Cum miliardarul Bankman Fried a supraviețuit recesiunii și se extinde în continuare

CEO-ul FTX, Sam Bankman-Fried, a căutat oferte pe fondul carnagiului recent al industriei și a spus că mai are bani de cheltuit dacă se ivește ocazia.

Poate părea ciudat. Alți giganți cripto de mai multe miliarde de dolari au intrat în faliment în acest an. Coinbase, principalul concurent al FTX, și-a văzut acțiunile scăzând cu 70% și și-a concediat o cincime din forța de muncă pe măsură ce prețurile criptomonedelor s-au prăbușit.

Cu toate acestea, FTX iese în evidență cumva ca elementul vital al industriei.

Miliardarul în vârstă de 30 de ani spune că a fost rezultatul strângerii ample de numerar, menținând cheltuielile generale scăzute, evitând împrumuturile și a fost capabil să se miște rapid ca companie privată.

„A fost important ca industrie să treacă peste asta dintr-o singură bucată”, a declarat Bankman-Fried pentru CNBC într-un interviu la sediul FTX din Nassau, Bahamas. „Nu ar fi bine pentru nimeni pe termen lung dacă am avea o durere reală și o explozie reală – nu este corect față de clienți și nu ar fi bine pentru organizație”.

Industria criptomonedei a văzut miliarde de dolari distruse în săptămânile din jurul prăbușirii criptomonedei Terra USD și eșecului fondului de criptomonede Three Arrows Capital. Creditorii expuși la Three Arrows au fost următorul domino care a căzut. În iulie, FTX a semnat o înțelegere care îi oferă opțiunea de a cumpăra creditorul BlockFi după ce a oferit o linie de credit de 250 de milioane de dolari. FTX a oferit, de asemenea, 500 de milioane de dolari Voyager Digital, aflată în dificultate, care ulterior a declarat faliment și era în discuții pentru achiziționarea Bithumb din Coreea de Sud.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare în acest an.

nu imun

În timp ce schimbul de criptomonede FTX de la Bankman-Fried suferă de o scădere a activelor digitale, el a spus că creșterea cotei de piață a contribuit la compensarea durerii.

„Nu cred că suntem în siguranță”, a spus Bankman-Fried. „Dar am depus mult de lucru pentru a ne crește amprenta în ultimul an… și avem o platformă de retail mai puțin intensă – comerțul cu amănuntul tinde să fie mai dependent de sentimentul pieței.”

Majoritatea volumului FTX, a spus el, provine de la clienți care tranzacționează „cel puțin” 100.000 de dolari pe zi. Bankman Fried a descris grupul ca fiind „foarte implicat și un număr mare de utilizatori” și „destul de sofisticat”. Acestea variază de la firme de afaceri mici la birouri de familie și comercianți de zi. Potrivit companiei, grupul demografic FTX a fost mai puțin sensibil la preț și a rămas relativ bine pe piața cripto ursului.

Pe lângă succesul său cu comercianții profesioniști, achiziționează și terenuri scumpe pentru publicul de retail din SUA. FTX a achiziționat drepturile de denumire a stadionului NBA din Miami Heat, cunoscut anterior ca American Airlines Center. El a convocat investitori de mare profil și ambasadori ai mărcii, inclusiv Tom Brady și Gisele Bundchen, și a difuzat o reclamă pentru Super Bowl cu Larry David.

CNBC a raportat în august că schimbul de criptomonede a generat venituri de aproape 1 miliard de dolari anul trecut. Bankman-Fried a subliniat că cifrele sunt în „parcul potrivit” și în acest an se va vedea o cifră „similară”, în funcție de cât de gravă este încetinirea pieței. El a mai spus că compania este profitabilă.

El a citat numărul redus de angajați ca factor de profitabilitate. FTX are aproximativ 350 de angajați – aproximativ o zecime din forța de muncă a Coinbase.

„Întotdeauna am încercat să creștem într-un mod sustenabil – întotdeauna am fost foarte sceptic în ceea ce privește economia unitară negativă, orice economii fără nicio cale reală clară către profitabilitate”, a spus el. „Am angajat mult mai puțin decât făceau majoritatea locurilor, dar ne-am cam ținut costurile sub control.”

