Criza energetică, alegerile din Ucraina și Suedia sub microscop în această dimineață

Drivers Market Astăzi

Nu există motoare de clasă mondială astăzi, dar accentul este încă pus pe evoluțiile prețurilor la gaz și electricitate, împreună cu evoluțiile din Ucraina (vezi mai multe mai jos).

Publicarea datelor despre inflația IPC pentru luna august în Danemarca. Ne așteptăm ca numărul să crească la 9,1% de la 8,7% în iulie. Creșterea a fost determinată de presiunea continuă asupra inflației de bază și în special a prețurilor la alimente. Creșterea este și noua înregistrare trimestrială a chiriilor, care este probabil să arate o presiune crescută pentru creșterea chiriilor. Tarifele mai mici la energie electrică introduse în timpul verii reduc prețul de consum cu 4%, ceea ce se înclină în direcția opusă. Același lucru este valabil și pentru o scădere cu 9% a prețurilor la combustibil. Va fi interesant de văzut dacă vânzarea de haine foarte mediocră din timpul verii este un indiciu al prețurilor mai mari, sau dacă a fost corectată în august.

Săptămâna aceasta, toți ochii vor fi ațintiți marți asupra inflației din SUA, una dintre ultimele date importante publicate înainte ca Rezerva Federală să decidă să majoreze 75 de puncte de bază, sau 50 de puncte de bază, la întâlnirea de săptămâna viitoare. Apelul nostru pentru o creștere de 75 de puncte de bază rămâne. Vânzările cu amănuntul din SUA și ZEW german vor oferi, de asemenea, mai multe indicii despre așteptările de recesiune din SUA și, respectiv, zona euro.

Prezentare generală de 60 de secunde

Criza energetică europeană. Vineri, miniștrii energiei din Uniunea Europeană au organizat o întâlnire de urgență pentru a discuta despre evoluția crizei energetice din Europa. Au fost discutate cinci inițiative, iar subiectele de economisire a energiei și prețuri marginale pe piața de energie au ocupat centrul atenției.

Patru dintre cele cinci inițiative au fost aprobate de miniștrii UE, inclusiv 1) furnizarea de energie electrică la orele de vârf, 2) limitarea veniturilor excedentare de la producătorii de energie ieftini, 3) „mecanism de solidaritate” pentru obținerea de venituri în exces de la companiile de combustibili fosili și, în final, 4) Programul de ajutor de stat pentru lichiditate pentru a ajuta companiile de utilități. A cincea și ultima propunere de limitare a prețurilor importurilor de gaze din Rusia nu a primit suficient sprijin pe fondul sprijinului mai larg pentru extinderea plafoanelor la prețurile gazelor naturale și pentru toate importurile, indiferent de originea geografică. Cu toate acestea, unele țări se opun în continuare stabilirii de plafoane de preț, sub pretextul că va stimula doar consumul, ceea ce ar putea exacerba problema actuală a inflației. De asemenea, limitarea prețurilor tuturor importurilor de gaze naturale ar putea împiedica exportatorii de GNL să exporte în Europa. Textul legal trebuie să fie finalizat săptămâna aceasta.

Războiul din Ucraina. În weekend, Ucraina a lansat un contraatac de succes împotriva Rusiei în regiunea Harkov. Atacul din nord-est a venit în urma unei campanii de dezinformare tactică lansată de armata ucraineană în urmă cu două săptămâni, care a lansat o ofensivă în regiunea de sud a Hersonului. Aparent, ofensiva din sud a fost o cacealma, iar în timp ce Rusia își muta forțele spre sud, Ucraina a reușit să-i prindă prin surprindere pe ruși în nord-vest, deoarece forțele ruse au intrat în panică și mai târziu au fugit.

