Ce știm despre noua strategie a Iranului?

Odată cu aprobarea oficială de către Ministerul Comerțului pentru utilizarea criptomonedelor pentru comerțul exterior, Iranul va deveni primul de acest fel din lume.

Problema evidentă a știrilor este că politica inovatoare a țării vizează în mod clar eludarea sancțiunilor financiare care îi împiedică de mulți ani participarea la economia globală.

Aceste circumstanțe stabilesc un ton paradoxal experienței Iranului – în timp ce pentru unii, capacitatea cripto-ului de a se elibera de dominația foarte reală a voinței politice a Statelor Unite și a instituțiilor financiare internaționale care o aplică s-ar putea dovedi, cripto-scepticii s-ar putea dovedi. probele. Au nevoie de profețiile lor despre activele digitale descentralizate care ar fi arma de alegere pentru a perturba ordinea globală fragilă.

Indiferent de dezbaterile etice, rămâne curios să știm exact cum va funcționa această strategie, ce impact va avea asupra partenerilor comerciali ai Iranului și ce provocări va aduce de la agențiile ostile de aplicare a legii.

drumul adoptiei

Primul anunț public al unui sistem de tranzacționare care permite companiilor locale să deconteze plăți transfrontaliere folosind criptomonede a venit în Iran în ianuarie 2022. La acea vreme, ministrul adjunct al industriei, mineritului și comerțului al Iranului, Alireza Peyman Pak, a vorbit despre „noile oportunități” pentru importatori și exportatori de acest tip Din sistemul, care este produsul muncii în comun a Băncii Centrale a Iranului și a Ministerului Comerțului ar trebui să ofere:

Toți actorii economici pot folosi aceste criptomonede. Comerciantul ia rubla, rupia, dolarul sau euro, pe care le poate folosi pentru a obține criptomonede precum bitcoin, care este o formă de credit și poate transmite vânzătorului sau importatorului. […] Întrucât piața criptomonedelor se face pe credit, actorii noștri economici o pot folosi cu ușurință și o pot folosi pe scară largă. “

În august, Peyman-Pak a dezvăluit că Iranul a depus prima sa cerere de import folosind criptomoneda. Fără detalii despre criptomoneda folosită sau despre bunurile importate implicate, oficialul a susținut că cererea de 10 milioane de dolari a reprezentat prima dintre mai multe tranzacții internaționale care vor fi decontate în criptomonede, cu planuri de a intensifica acest lucru pe parcursul lunii septembrie.

Pe 30 august, ministrul Comerțului Reza Fatemi Amin a confirmat că au fost aprobate reglementări detaliate, care definesc utilizarea criptomonedelor în comerț. Deși textul integral nu poate fi încă obținut online, companiile locale ar trebui să poată importa vehicule în Iran și o gamă largă de bunuri importate diferite folosind criptomonede în loc de dolari americani sau euro.

În ultimul timp: Legătura criptomonedei cu finanțele principale poate duce în curând la mai multe sângerări

Între timp, comunitatea de afaceri locală și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila proiectare a politicii. Șeful Grupului Iran Importers și reprezentanții companiilor străine, Alireza Managhebi, au subliniat că trebuie pregătite reglementări și infrastructură stabile pentru a putea folosi cu succes criptomonedele în import. Este, de asemenea, un risc potențial al unui nou impuls care duce la apariția unor grupuri comerciale care caută chirii.

Cum va funcționa?

Vorbind cu Cointelegraph, Babak Behbudi, co-fondatorul platformei de tranzacționare a activelor digitale SynchroBit Hybrid Exchange, a spus că, deși politica oficială a fost aprobată doar în ultimii ani, guvernul iranian și companiile folosesc cripto ca metodă de plată de câțiva ani. . În prezent.

Dar, există o serie de motive care au determinat guvernul să recunoască astfel de practici la scară națională, cum ar fi dezamăgirea negociatorilor iranieni de a obține un acord câștigător cu Occidentul asupra acordului nuclear, frustrarea economiei și hiperinflația. in piata locala.