Bankman-Fried a obținut o diplomă în fizică de la Massachusetts Institute of Technology și și-a început cariera ca comerciant cantitativ la Jane Street Capital. El a cumpărat bitcoin pentru prima dată în urmă cu cinci ani și a spus că a fost atras de industrie de oportunități extinse de arbitraj care suna „prea frumos pentru a fi adevărat”. În 2017, Bankman-Fried a lansat o companie comercială deținută de Alameda Research pentru a începe să tranzacționeze active cu normă întreagă. Conform CEO-ului, compania câștiga 1 milion de dolari pe zi în unele cazuri, cumpărând pe o piață de schimb și revânzând pe alte burse globale.

Alameda Research încă reprezintă aproximativ 6% din volumul de tranzacționare al FTX, conform documentelor văzute de CNBC. În timp ce Bankman-Fried rămâne un acționar major al Alameda, el a demisionat din activitatea de zi cu zi.

Bankman-Fried a spus că a lucrat în ultimii ani pentru a elimina conflictele de interese din Alameda. “Nu mai conduc Alameda – niciunul dintre FTX nu mai rulează. Considerăm că este o parte neutră a infrastructurii pieței.”

FTX a înregistrat o creștere exponențială de când a fost lansată de Bankman-Fried împreună cu co-fondatorul Gary Wang în 2019. Ultima strânsă de 400 de milioane de dolari în ianuarie, la o evaluare de 32 de miliarde de dolari, aducând fondurile totale de capital de risc în ultimii trei ani la aproximativ 2. Un miliard de dolari.

FTX Trading Ltd. are sediul în În Antigua, cu piețele derivate FTX cu sediul în Bahamas, unde locuiește Bankman-Fried. FTX Trading a achiziționat companii din Elveția, Australia, Cipru, Germania, Gibraltar, Singapore, Turcia și Emiratele Arabe Unite, printre alte țări.

Bursa a cheltuit aproximativ jumătate din bani pe salvări și achiziții și a achiziționat recent 30% din acțiunile Skybridge Capital ale lui Anthony Scaramucci.

„Avem încă foarte puțin timp de publicat, dacă și când este util sau important”, a spus Bankman-Fried.

Oferte de trei zile

FTX a beneficiat anul acesta de a fi o companie privată. FTX nu se confruntă cu creșterile și coborâșurile zilnice ale acțiunilor tranzacționate public, în special acțiunilor de creștere, care au fost afectate în acest an de ratele mai mari ale dobânzilor. Bankman-Fried a mai spus că lipsa a mii de acționari a permis FTX să se miște rapid atunci când încearcă să încheie tranzacții în câteva zile.

„Cred că asta face mai dificil, în practică, să faci asta ca companie publică”, a spus el. Când „aveți la dispoziție trei zile de la început până la sfârșit pentru a transfera bani, nu puteți face un proces public de partajare cu privire la termenii posibili ai unei situații haotice”.

Multe dintre tranzacții au fost făcute în câteva zile, a spus Bankman-Fried, când „echipa nu a dormit prea mult în această săptămână”. Adesea, o diligență destul de lungă vine într-o foaie de calcul Excel trunchiată. Finanțele nu sunt auditate. Echipa avea cel puțin câteva așteptări de a pierde bani.

„Nu este clar dacă va fi net pozitiv sau negativ – există un potențial avantaj dacă totul merge bine”, a spus el. „Am ajuns până la punctul de a simți că am putea face ceva care ar avea o oportunitate non-trivială de a ajuta cu o sumă de bani pe care eram dispuși să o pierdem dacă lucrurile mergeau prost.”

Este prea devreme pentru a spune dacă pariurile dificile ale Bankman-Fried pe criptomonede vor da roade. Unele companii au spus nu grupului de salvare.

După extinderea unei linii de credit către Voyager, FTX și Alameda au luat în considerare cumpărarea și restructurarea companiei. Acesta a schițat un plan de achiziție a activelor digitale și a împrumuturilor Voyager la valoarea de piață. Compania a răspuns la ofertă, numind-o „un spectacol de bal jos, îmbrăcat ca Salvarea Cavalerilor Albi”.

