lichiditatea globală să curgă de la pandemie și puteți începe să vedeți că dacă piața valutară decide că Perechea USD/JPY Japonezul este în creștere și este în creștere.

Dar, așa cum au arătat ieri, BoJ va lupta oricum cu acea bătălie de neînvins. Poate că doar mândria i-a determinat să facă acest lucru, sau poate că s-au gândit că, dacă ar putea să-i determine pe comercianți să se oprească, s-ar regândi și ar decide că, deși BoJ nu crește ratele dobânzilor, deoarece Fed și majoritatea celorlalte bănci centrale continuă să facă. face acest lucru. Procedând astfel, yenul este încă un activ atractiv de deținut. Dovezile de până acum sunt neconcludente în ceea ce privește efectele intervenției, dar semnele sunt mai degrabă de rău augur.

USD/JPY a scăzut ieri, ceea ce nu este surprinzător. Această generație de comercianți nu a văzut niciodată intervenția băncii centrale și, atunci când o întâlniți pentru prima dată, vă pot spune din experiență personală că este uimitor. Dar, astăzi, există deja semne de revenire și fiind natura umană ceea ce este, nivelul 145 este acum o țintă și o provocare. Cel puțin, se pare că o retestare, cu atât de multă putere de cumpărare în spate, este probabil să dureze mult. Când vine asta, BOJ ar trebui să vândă din nou, dar vânzarea continuă a unor sume tot mai mari de dolari ar trebui să aibă în cele din urmă un efect.

Spre deosebire de Rezerva Federală, Banca Japoniei nu poate crea dolari din aer pentru a vinde. Ei trebuie să aibă un sold pozitiv în contul lor în USD pentru a face acest lucru. La un moment dat, dacă piața vede acțiunile BoJ ca fiind provocatoare, acel echilibru va scădea, iar BoJ va trebui să lichideze unele active. Cu alte cuvinte, în curând va exista un vânzător uriaș de Trezorerie pe o piață care a înregistrat deja o vânzări masive ca răspuns la creșterea ratelor Fed. Acest lucru va împinge randamentele mai ridicate, va crește valoarea relativă a dolarului față de yen, va încuraja mai multe achiziții USD/JPY și va forța Banca Japoniei să vândă mai mulți dolari, să lichideze mai multe trezorerie și să forțeze ratele dobânzilor americane mai mari.

Este un cerc vicios a cărui singură ieșire presupune admiterea înfrângerii din partea Băncii Japoniei, dar în același timp va forța dobânzile SUA mai sus, crescând șansa unei recesiuni aici și împingând stocurile în scădere.

Nu trebuie să se termine așa. Comercianții pot să se răzgândească și să decidă că nu doresc banii ușori din tranzacțiile de transport creat de diferența de dobândă dintre cele două țări. Sau Ministerul de Finanțe al Japoniei și Banca Japoniei ar putea să-și înghită mândria și să-și recunoască ineficacitatea în fața unei greutăți de peste 6,6 trilioane de dolari pe zi. Niciunul dintre aceste lucruri nu se va întâmpla rapid, așa că intervenția BoJ va fi probabil altceva care va pune presiune asupra stocurilor în următoarele săptămâni și luni.

Opiniile și opiniile exprimate aici sunt ale autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Nasdaq, Inc.

Leave a Comment

Your email address will not be published.