Bazele tranzacționării valutare – Partea 1

Volumul mediu zilnic al pieței valutare depășește acum 5 trilioane de dolari, ceea ce o face cea mai lichidă piață din lume. Lichiditatea se referă la cât de ușor este pentru participanții de pe piață să deschidă și să închidă poziții fără a afecta prețul activului suport.

Conceptul de lichiditate funcționează, de asemenea, împreună cu volatilitatea, care măsoară viteza și viteza schimbării prețurilor de cumpărare și de vânzare. Majoritatea comercianților de valută apreciază piețele volatile, deoarece oferă oportunități mai mari de profit, în special cu strategii pe termen scurt, cum ar fi speculația și tranzacționarea zilnică.

Riscurile tranzacționării valutare

Majoritatea comercianților de valută pierd bani în timp. Lipsa de pregătire, efectul de pârghie slab, seturile slabe de abilități și oboseala emoțională iau pierderi, forțând în cele din urmă comerciantul să „cufunde”, lăsând jocul valutar următorului participant. Minoritatea profitabilă învață cum să facă față acestor vânt în contra, petrecând adesea ore întregi construind abilități, efectuând cercetări și testând noi sisteme și strategii.

În plus, băncile din întreaga lume caută să gestioneze riscul suveran și de credit prin ratele cererii și ofertei pe sistemul de prețuri interbancare, ceea ce duce la perturbări frecvente ale ofertei și cererii, fără a avea legătură cu evenimentele de mișcare a pieței sau cu eliberarea economică. Acestea prezintă un risc semnificativ pentru noul venit obișnuit, care este mulțumit în rândul mutatorilor programați de piață, nu reușește să plaseze ordine stop-loss sau are multă expunere pe termen scurt la nivelul lor de experiență.

În mod ironic, cel mai mare risc pentru un comerciant nou vine de la brokerul pe care îl alege. Sistemul interbancar larg este un amestec de „brokeri reglementați”, care oferă acces imparțial la piață și „brokeri nereglementați” care profită de lipsa de sofisticare a clienților. Este ușor să identifici aceste companii deoarece majoritatea dintre ele au sediul (cu sediul) în paradisuri fiscale offshore, și nu în SUA, Marea Britanie, UE sau Australia, care reglementează în mare măsură tranzacționarea valutară.

Brokerii nereglementați fac cel mai mult daune atunci când operează un „deal desk” care preia partea cealaltă a poziției unui client și manipulează prețul prin „recotare” pentru a provoca opriri și a suporta pierderi neașteptate, mai ales în perioadele de odihnă când cei mai activi comercianți sunt adormit . De asemenea, poate fi dificil să vă recuperați banii atunci când alegeți să închideți un cont la un broker nereglementat.

Principalii termeni de tranzacționare valutară

Pereche valutară: Perechile valutare constau din două monede, moneda de bază în stânga (sus) și moneda cotată în dreapta (jos). EUR/USD este un exemplu de pereche valutară. Atunci când cumpără această pereche, comerciantul cumpără euro și vinde dolarul american. Alternativ, atunci când vinde această pereche, comerciantul vinde euro și cumpără dolarul american.

Perechi majore: Perechile valutare pot fi împărțite în perechi majore, încrucișate, minore și exotice. Perechile majore includ dolarul american ca monedă de bază sau contravaloare, împreună cu una dintre cele șapte valute majore: euro, dolarul canadian, lira sterlină, francul elvețian, yenul japonez, dolarul australian și dolarul neozeelandez. Noii comercianți se concentrează pe perechile majore, deoarece acestea sunt foarte lichide și suportă costuri de tranzacție mai mici prin spread-uri strânse, limitând astfel alunecarea.

perechi încrucișate: Perechile încrucișate constau din oricare două valute majore, cu excepția dolarul american. Spre deosebire de perechile majore, perechile încrucișate au costuri de tranzacție mai mari, volatilitate mai mare și lichiditate mai mică, ceea ce crește potențialul de alunecare. Exemplele de perechi încrucișate includ EUR/GBP, EUR/CHF și AUD/NZD.

Rata de schimb: Cursul de schimb arată prețul monedei de bază, exprimat într-o monedă corespunzătoare (moneda cotată). De exemplu, dacă cursul de schimb EUR/USD este de 1,2500, atunci 1,00 EUR ar costa 1,25 USD. O apreciere a cursului de schimb indică o apreciere a valorii monedei de bază față de contravalută, în timp ce o depreciere a cursului de schimb indică o scădere a valorii monedei de bază față de contravalue.

