Blockchain-ul a găsit o utilizare dincolo de tranzacționarea cu criptomonede?

PARIS – Boom-ul Bitcoin a dat naștere la noi miliardari, videoclipuri cu petreceri pe plajă și Lamborghini. Prăbușirea criptomonedei a provocat distrugerea micilor investitori și falimentul multor companii.

Tehnologia Blockchain stă la baza criptomonedei și a fost salutată ca o inovație care schimbă lumea, dar are ea vreun beneficiu în afară de crearea de instrumente financiare speculative?

AFP i-a cerut criticului cripto Stephen Diehl, autorul cărții recent publicate „Popping the Crypto Bubble”, să aplice regula unora dintre cele mai populare afirmații despre tehnologia blockchain.

Un vot mai sigur?

Odată cu răspândirea tensiunii și confuziei în SUA după alegerile din 2020, fondatorul miliardar al companiei cripto Binance, Changpeng Zhao, a făcut o propunere.

„Aplicația de vot mobil bazată pe blockchain” înseamnă „nu va trebui să așteptăm rezultate sau să avem întrebări despre validitatea acestora”, a spus el într-un tweet.

Colegul criptomiliardar Vitalik Buterin a răspuns că există „provocări mari”, dar consideră că acestea sunt „100% corecte”.

Până acum, încercările au fost foarte mici.

Pentru Diehl, blockchain-ul era mai probabil să prezinte probleme decât să le rezolve.

„Din punct de vedere american, fiecare regiune are propriul program de vot”, a spus el.

„Acest lucru este văzut ca un avantaj, deoarece pentru a strica orice alegere, ar trebui să corupți mulți funcționari publici.

„Centralizarea sistemului de vot într-un singur loc digital ar fi un risc uriaș – tot ce trebuie să faci este să corupi blockchain-ul și ar putea corupe democrația.”

Cumpărare automată a casei?

Blockchain-ul în centrul este registrul, o modalitate de a stoca tranzacții care – potrivit fanilor – sunt sigure, transparente și permanente.

Aceste calități i-au determinat pe nenumărați entuziaști să sugereze că tehnologia poate înlocui de fapt contractele de hârtie pentru lucruri precum cumpărarea unei case.

Diehl a spus că este „ridicol” ca blockchain „să se întoarcă la lucruri care au fost rezolvate cu o mie de ani în urmă pentru a-și justifica existența”.

„Acesta este sistemul pe care l-am aplicat încă din Evul Mediu – aveți o înregistrare guvernamentală a pământului, un titlu de proprietate și un act care este transferat atunci când proprietatea se schimbă”, a spus el.

„Blockchain nu rezolvă nimic aici.”

Plăți fără bănci?

Blockchain-ul a apărut dintr-o carte albă din 2008 despre bitcoin, care a fost concepută ca o alternativă la moneda fiat.

Linia de deschidere spune: „Emiterea peer-to-peer de numerar pur electronic va permite plăților online să fie trimise direct de la o parte la alta, fără a trece printr-o instituție financiară”.

Bitcoin a fost prima criptomonedă. Acum există peste 10.000 de alți oameni care stau pe multe blocuri diferite.

Companiile mari au avut mare nevoie să găsească modalități de a accepta plăți în criptomonede.

Diehl a remarcat că activele cripto sunt instrumente speculative care nu sunt potrivite pentru plăți.

Când ați plătit ultima dată cafeaua cu stoc Apple, a întrebat el.

“Nu se întâmplă. Vrei ceva care să fie stabil, așa că prețul cafelei tale este prețul cafelei tale săptămâna viitoare.”

Urmărirea lanțului de aprovizionare?

Vrei să știi de unde provine mango-ul tău? Unele supermarketuri cred că cea mai bună modalitate de a afla este să ai acces la un sistem bazat pe blockchain, capabil să urmărească fructele de la tropicele Americii Centrale până la magazinul tău din colț.

Walmart și Carrefour sunt printre companiile care excelează la sistemele blockchain.

Carrefour a declarat pentru AFP la începutul acestui an că cumpărătorii vor putea scana un cod QR și vor putea descoperi sursa unui lot de produse.

Magazinele speră că blockchain-ul va oferi securitate, certitudine și transparență.

Diehl a remarcat că managementul lanțului de aprovizionare digital există de ani de zile și este perfect fără un blockchain.

„Blockchain-ul nu adaugă nicio vulnerabilitate la corupția din sistem”, a spus el, remarcând că oamenii din lanțul de aprovizionare pot detecta minciunile pe blockchain la fel de ușor ca pe orice altă platformă.

„Dacă aș avea o cutie de mere și aș spune că am pus 100 la sută din ele în camion, dar apoi aș fi redus 50 la sută pentru mine, blockchain-ul nu ar împiedica asta.” Agenția de presă din Franța

Leave a Comment

Your email address will not be published.