În mai puțin de cinci zile, Ucraina a reușit să recâștige mai mult teritoriu pe care armata rusă l-ar putea ocupa în patru luni. Credem că este prea devreme pentru a stabili dacă conflictul a atins un punct critic. Considerăm în continuare un conflict înghețat principalul scenariu pe termen scurt (3-12 luni), dar vedem trei scenarii alternative: 1) Cu sprijinul continuu din partea aliaților săi occidentali, Ucraina reușește să împingă forțele ruse înapoi în spatele liniei frontului de dinainte de război din Donbass. . Fără nicio concesiune teritorială. 2) Cele două părți au ajuns la un acord de pace care includea concesii teritoriale către Ucraina. 3) Rusia își intensifică utilizarea forței brutale și se străduiește să nu piardă fața, ceea ce reprezintă o escaladare. Scenariile se pot suprapune și alte scenarii pot fi, de asemenea, implementate între ele. Vom discuta mai mult despre aceste nuanțe în următorul brief despre războiul din Ucraina.

Regatul Unit. Banca Angliei a anunțat, vineri, amânarea următoarei sale reuniuni de politică monetară de joi cu o săptămână din cauza unei perioade de doliu național pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a. Decizia comitetului va fi anunțată acum la ora 13:00 CET pe 22 septembrie. De asemenea, înseamnă că vânzările de obligațiuni corporative APF vor începe acum cu o săptămână mai târziu decât anunțul anterior, prima operațiune având loc marți, 27 septembrie 2022.

alegerile din Suedia. Rezultatul preliminar al alegerilor generale din Suedia din 2022: Partidele de dreapta conduc într-un singur mandat (175) la mandate primare Roșu și Verde (174). Cei mai mari câștigători sunt democrații suedezi (cu galben) și social-democrații (cu roșu aprins). Perdanții sunt partea centrală (verde închis) și într-o oarecare măsură stânga (roșu închis). Verzii (verde deschis) și liberalii (albastru deschis) au rămas peste pragul de 4%. Este probabil ca constelația albastru-galben să înceapă acum un proces de negociere cu partidele albastre care formează un guvern cu sprijin galben acordat, dar fiind în afara guvernului (deși acum este al doilea partid ca mărime). Cu toate acestea, democrații din Suedia vor avea probabil un impact semnificativ asupra politicilor.

stoc: Acțiunile au încheiat săptămâna pe baze solide, toate regiunile și toate sectoarele în câștig. Nu este surprinzător să vedem lumea creșterii ciclice depășind performanța pe măsură ce sentimentul de risc își revine. VIX a scăzut pentru a treia zi consecutiv, terminându-se la sud de 23. Vineri, în SUA, Dow + 1,2%, S&P 500 + 1,5%, Nasdaq + 2,1% și Russell 2000 + 2,0%. Tonul pozitiv continuă în Asia în această dimineață, în timp ce futures-urile europene indică, de asemenea, o deschidere verde. Contractele futures din SUA sunt neschimbate în această dimineață.

FI: Săptămâna trecută a fost o altă săptămână dramatică pe piețele financiare globale, reuniunea Băncii Centrale Europene fiind punctul culminant al săptămânii. Una dintre marile mișcări a fost spread-ul Schatz ASW, care s-a strâns în jur de 25 de puncte de bază. Mișcarea a fost determinată parțial de anunțul Băncii Centrale Europene că guvernele vor lua fie rata de depozit (la 75 de puncte de bază), fie rata euro, ambele fiind mult peste 0%.

moneda straina: Săptămâna trecută s-a încheiat bine pentru valutele valoroase din Europa, cum ar fi coroana norvegiană, coroana suedeză și euro, în timp ce dolarul american a avut o performanță slabă. EUR/USD se tranzacționează din nou aproape de 1,01, EUR/NOK a scăzut sub 10,00, în timp ce EUR/SEK a depășit nivelul de suport de 10,70, testat îndelung. USD/JPY s-a retras de la maximele istorice de aproape 143.

i se atribuie: Piețele de credit au încheiat săptămâna ușor pozitiv, deoarece participanții de pe piață au continuat să absoarbă majorarea ratelor de 0,75% a BCE. În general pe piață, iTraxx Main a fost cu 5 bps mai strâns, în timp ce Xover-ul a fost cu 24 bps mai strâns.

Leave a Comment

Your email address will not be published.