Care criză? Se pare că acest împrumut cu criptomonede cu risc ridicat va rămâne aici

LONDRA/WASHINGTON (Reuters) – Pe 11 mai, Scott Odell, analist la criptobanca britanică Blockchain.com, a trimis un mesaj instantaneu lui Edward Chow de la Three Arrows Capital, cerând unui fond speculativ din Singapore să ramburseze cel puțin o parte dintr-un împrumut de 270 de milioane de dolari. .

Three Arrows a fost lovită de prăbușirea criptomonedei Terra, care a stârnit îndoieli cu privire la capacitatea sa de a rambursa. Aceasta a fost o preocupare pentru Blockchain.com, deoarece nu a avut nevoie de garanții pentru a garanta împrumutul, arată dosarele instanței.

„Acesta este sensibil la timp, așa că haideți să sortăm dacă sunteți disponibil”, a spus Odell despre rambursare.

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

Zhao părea fără cuvinte.

El a răspuns: „Yo”.

“Uh”

“Hm”

Three Arrows a depus faliment în iulie, iar Blockchain.com a declarat pentru Reuters că încă nu a recuperat un cent din împrumut. Schimbul de text se numără printre documentele de declarație pe propria răspundere depuse de lichidatori în cadrul procedurii de lichidare a fondurilor speculative. Citeste mai mult

Three Arrows nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Odell a refuzat să comenteze, în timp ce Reuters nu a putut să-l contacteze pe Zhao.

Împrumutul a făcut parte dintr-o rețea întunecată de împrumuturi negarantate în rândul firmelor cripto care au lăsat industria expusă atunci când prețurile criptomonedelor s-au prăbușit cu 50% la începutul acestui an, potrivit unei analize Reuters a dosarelor de la instanța de faliment și de reglementare și interviuri cu aproximativ 20 de directori și experți. .

Împrumutul instituțional în criptomonede include împrumutul în criptomonede, precum și numerar pentru o rambursare. Renunțând la cerința ca împrumutatul să ofere garanții – cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte jetoane mai populare – creditorii pot percepe rate mai mari și pot crește profiturile, în timp ce împrumutații pot face bani rapid.

Directorul de afaceri Lynn Castleman a declarat pentru Reuters că de atunci Blockchain.com a oprit în mare măsură împrumuturile negarantate, care reprezentau 10% din veniturile sale. „Nu suntem pregătiți să ne asumăm același nivel de risc”, a spus el, deși a adăugat că compania va oferi în continuare credite „foarte limitate” negarantate clienților mari în anumite circumstanțe.

Împrumuturile negarantate au devenit populare în industria criptomonedei, potrivit unei analize a dosarelor și a interviurilor. În ciuda schimbărilor recente, mulți oameni din industrie au spus că practica va continua și ar putea crește.

Într-adevăr, industria criptomonedelor înregistrează, de fapt, o tendință la scară largă către creditarea negarantată, a declarat Alex Perry, analist șef al instituțiilor financiare la S&P Global Ratings. El a adăugat că faptul că criptomoneda este un „ecosistem concentrat” a crescut riscul de contagiune în sector.

A spus despre criza de vară a creditorilor.

Mutație și slot CRYPTO

Creditorii cripto, băncile de facto ale lumii cripto, au prosperat în timpul pandemiei, atrăgând clienți de retail cu rate de două cifre pentru depozitele lor cripto. Pe de altă parte, investitorii instituționali, cum ar fi fondurile speculative care se uită la pariuri cu efect de levier, au plătit rate mai mari pentru a împrumuta bani de la creditori, care au profitat de diferență. Citeste mai mult

Creditorii de criptomonede nu sunt obligați să dețină capital sau numerar în rezervă, precum creditorii tradiționali, iar unii s-au trezit vulnerabili atunci când lipsa garanțiilor i-a forțat – și clienții lor – să suporte pierderi mari. Citeste mai mult

Voyager Digital, care a devenit una dintre cele mai mari victime ale verii, când a depus faliment în iulie, oferă o fereastră către creșterea rapidă a creditării cripto negarantate.

Cartea de cripto-împrumuturi a creditorului din New Jersey a crescut de la 380 de milioane de dolari în martie 2021 la aproape 2 miliarde de dolari în martie 2022, luând garanții pentru doar 11% din acele 2 miliarde de dolari, arată documentele de reglementare ale companiei.

Creditorul s-a prăbușit după ce Three Arrows a intrat în plată la un împrumut cripto în valoare de peste 650 de milioane de dolari la acea vreme. Deși niciuna dintre părți nu a spus dacă acest împrumut nu a fost garantat, Voyager nu a raportat că a lichidat vreo garanție din cauza neîndeplinirii obligațiilor, în timp ce Three Arrows a enumerat statutul său de garanție cu Voyager ca fiind „necunoscut”, după cum apar dosarele de faliment ale Corporației. Citeste mai mult

Voyager a refuzat să comenteze acest articol.