“M-a surprins. Nu a surprins echipa noastră juridică”, a spus el. „Am presupus sincer că vor vedea spectacolul nostru și vor spune doar… Desigur, vom accepta asta.”

Au existat alte discuții, a spus Bankman-Fried, iar răspunsurile au fost „dezamăgitoare”. Problema, a spus el, a fost că propunerea nu presupunea nicio taxă.

„Dacă sunteți în afacerea de încărcare, sugestia noastră ar putea să nu fie ceea ce vă place”, a spus el. “Cred că a fost o ofertă scăzută pentru consilierii care doresc să plătească o taxă în această situație. Nu la asta mă gândeam. Aveam clienți în minte. Dar asta este cea mai bună înțelegere a mea actuală a ceea ce sa întâmplat.”

Următorul… Warren Buffett?

Mișcările lui Bankman-Fried în criptomonede au făcut comparații cu strategia lui Warren Buffett din 2008. Legendarul președinte și CEO Berkshire Hathaway a oprit sângerarea în timpul crizei financiare cu o investiție de 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs. Acest lucru a avut ca rezultat în cele din urmă ca conglomeratul din Omaha să câștige 3 miliarde de dolari.

„Există unele asemănări”, a spus Bankman-Fried. „Probabil vor fi mai multe diferențe. În primul rând, nu cred că Warren Buffett mă va numi următorul Warren Buffett. În măsura în care a existat o asemănare în ultima vreme, el s-a uitat la activele care se află într-un loc în care acestea nevoie disperată de capital”.

Bankman-Fried a spus că găsește locuri în care poate „face investiții bune în același timp, ajutându-i și susținându-și clienții și ecosistemul lor”. Deși uneori doar unul arată, nu ambele.

El a lăudat, de asemenea, abilitatea lui Buffett de a investi pe termen lung și de valoare. Investitorul a arătat că „nu trebuie să inovezi sau să vezi unul grozav, poți face asta pur și simplu punând laolaltă o decizie bună după o decizie bună de-a lungul deceniilor și înmulțind aceasta”.

La fel ca Buffett, Bankman-Fried a semnat Giving Pledge: o promisiune a celor mai bogați oameni din lume de a dona cea mai mare parte a averii lor către organizații de caritate. Bankman-Fried a spus că a donat aproximativ 100 de milioane de dolari în acest an, cu accent pe prevenirea pandemiei în viitor. Ca și Buffett, el trăiește modest. Bankman-Fried împarte o casă cu zece colegi de cameră și un Goldendoodle pe nume Gopher. Conduce o Toyota Corolla și a spus că nu este interesat de excesele iahtului sau ale unui Lamborghini.

Dar cei doi investitori umili diferă puternic când vine vorba de pozițiile lor în criptomonede.

Buffett și partenerul de afaceri Charlie Munger au criticat criptomonedele de-a lungul anilor. În 2018, de exemplu, Buffett a numit bitcoin „poate otravă de șobolan în pătrat”. La începutul acestui an, Buffett a spus că nu va cumpăra tot bitcoinul din lume pentru 25 de dolari, deoarece „nu produce nimic”.

Buffett a descris tehnologia blockchain de bază ca fiind „importantă” – dar nu s-a retras de la ideea că „bitcoin-ul nu are absolut nicio valoare unică”. Blockchain-urile sunt baze de date digitale care stochează tranzacții cu criptomonede și, în unele cazuri, alte date. Utilizarea sa principală a fost să opereze criptomonede precum Bitcoin. Dar fanii tehnologiei spun că ar putea fi folosită în asistența medicală, logistica lanțului de aprovizionare și în alte domenii ale finanțelor.

„Sunt cu siguranță împotriva asta”, a spus Bankman-Fried. „cu speranță [Buffett] De asemenea, variază cu asta. Nu cred că ar trebui să conduci o companie dacă el crede așa, dar nu cred că el chiar crede așa. Cred că a fost probabil o exagerare, a spus el. „A pierdut o parte din puterea blockchain-ului – și-a pierdut, de asemenea, o parte din elanul său în primul rând și ceea ce îi determină pe oameni să-și dorească un nou instrument.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.