Cum funcționează tranzacționarea de înaltă frecvență pe bursele descentralizate?

După boom-ul Finanțelor Descentralizate (DeFi) din 2020, bursele descentralizate (DEX) și-au consolidat poziția în ecosistemele atât ale criptomonedei, cât și ale finanțelor. Deoarece DEX-urile nu sunt foarte reglementate precum schimburile centralizate, utilizatorii pot lista orice simbol pe care îl doresc.

Cu DEX-urile, comercianții de înaltă frecvență pot face tranzacții cu monede înainte de a ajunge la bursele majore. În plus, schimburile descentralizate sunt fără custodie, ceea ce înseamnă că creatorii nu pot renunța la înșelătorie – în teorie.

Ca atare, firmele de tranzacționare de înaltă frecvență care obișnuiau să intermediaze tranzacții comerciale unice cu operatorii de schimb de criptomonede au apelat la bursele descentralizate pentru a desfășura afaceri.

Ce este tranzacționarea de înaltă frecvență cu criptomonede?

High Frequency Trading (HFT) este o metodă de tranzacționare care utilizează algoritmi complecși pentru a analiza cantități mari de date și a face tranzacții rapide. Ca atare, HFT poate analiza mai multe piețe și poate executa un număr mare de ordine în câteva secunde. În lumea tranzacționării, execuția rapidă este adesea cheia pentru a obține un profit.

HFT elimină spread-urile mici între oferta și cerere, realizând rapid volume mari de tranzacții. De asemenea, permite participanților de pe piață să beneficieze de modificările de preț înainte ca acestea să fie reflectate pe deplin în registrul de ordine. Ca rezultat, HFT poate genera profituri chiar și pe piețele volatile sau nelichide.

HFT a apărut pentru prima dată pe piețele financiare tradiționale, dar de atunci și-a făcut loc în spațiul cripto, datorită îmbunătățirii infrastructurii schimburilor cripto. În lumea criptomonedei, HFT poate fi folosit pentru a tranzacționa DEX-uri. Financial Times a raportat că este deja folosit de mai multe case de tranzacționare de înaltă frecvență, cum ar fi Jump Trading, DRW, DV Trading și Hehmeyer.

Schimburile descentralizate devin din ce în ce mai populare. Ele oferă mai multe avantaje față de schimburile centralizate tradiționale (CEX), cum ar fi securitate și confidențialitate îmbunătățite. Ca atare, apariția strategiilor HFT în criptografie este o progresie naturală.

Popularitatea HFT-urilor a dus, de asemenea, la unele fonduri speculative centrate pe cripto care utilizează tranzacționarea algoritmică pentru a genera profituri semnificative, ceea ce a determinat criticii să condamne HFT-urile pentru că oferă instituțiilor mai mari un avantaj în tranzacționarea cu criptomonede.

Oricum, se pare că HFT este aici pentru a rămâne în lumea tranzacționării cu criptomonede. Cu infrastructura potrivită, HFT poate fi utilizat pentru a genera profituri profitând de condițiile favorabile ale pieței pe o piață volatilă.

Cum funcționează tranzacționarea de înaltă frecvență pe bursele descentralizate?

Principiul de bază din spatele HFT este simplu: cumpărați la preț redus și vindeți la preț ridicat. Pentru a face acest lucru, algoritmii HFT analizează cantități mari de date pentru a identifica modele și tendințe care pot fi exploatate pentru profit. De exemplu, un algoritm ar putea identifica o anumită tendință de preț și apoi poate executa un număr mare de ordine de cumpărare sau vânzare în succesiune rapidă pentru a profita de aceasta.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA nu utilizează o definiție specifică a tranzacționării de înaltă frecvență. Cu toate acestea, listează cinci aspecte principale ale HFT:

  • Utilizarea de programe complexe și de mare viteză pentru a crea și executa comenzi

  • Reduceți potențialele întârzieri și timpii de răspuns în fluxul de date prin utilizarea serviciilor de colocare oferite de schimburi și alte servicii