Dosarele instanței au arătat că creditorul rival Celsius Network, care și-a depus faliment în iulie, a oferit și împrumuturi negarantate, deși Reuters nu a putut confirma amploarea.

Deoarece majoritatea împrumuturilor sunt private, valoarea împrumuturilor negarantate din industrie este necunoscută și chiar și participanții la afaceri oferă estimări foarte diferite.

Firma de cercetare a criptomonedei Arkham Intelligence a pus cifra în intervalul de 10 miliarde de dolari, de exemplu, în timp ce creditorul de criptomonede TrueFi a spus că este de cel puțin 25 de miliarde de dolari.

Anthony Trenchev, co-fondatorul criptocreditorului Nexo, a declarat că compania sa a respins cererile de la fonduri și comercianți care solicită împrumuturi negarantate. El a estimat că împrumuturile negarantate în industrie se ridică la zeci de miliarde de dolari.

prosperă în împrumuturi

În timp ce Blockchain.com s-a retras în mare parte de la împrumuturile negarantate, mulți creditori de criptomonede rămân încrezători în practică.

Majoritatea celor unsprezece creditori intervievați de Reuters au spus că vor oferi în continuare împrumuturi fără garanții, deși nu au specificat dimensiunea registrului lor de credite.

Joe Hickey, șeful global de tranzacționare la BlockFi, un mare creditor de criptomonede, a declarat că își va continua practica de a oferi doar împrumuturi negarantate clienților majori care au văzut situațiile financiare auditate pentru ei.

O treime din împrumuturile de 1,8 miliarde de dolari ale BlockFi erau negarantate începând cu 30 iunie, potrivit companiei, care a fost salvată de bursa criptografică FTX în iulie, când a raportat pierderi din împrumuturi și o creștere a retragerilor clienților. Citeste mai mult

„Cred că procesul nostru de gestionare a riscurilor a fost unul dintre lucrurile care ne-a salvat de orice evenimente de credit mai mari”, a spus Hickey.

Mai mult, un număr tot mai mare de platforme de microcreditare peer-to-peer încearcă să umple golul lăsat de ieșirea unor jucători centrali precum Voyager și Celsius.

Sid Powell, co-fondator și CEO al platformei de creditare cripto negarantate Maple, a declarat că creditorii cripto instituționali au fost mai precauți după falimentul Three Arrows, dar condițiile s-au normalizat de atunci, iar creditorii se simt din nou confortabil cu creditarea negarantată.

Directori de la alți doi creditori peer-to-peer, TrueFi și Atlendis, au declarat că au înregistrat o cerere crescută, deoarece creatorii de piață continuă să caute împrumuturi negarantate.

Brent Xu, CEO al Umee, o altă platformă peer-to-peer, a declarat că industria cripto va învăța din greșelile sale, iar creditorii vor fi mai bine să ofere împrumuturi unui grup mai divers de companii cripto.

De exemplu, aceasta ar include companiile care doresc să achiziționeze sau să finanțeze extinderea, a adăugat el, mai degrabă decât să se concentreze asupra celor care fac tranzacții cu efect de levier privind prețurile criptomonedelor.

„Sunt foarte optimist cu privire la viitorul împrumuturilor și împrumuturilor negarantate”, a spus Xu.

Milioane de dolari în Bitcoin

Cu siguranță, multe împrumuturi în criptomonede sunt garantate. Cu toate acestea, garanția este adesea sub formă de jetoane variabile care își pot pierde rapid valoarea.

Directorul executiv al creditorului, Zach Prince, a declarat într-un tweet din iulie că BlockFi a adăugat un împrumut suplimentar la Three Arrows, dar a pierdut totuși 80 de milioane de dolari. BlockFi a spus că împrumuturile sale către fondul speculativ sunt garantate de un coș de criptomonede și acțiuni într-un fond bitcoin.

a declarat Daniel Pesikoff, partener la Loeb & Loeb care este în faliment.

„A împrumuta un milion de dolari pentru un milion de dolari în bitcoin este mai riscant decât a împrumuta împotriva garanțiilor tradiționale mai stabile.”

Înregistrați-vă acum pentru a obține acces gratuit nelimitat la Reuters.com

(Reportaj de Elizabeth Hocroft la Londra și Hannah Lange la Washington.) Editare de Michael Price și Praveen Shar

Standardele noastre: Thomson Reuters Trust Principles.

Elizabeth Howcroft

Thomson Reuters

Rapoarte despre intersecția dintre finanțe și tehnologie, inclusiv criptomonede, NFT, lumi virtuale și bani care conduc „Web3”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.