Licitare/Solicitare: Perechile valutare au două cursuri de schimb: prețul ofertat și prețul cerut. Prețul licitat determină prețul curent pe care participanții de pe piață îl pot vinde (scurt), în timp ce prețul de cerere determină prețul curent pe care participanții de pe piață îl pot cumpăra. Prețul licitat este întotdeauna mai mic decât prețul cerut, iar diferența dintre cele două se numește spread.

Răspândire: Diferența dintre prețul ofertat și prețul cerut. Spread-ul este un tip de cost de tranzacție pentru tranzacționare și o sursă de profit pentru broker. Acest cost poate reduce semnificativ profiturile sau crește pierderile atunci când se angajează în strategii de tranzacționare de înaltă frecvență, cum ar fi scalpingul.

ideea: Un pip indică un „procent cu pip” sau cea mai mică creștere pe care o pereche valutară poate crește sau scade prețul. Un pip este egal cu a patra zecimală pentru majoritatea perechilor valutare. De exemplu, dacă prețul de cerere al EUR/USD este stabilit la 1,2542 și crește la 1,2548, atunci modificarea este egală cu șase pips.

Garnitură sau guler: Hedging se referă la o tranzacție valutară menită să compenseze sau să protejeze o altă poziție de riscul de curs valutar pozitiv sau negativ. Comercianții, investitorii și instituțiile aplică tehnici de acoperire pentru a spori profiturile, a limita pierderile sau a proteja investițiile.

margine: Brokerii împrumută bani până la un multiplu al capitalului contului, numit marjă, astfel încât comercianții să poată lua poziții cu efect de levier. Fondurile împrumutate implică costuri de tranzacție prin ratele de împrumut overnight. De exemplu, o marjă de 30:1 permite o expunere de până la 30 de ori mai mare decât capitalul propriu al contului. Pozițiile cu efect de levier trebuie să creeze profituri dincolo de costurile de împrumut sau să piardă bani.

Efect pozitiv: Levierul permite comercianților să ia poziții în plus față de capitalul contului, acordând marjă de împrumut brokerului. Obținerea unui efect de pârghie mare este riscantă pentru comercianții de valută noi, dar este o strategie adecvată și necesară pentru comercianții de valută cu experiență.

Principalele tipuri de comenzi

Un comerciant de valută deschide o poziție cu un ordin de cumpărare sau de vânzare și determină dacă să ia poziția „pe piață” sau la un preț specificat. Ordinul de piață va fi executat imediat la prețul de cumpărare curent de cumpărare sau la prețul de ofertă curent de vânzare. Alunecarea în ambele ordine poate apărea atunci când prețurile se mișcă rapid, ceea ce duce la executarea tranzacțiilor la niveluri de preț mult mai mari sau mai scăzute.

Un ordin limită poate fi utilizat în locul unui ordin de piață, specificând prețul la care a) ordinul limită se transformă într-un ordin de piață sau b) prețul exact de intrare. Ordinul va fi executat atunci când prețul este lovit cu prima tehnică, ceea ce poate duce la alunecare, dar prețul poate „sări” ordinul folosind a doua tehnică și nu poate fi niciodată completat. Tipuri similare de ordine limită, inclusiv ordine stop-loss și stop-loss, sunt folosite pentru a deschide, gestiona și închide pozițiile în așteptare.

În concluzie:

  • nu mai cumpara: Deschideți o poziție lungă la un preț mai mare decât prețul curent sau închideți o poziție scurtă la un preț mai mic decât prețul curent.
  • nu mai vinde: Deschideți o poziție scurtă la un preț mai mic decât prețul curent sau închideți o poziție lungă la un preț mai mare decât prețul curent.
  • limita de cumparare: Deschideți o poziție lungă la un preț mai mic decât prețul curent sau închideți o poziție scurtă la un preț mai mare decât prețul curent.
  • limita de vânzare: Deschideți o poziție scurtă la un preț mai mare decât prețul curent sau închideți o poziție lungă la un preț mai mic decât prețul curent.

rezumat

Piața valutară a crescut în popularitate în rândul comercianților noi și nu a fost niciodată mai ușor de accesat. Învățarea elementelor de bază ale tranzacționării valutare nu este prea complicată, dar alegerea modului corect de tranzacționare necesită o autoexaminare, cu o viziune realistă asupra trăsăturilor de personalitate, a timpului disponibil, a obiectivelor pe termen lung și a veniturilor curente. Este un efort plin de satisfacții care valorifică dăruirea, răbdarea, controlul emoțional și dorința de a construi mai multe abilități și strategii în timp.

Leave a Comment

Your email address will not be published.