  • Utilizați intervale de timp scurte pentru a deschide și închide tranzacțiile

  • Trimiterea mai multor solicitări și apoi anularea lor la scurt timp după ce au fost trimise

  • Reduceți expunerea la riscul peste noapte prin deținerea de poziții pe perioade foarte scurte

Pe scurt, HFT folosește algoritmi complecși pentru a analiza continuu toate criptomonedele din mai multe schimburi la viteze foarte mari. Viteza cu care funcționează algoritmii HFT oferă un avantaj imens față de comercianții umani. De asemenea, pot tranzacționa pe mai multe burse simultan și pe diferite clase de active, făcându-le foarte diversificate.

Algoritmii HFT sunt proiectați pentru a detecta declanșatorii de tranzacționare și tendințele care nu sunt ușor de observat cu ochiul liber, în special la vitezele necesare pentru a deschide un număr mare de poziții simultan. În cele din urmă, scopul HFT este de a fi pe primul loc atunci când noile tendințe sunt identificate de algoritm.

După ce un mare investitor deschide o poziție lungă sau scurtă pe o criptomonedă, de exemplu, prețul se mișcă de obicei. Algoritmii HFT exploatează aceste mișcări ulterioare de preț prin tranzacționarea în direcția opusă, blocând rapid un profit.

Cu toate acestea, vânzările mari de criptomonede sunt de obicei dăunătoare pieței, deoarece de obicei conduc la prețuri mai mici. Cu toate acestea, atunci când criptomoneda revine la normal, algoritmii „cumpără declinul” și ies din poziții, permițând HFT-ului sau comerciantului să profite de acțiunea prețului.

HFT în criptomonedă este posibil deoarece majoritatea activelor digitale sunt tranzacționate pe burse descentralizate. Aceste burse nu au aceeași infrastructură centralizată ca bursele tradiționale și, ca urmare, pot oferi viteze de tranzacționare mult mai rapide. Acest lucru este ideal pentru HFT, deoarece necesită luarea deciziilor și execuția într-o fracțiune de secundă. În general, comercianții de înaltă frecvență execută multe tranzacții în fiecare secundă pentru a acumula profituri modeste în timp și pentru a obține un profit mare.

Care sunt cele mai bune strategii HFT?

Deși există multe tipuri de strategii HFT de enumerat, unele dintre ele există de ceva vreme și nu sunt noi pentru investitorii experimentați. Ideea HFT este frecvent asociată cu tehnici tradiționale de tranzacționare care profită de capacitățile tehnologiei informaționale în evoluție. Cu toate acestea, HFT se poate referi și la modalități mai elementare de a profita de oportunitățile de pe piață.

Înrudit: Elementele de bază ale tranzacționării cu criptomonede: un ghid pentru începători pentru tipurile de comenzi de criptomonede

Pe scurt, HFT poate fi considerată o strategie în sine. Ca rezultat, mai degrabă decât să ne concentrăm pe HFT în ansamblu, este important să analizăm tehnicile de tranzacționare specifice care utilizează tehnici HFT.

cripto-arbitraj

Criptoarbitrajul este procesul de a obține un profit profitând de diferențele de preț ale aceleiași criptomonede pe diferite burse. De exemplu, dacă prețul unui Bitcoin (BTC) este de 30.050 USD în Exchange A și 30.100 USD în Exchange B, se poate cumpăra la primul schimb și apoi îl vinde imediat la al doilea schimb pentru a obține un profit rapid.

Comercianții de criptomonede care profită de aceste inconsecvențe ale pieței se numesc arbitraj. Cu algoritmi HFT eficienți, aceștia pot profita de inconsecvențe înaintea oricui. Procedând astfel, ele ajută la stabilizarea piețelor prin echilibrarea prețurilor.

