Bursele de criptomonede reduc locurile de muncă pe măsură ce turbulențele pieței reduc tranzacțiile

Bursele majore de active digitale concediază sute de lucrători într-o inversare bruscă a expansiunii rapide a industriei, în timp ce o serie de doi ani lasă loc unei crize criptografice.

Coinbase, listată în SUA, a anunțat marți planuri de a concedia aproape o cincime din forța sa de muncă, în valoare de peste 1.000 de oameni, și de a se alătura concurenților precum Gemini, Crypto.com și BlockFi, pentru a reduce personalul pe măsură ce prețul criptomonedelor scade în acest an pentru a înăbuși activitatea de tranzacționare care este forța vitală a industriei.

„Dacă nu există volum de tranzacționare, nu vor fi bani… Se pare că va fi dificil pentru o vreme”, a declarat Julian Sawyer, fost CEO al schimbului de criptomonede Bitstamp.

Capitalizarea bursieră a celor mai mari 500 de monede digitale din lume a scăzut de la 3,2 trilioane de dolari în noiembrie la mai puțin de 1 trilion de dolari săptămâna aceasta, ștergând ani de câștiguri din monede majore, cum ar fi bitcoin și eter.

Declinul reflectă o scădere mai amplă a piețelor financiare globale, dar a fost mai accentuată în clasele de active mai speculative într-un moment în care băncile centrale retrag stimulentele pe care le-au impus în 2020.

Investitorii în criptomonede tind să tranzacționeze mai activ în timpul piețelor bull. Acum, volumele de tranzacționare în scădere pe burse diminuează taxele cândva scumpe pe care le câștigă prin facilitarea tranzacționării.

Volumul de tranzacționare spot pe platformele cripto majore a fost în medie de aproximativ 800 de miliarde de dolari pe lună din martie până în mai, mai puțin de jumătate din nivelul din aceeași perioadă din 2021, conform calculelor Financial Times bazate pe datele CryptoCompare.

Coinbase sa extins la aproximativ 6.000 de angajați de la 3.730 la sfârșitul anului trecut, deoarece a capturat excesul de pe piețele cripto.

Concurenții care au avut o expansiune în ultimii ani își rup propriile planuri de creștere. Gemini Crypto Exchange a declarat la începutul lunii iunie că își va concedia 10% din personalul său în „condiții de piață turbulente”, despre care fondatorii frații Winklevoss au spus că ar putea „dura un timp”. În ultimele zile, Crypto.com a mai spus că își va reduce 5% din forța de muncă, aproximativ 260 de oameni, iar platforma de creditare criptografică BlockFi va concedia o cincime din forța de muncă, aproximativ 170 de oameni.

De asemenea, brazilianul Mercado Bitcoin a concediat 90 de oameni, aproximativ 12% din personalul său. Managerul Fabricio Totta a spus că schimbul a crescut de la 200 la 700 în puțin mai puțin de un an în 2021.

“Când crești atât de repede, nu crești într-un mod organizat. Așa că este timpul să începi să cauți deficiențe și să fii mai organizat”, a spus Tota.

Coinbase se confrunta deja cu o reacție în interiorul și în afara companiei. Luna trecută a indicat planuri de reducere și chiar anulare a unor oferte de muncă. „Operăm într-un timp incert”, a declarat directorul financiar Alicia Haas într-un interviu săptămâna trecută.

John (pseudonim) și-a părăsit slujba și se pregătea să se mute din Europa la Londra pentru a lucra la Coinbase. „Totul aici a fost împachetat. Orice mișcare este mare lucru, pui totul în ordine, îți spui la revedere de la oameni, mă vedeam pe cineva aici. Totul s-a prăbușit”, a spus el. După ce cererea sa de viză pentru Regatul Unit s-a prăbușit, a rămas încercând să-și revină la vechiul loc de muncă.

Rick Chen, șeful de relații publice la platforma de partajare a informațiilor angajaților Blind, a declarat că Coinbase a asigurat oamenii că ofertele nu vor fi anulate. „Pentru a lua lovitura câteva săptămâni mai târziu, acolo unde nu a fost cazul, nu am văzut niciodată așa ceva”, a spus el. Coinbase a făcut referire la o postare pe blog și postări pe Twitter de manageri superiori și nu au existat alte comentarii.

Un fost director senior Gemeni a spus că anunțul recent al companiei cu privire la reduceri este doar vârful aisbergului, susținând că schimbul a fost „exagerat” pe piața cripto taur anul trecut.

Zece la sută mai puțin decât valoarea sa reală. Fostul angajat a spus, fără să spună oamenilor, Gemenii au lăsat să plece oameni importanți din martie. Gemenii au refuzat să comenteze.

Charlie Cooper, directorul general al companiei de software blockchain R3, avertizează că „aroganța” învăluie adesea industria cripto.

Legile economiei se aplică și criptomonedelor. Este foarte dificil să convingi oamenii din domeniul financiar de masă că ești serios în ceea ce privește afacerile dacă crezi în mod constant că clasa ta de active este imună la legile economiei.”

Reglementarea sporită a activelor cripto a crescut, de asemenea, costurile pentru operatori. „Dacă o faci corect, cheltuielile de reglementare sunt uriașe pentru că trebuie să ne scufundăm în lumea veche și să ținem pasul cu lumea nouă”, a declarat Eric Demuth, CEO al bursei Bitpanda cu sediul în Austria.

Dar răceala pe care o simt bursele poate depinde de modelul lor de afaceri, cum ar fi dacă oferă tranzacții cu derivate sau se bazează pe comercianții instituționali pentru venituri.

Diagramă cu bare a volumelor de instrumente derivate de pe bursele majore (mila USD) care arată tranzacționarea cu derivate cripto mai flexibilă decât tranzacționarea la vedere

În ultimele trei luni, tranzacționarea cu instrumente derivate care facilitează pariurile pe direcția viitoare a monedelor a scăzut cu 17% de la nivelurile de vârf, cu mult sub declinul imediat, potrivit CryptoCompare.

Crypto Exchange FTX, care are 300 de angajați, a declarat că rămâne „foarte profitabilă”. Binance, cea mai mare bursă după volum, a declarat că va continua ritmul de angajare. „Credem că piețele mai cool reprezintă cea mai bună oportunitate pentru instituții de a investi sau de a achiziționa proiecte grozave la un preț mai bun”, a spus Binance.

Directorul piețelor financiare al OKX, Lennix Lai, a declarat că schimbul intenționează să adauge 30% la forța de muncă de 2.800 de persoane anul viitor.

Dar pentru oameni ca John a fost o lecție grea.

„Mi-ar plăcea ca oamenii să aibă o memorie suficient de lungă pentru a pedepsi companiile care acționează astfel, dar, din păcate, trăim într-o lume cu o amintire de o săptămână a celor mai scandaloase probleme”, a spus el.

Video: Repere de la Summitul Crypto and Digital Assets al FT | FT Live

Leave a Comment

Your email address will not be published.