Behbudi a adăugat că apariția yuanului digital chinez și conflictul geopolitic dintre Rusia și Ucraina influențează foarte mult o astfel de decizie.

Rămâne întrebarea cu privire la eficacitatea noii strategii. Aproape orice potențial partener străin va întâmpina dificultăți în efectuarea tranzacțiilor cu criptomonede, pentru că, spre deosebire de Iran, majoritatea țărilor nu au un cadru legal pentru utilizarea criptomonedei ca metodă de plată corporativă sau, în cel mai rău caz, interzicerea acestuia. Natura împrumutată a Bitcoin (BTC) și a altor criptomonede principale nu îi lasă pe potențialii parteneri prea încrezători pentru a nu-i vedea de la autoritățile financiare americane.

Behboudi crede că companiile străine au două posibile opțiuni. Ei pot fie să folosească medierea companiilor de proxy în jurisdicții prietenoase cu criptomonede pentru a legaliza cripto, fie să folosească serviciile companiilor din țări terțe care desfășoară comerț cu Iran, cum ar fi Rusia, Turcia, China, Emiratele Arabe Unite și altele.

Christian Contardo, avocat în domeniul comerțului global și al securității naționale la firma de avocatură Lowenstein Sandler LLP, consideră gama de potențiali parteneri ai Iranului destul de limitată. Ușurința cripto-tranzacțiilor poate facilita comerțul legitim, în special în zonele în care tranzacțiile bancare tradiționale pot fi impracticabile sau nesigure. El adaugă că, având în vedere regimurile de reglementare implicate, este puțin probabil ca marile entități comerciale legitime în criptomonede să facă tranzacții cu omologii iranieni „cu excepția cazului în care încearcă să-și ascundă participarea la tranzacție”.

Aliați și forțători

Până în acest moment, rapoartele de eludare a sancțiunilor prin utilizarea criptomonedei în Iran au fost destul de rare. În timp ce Binance nu a primit acuzații după ce jurnaliștii au susținut că Binance deservește clienți iranieni, un alt schimb important de criptomonede, Kraken, a fost investigat de Biroul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei SUA în 2019 din aceleași motive. În prezent, se pretinde că cel puțin o persoană a trimis mai mult de 10 milioane de dolari în Bitcoin de la un schimb criptografic din SUA către un schimb dintr-o țară sancționată.

Recent: Boom și Boom: Cum se confruntă protocoalele Defi cu o piață ursă?

Contardo este sigur că agenții de aplicare, în special Statele Unite, își vor spori controlul asupra tranzacțiilor legate de țări precum Iranul. Și deși, în practică, este aproape imposibil să ținem evidența tuturor tranzacțiilor mari, totuși au toate instrumentele de care au nevoie:

Agențiile de executare și chiar serviciile de investigații comerciale au surse multiple de informații pentru a identifica părțile implicate într-o tranzacție. Odată ce aceste informații au fost compilate și părțile identificate, probele din registru constituie un caz de executare solid.”

Având în vedere anunțurile recente ale oficialilor ruși, care explorează în mod activ și posibilitatea utilizării criptomonedelor pentru plăți transfrontaliere, strategia iraniană ar putea începe să digitalizeze piața paralelă, care va include țări supuse sancțiunilor și țări care doresc să facă comerț cu acestea. . . Behbudi leagă această posibilitate de dezvoltarea în continuare a monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC):

„Creșterea monedelor digitale ale băncilor centrale, cum ar fi yuanul digital, rubla, rialul și lira, ar putea reduce riscurile dacă aceste țări își pot gestiona tranzacțiile prin acorduri bilaterale și multilaterale, permițând companiilor să tranzacționeze între ele folosind propriile lor tranzacții. monedele băncii centrale digitale.”

Astfel, într-un fel, strategia inovatoare a Iranului de a adopta criptomoneda ca metodă transfrontalieră nu se schimbă prea mult – cu excepția cazului în care monedele descentralizate sunt permise să fie folosite ca mijloc de plată pentru companiile private – această lacună va atrage o listă limitată de țări care nu s-a sfiit de la comerțul cu Iranul mai devreme.