HFT este foarte utilă pentru arbitrageri, deoarece fereastra de oportunitate pentru a efectua strategii de arbitraj este de obicei foarte mică (mai puțin de o secundă). Pentru a profita rapid de oportunitățile de piață pe termen scurt, HFT-urile se bazează pe sisteme computerizate puternice care pot scana rapid piețele. În plus, platformele HFT nu numai că detectează oportunități de arbitraj, dar pot, de asemenea, să facă tranzacții de până la sute de ori mai rapide decât un comerciant uman.

industria de piata

O altă strategie comună HFT este crearea de piață. Aceasta implică plasarea ordinelor de cumpărare și vânzare de valori mobiliare în același timp și de a profita de diferența dintre oferta și cererea – diferența dintre prețul pe care sunteți dispus să-l plătiți pentru activ (prețul cerut) și prețul pe care sunteți dispus să-l vindeți. (prețul ofertei).

Companiile mari numite market makers oferă lichiditate și bună ordine pe piață și sunt bine cunoscute în tranzacțiile tradiționale. Creatorii de piață pot fi, de asemenea, legați de schimburile de criptomonede pentru a asigura calitatea pieței. Pe de altă parte, există și creatori de piață care nu au niciun acord cu platformele de schimb – scopul lor este să-și folosească proprii algoritmi și să profite de pe urma spread-ului.

Cum funcționează strategia de creare de piață?

Creatorii de piață cumpără și vând în mod constant criptomonede și își stabilesc spread-urile de licitație și cerere, astfel încât să obțină un mic profit la fiecare tranzacție. Ei pot, de exemplu, să cumpere Bitcoin la 37.100 USD (prețul cerut) de la cineva care dorește să-și vândă deținerile Bitcoin și să se ofere să le vândă la 37.102 USD (prețul ofertat).

Diferența de 2,00 USD dintre prețurile de licitație și de cerere se numește spread și, practic, este modul în care creatorii de piață câștigă bani. Și deși diferența dintre prețul cerut și prețul ofertat poate părea nesemnificativă, tranzacționarea zilnică în volume poate duce la o parte semnificativă a profitului.

Spread-ul asigură că market maker-ul este compensat pentru riscurile moștenite care însoțesc astfel de tranzacții. Creatorii de piață oferă lichiditate pieței și facilitează comerțul cumpărătorilor și vânzătorilor la prețuri corecte.

oportunități pe termen scurt

Tranzacționarea de înaltă frecvență nu este destinată comercianților și acționarilor swing. În schimb, este folosit de speculatorii dispuși să parieze pe fluctuațiile de preț pe termen scurt. Ca atare, comercianții de înaltă frecvență se mișcă atât de repede încât prețul nu are suficient timp pentru a se ajusta înainte de a acționa din nou.

De exemplu, atunci când o balenă scapă de o criptomonedă, prețul acesteia scade de obicei pentru o perioadă scurtă înainte ca piața să se adapteze la echilibrul dintre cerere și ofertă. Majoritatea comercianților manuali vor pierde această scădere deoarece poate dura doar câteva minute (sau chiar secunde), dar comercianții de înaltă frecvență pot profita de ea. Au timp să permită algoritmilor lor să funcționeze, știind că piața se va stabiliza în cele din urmă.

Volumul de tranzacționare

O altă strategie HFT populară este tranzacționarea în volum. Aceasta implică urmărirea numărului de acțiuni tranzacționate într-o anumită perioadă și apoi efectuarea tranzacțiilor în consecință. Logica din spatele acestui lucru este că, pe măsură ce crește numărul de acțiuni tranzacționate, crește și lichiditatea pieței, facilitând cumpărarea sau vânzarea unui număr mare de acțiuni fără a muta prea mult piața.

Înrudit: Volum în lanț vs. volum: Explicația diferențelor

Pur și simplu, volumul de tranzacționare se referă la a profita de lichiditatea pieței.

Tranzacționarea de înaltă frecvență permite comercianților să execute rapid un număr mare de tranzacții și să profite chiar și de cele mai mici fluctuații de pe piață.

Cumpărați o licență pentru acest articol. Produs de SharpShark.