Cântărirea riscurilor grevei feroviare americane asupra moralului

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri mici ieri, deoarece cumpărătorii în retragere au intrat timizi, dar riscurile rămân înclinate spre scădere, cu cifre dezamăgitoare ale inflației și riscul celei mai mari greve feroviare din SUA din 1992.

Publicate ieri, datele privind prețurile producătorilor din SUA nu i-au fermecat pe investitori. Cifra principală a scăzut pentru a doua lună consecutiv și a ajuns la 8,7%, puțin mai puțin decât așteptările analiștilor. Cu toate acestea, povestea mai largă a fost similară cu citirea IPC. IPP de bază s-a consolidat luna trecută, sugerând că cea mai mare parte a scăderii inflației producătorilor s-a datorat prețurilor mai ieftine la energie – care rămân extrem de volatile și, mai important, prezintă riscuri adecvate de creștere.

Barilul de țiței american a cochetat ieri cu nivelul de 90 de dolari, fără a putea înlătura rezistența la acel nivel. Temerile de recesiune și așteptările privind încetinirea cererii globale țin ursul de petrol în frâu pentru moment, în timp ce pariurile optimiste asupra ofertei slabe rămân pregătite. Dar vântul poate schimba direcția rapid.

În prezent, cele mai recente date EIA au arătat că stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,4 milioane de barili săptămâna trecută, față de creșterea de 1,9 milioane așteptată de analiști. Stocurile mai mari indică o cerere mai mică decât se aștepta și ajută la răcirea presiunii pozitive.

Așa că da, ieri am văzut că S&P500 a recuperat o parte din pierderi, cu Nasdaq în creștere cu 0,84%. Dar riscurile sunt încă înclinate în mod clar în jos, deoarece perspectivele pentru Rezerva Federală (Fed) vor rămâne optimiste atâta timp cât nu vedem o scădere semnificativă a inflației. Cifrele din această săptămână au arătat că nu suntem încă acolo.

În plus, negocierile dintre companiile feroviare și sindicate nu au arătat niciun progres pentru a evita o eventuală grevă feroviară până vineri, care ar putea duce la retragerea de la locul de muncă a aproximativ 125.000 de lucrători. Se spune că este cea mai mare oprire de acest gen din 1992. Eventuala grevă nu numai că va costa economia SUA aproximativ 2 miliarde de dolari pe zi, dar va stimula, de asemenea, așteptările inflaționiste pentru această lună și va asigura că speranța de a reduce inflația va fi amânată. pentru cel puțin încă o lună.

Drept urmare, dolarul american rămâne relativ puternic în apropierea maximelor din ultimii 20 de ani, iar EURUSD s-a menținut sub egalitate, deoarece ultimele date de producție industrială, publicate ieri, au arătat o scădere a activității cu 2,3% luna trecută, față de o contracție estimată de 1% din partea analiștilor. acceptat, ceea ce înseamnă că criza energetică a făcut mai mult daune activității industriale europene și că criza nu a început încă cu adevărat!

Liderii europeni fac tot posibilul pentru a trece înaintea jocului cu criza. Uniunea Europeană caută acum să strângă peste 140 de miliarde de euro de la companiile energetice pentru a ajuta familiile și întreprinderile să facă față costurilor inaccesibile ale energiei.

Cu toate acestea, este interesant că companiile energetice europene care ar trebui să-și vadă taxele super-caștiguri, precum BP sau Total, nu au reacționat puternic la știri. BP a încheiat sesiunea de ieri ușor mai sus, în timp ce Total Energy a crescut cu 2,5% pe fondul prețurilor plate la petrol, în timp ce FTSE și EuroStoxx au fost supuse unei presiuni bune de vânzare. Acțiunea prețului vă oferă o idee despre cât de profitabile sunt companiile energetice europene, în ciuda riscului ca profiturile lor suplimentare să fie impozitate în acest an. Să sperăm cu toții că nu vor restricționa producția pentru a plăti taxe mai mici, ceea ce s-ar putea întoarce împotriva politicienilor și ar agrava și mai mult criza energetică, punând mai multă presiune asupra ofertei.

aurul derutat

Aurul a revenit sub nivelul de 1.700 de dolari, deoarece apetitul pentru risc imbunatatit i-a impins pe investitori sa depaseasca metalul pretios si sa aleaga ieri active cu randament mai bun. Aurul rămâne nedumerit de perspectivele solicite ale Fed – care a împins în sus randamentele dolarului și ale SUA și au cântărit pe aur, și de perspectivele dovice ale Fed, care ușurează presiunea asupra unui dolar puternic, dar împinge investitorii către active mai riscante și cu randament mai bun. Prețul unei uncie s-ar putea extinde până la 1.650 USD în continuarea tendinței negative actuale.

dolar american/yen japonez?

O pereche pe care am putea observa o oarecare relaxare fizică este dolarul-yen. USDJPY a fost mult mai slab ieri la știrile că Banca Japoniei a efectuat o verificare a ratei dobânzii, care a fost văzută ca dispusă să intervină direct pe piață pentru a opri deprecierea yenului. Dacă intervine Banca Japoniei, am putea vedea rapid rata dolarului-yen în scădere cel puțin spre regiunea 125/130, intervalul de tranzacționare aprilie-iunie. Acest lucru va permite BoJ să câștige timp și să-și ușureze politica de rate, împiedicând în același timp dolarul să conducă inflația într-o spirală pozitivă nedorită în Japonia.

Leave a Comment

Your email address will not be published.