Cum tranzacționarea valutară la miezul nopții în Singapore a dus la arestarea unui fondator de hedge fund din Londra

Fondul speculativ Glen Point Capital a atras atenția săptămâna aceasta, când co-fondatorul și directorul de investiții Neil Phillips a fost arestat în Spania pentru o serie de acuzații legate de fraudă cu sârmă și mărfuri și manipulare valutară.

Procurorul SUA pentru Districtul de Sud al New York-ului, Damian Williams, a declarat pe sept.

Opțiune de 20 de milioane de dolari One Touch în Centrul de taxe

Phillips a fost arestat la cererea procurorilor americani, după o investigație privind presupusa fraudă electronică, inclusiv manipularea cursului de schimb al dolarului american față de randul sud-african, pentru a plăti 20 de milioane de dolari în cadrul unui contract de opțiuni „barieră” – un tip de derivat The rentabilitatea depinde de activul suport care atinge sau depășește prețul predeterminat.

Ancheta se referă la activitățile desfășurate de Glen Point în octombrie 2017, conform documentelor instanței federale din Manhattan dezvăluite în această săptămână, când fondul speculativ a cumpărat opțiunea „one touch” pentru perechea USD/ZAR, care urma să expire pe 2 ianuarie. , 2018.

Opțiunea avea o valoare noțională de 20 de milioane de dolari și o rată de 12,50 rand pentru dolar. Glen Point ar beneficia de o plată de 20 milioane USD în condițiile opțiunii dacă USD/ZAR ar scădea sub rata de 12,50.

Fondul speculativ a pus deoparte o parte din valoarea noțională de 20 de milioane de dolari pentru client, garantând o plată de 4,3 milioane de dolari, în cazul în care opțiunea ar fi declanșată.

Procurorii au spus în documentele instanței că și alte firme financiare au fost parte la tranzacția pe care Glen Point a cumpărat-o prin intermediul unui broker de servicii financiare care a efectuat tranzacții în numele clienților cheie. Două bănci din Manhattan au făcut parte din tranzacție, una fiind obligată să ramburseze cele 20 de milioane de dolari dacă opțiunea era declanșată, în timp ce cealaltă a acționat ca broker principal la Glen Point pentru tranzacție.

„Acuzațiile din rechizitoriu sunt simple acuzații, iar acuzatul este nevinovat cu excepția cazului în care și până când se dovedește vinovat”, au spus procurorii din New York în declarația lor.

Glen Point a fost contactat pentru comentarii de către știri financiare, la fel ca și avocatul lui Phillips din Washington, DC, William J. Stelmach.

Comerțul în amurg între Crăciun și ziua de box

Cu doar câteva zile până la expirarea opțiunii, reclamanții au spus că Phillips „s-a angajat într-o schemă de manipulare deliberată și artificială a ratei USD/ZAR” pentru a aduce prețul sub 12,50 și a declanșa plata conform opțiunii de 20 de milioane de dolari.

„Phillips a provocat și a căutat să facă ca cursul de schimb USD/ZAR să scadă sub 12,50 prin angajarea în tranzacții valutare spot care au determinat ca sute de milioane de USD să fie schimbate în ZAR. Phillips a participat la această tranzacționare spot USD/ZAR pentru rand sud-african. scopul expres de a conduce artificial rata USD/ZAR sub 12,50”, au spus aceștia.

„La 26 decembrie 2017, în orele următoare încheierii tranzacționării la vedere a USD/ZAR sub direcția Phillips, USD/ZAR a crescut din nou și a revenit la niveluri peste pragul 12,50 și nu a scăzut sub această rată. Restul de ziua.”

ce s-a intamplat dupa aceea?

CEO-ul Glen Point a sosit, la mai puțin de o oră între miezul nopții, ora Londrei, în ziua de Crăciun, 25 decembrie 2017, și aproximativ 12:45, ora Londrei, în Boxing Day, 26 decembrie 2017, la un angajat al unei bănci din Singapore, au spus procurorii. Cei doi ani.

În actele de judecată, procurorii au spus că Phillips i-a „ordonat personal” angajatului băncii din Singapore să „vânde” în numele Glenpointe, un total de aproximativ 725 de milioane de dolari pentru aproximativ 9 miliarde de lei.

„Într-o perioadă de aproximativ o oră, Phillips, prin tranzacția sa, a făcut ca USD/ZAR să scadă semnificativ până când rata a scăzut sub 12,50”, au spus procurorii.

Ei au adăugat: „Odată ce Phillips și-a atins obiectivul și USD/ZAR a scăzut sub 12,50 din cauza activității manipulative de tranzacționare la vedere a lui Phillips”, el a ordonat imediat angajatului Băncii din Singapore să oprească tranzacționarea.

Comunicați prin intermediul mesajelor de chat Bloomberg

Instrucțiunile au fost emise de Phillips unui angajat al Băncii Singapore prin intermediul mesajelor de chat Bloomberg. În acest timp, Phillips a fost în Africa de Sud.

Documentele instanței spuneau că scrisoarea sa „declara în mod explicit” că scopul său în direcționarea tranzacțiilor „era să împingă rata USD/ZAR sub 12,50”. El a declarat, printre altele, „Scopul meu este să tranzacționez până la 50”,[n]Este necesar să tranzacționați până la 50,4990, „și”[g]Și prin”, potrivit procurorilor.

Phillips a cerut dovada „tipăririi” după ce un angajat al Băncii din Singapore i-a spus că USD/ZAR se tranzacționa sub 12,50.

Opțiunea „minute” de 20 de milioane de dolari activată după scăderea prețului

Procurorii spun că „minute” după ce „Phillips a făcut ca cursul de schimb USD/ZAR să scadă sub 12,50 prin tranzacțiile sale manipulative”, el a instruit un angajat de la Glen Point să raporteze unei firme intermediare care a fost parte la tranzacție că suma de a fost rulată opțiunea de 20 de milioane de dolari.

Procurorii au spus că angajatul Glenn Point nu a declarat, totuși, că scăderea cu 12,50 a ratei grevei a fost rezultatul manipulării lui Phillips.

Activarea frauduloasă a opțiunii a dus la Glen Point să primească un transfer bancar de 15.660.000 USD, în timp ce fondul clienților săi a primit un transfer bancar de 4.340.000 USD, conform pretenției instanței.

taxe complete

Phillips a fost acuzat de o acuzație de conspirație pentru a comite fraudă cu mărfuri, care presupune o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, o acuzație de fraudă cu mărfuri, care presupune o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare și un cap de conspirație pentru a comite fraudă pe internet. . și o acuzare de fraudă electronică, fiecare purtând o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Asistentul directorului FBI Michael J. Driscoll a declarat într-o declarație de 1 septembrie că Phillips a manipulat piețele globale „pentru a frauda instituțiile financiare pentru profit ilicit”.

“FBI este hotărât să elimine aceste tipuri de fraudă, astfel încât piețele financiare să rămână un condiții de concurență echitabile. După cum se arată astăzi, FBI va găsi actori frauduloși, indiferent de locul în care se află în lume și va căuta să-i aducă înapoi în Statele Unite. pentru a face față consecințelor acțiunilor lor. În sistemul nostru federal de justiție penală”, a spus Driscoll.

Pentru a contacta autorul acestei povestiri pentru comentarii sau știri, e-mail Penny Sukhraj

Leave a Comment

Your email address will not be published.