Barter, criptomonede și yuani: Rusia caută alternative pentru tranzacționarea cu dolari

Este greu de imaginat că Moscova poate convinge restul lumii că încercările sale de a reinventa sistemul monetar global reprezintă o îmbunătățire a confortului încercat și testat al monedelor de rezervă. În consecință, companiile rusești vor trebui să accepte toate riscurile și cheltuielile suplimentare inerente schemelor umbroase pentru a evita utilizarea dolarilor și euro.

Economia Rusiei se confruntă cu o problemă din ce în ce mai urgentă. Stocurile sunt epuizate și este imposibil să reînnoiți sau să înlocuiți multe tipuri de produse. Nu poate fi doar importat: după invazia rusă a Ucrainei, chiar și companiile rusești care nu au fost pedepsite direct încă se confruntă cu mari dificultăți atunci când încearcă să își regleze conturile cu parteneri străini. Conturile lor bancare în dolari și euro pot fi blocate, plățile trimise în valută străină durează mult pentru a fi procesate și chiar și băncile din „țări prietene” refuză să efectueze tranzacții, invocând o serie de scuze.

Autoritățile financiare ruse caută în mod activ modalități de a depăși aceste probleme, oferind chiar și cele mai ciudate idei, dar în acest moment setul de soluții propuse pare prea limitat și depășit. Este greu să găsești ceva mai eficient atunci când există constrângeri politice impuse de președintele Vladimir Putin, pe de o parte, cum ar fi cererea lui ca comerțul să se facă în ruble și realitatea stabilită a comerțului global, pe de altă parte, mai întâi. și în primul rând pe comoditatea dolarului și a euro.

Oficialii se bazează pe capacitatea de a începe tranzacționarea în monede naționale. Dar în acest moment, doar câteva companii au anunțat oferte fixe unice în ruble. Turcia „prietenoasă” a fost de acord să plătească o parte din prețul gazului rusesc în ruble, dar mecanismul pentru a face acest lucru nu a fost încă cunoscut și nici cantitățile implicate. Capacitatea de adaptare a Turciei pare să fie legată de faptul că Ankara este în prezent principalul partener al Moscovei în ceea ce privește importurile paralele, ceea ce înseamnă că multe companii turcești vor folosi oricum în mod activ rubla.


În teorie, rubla rămâne o monedă liber convertibilă, cu toată infrastructura necesară pentru plăți transnaționale, așa că nimic nu împiedică din punct de vedere tehnic exportatorii ruși să ceară să plătească bunurile în ruble. Cu toate acestea, în practică, acest lucru pur și simplu nu funcționează și duce doar la întârzieri suplimentare în finalizarea tranzacțiilor.

Principala problemă aici este lichiditatea scăzută a monedelor naționale în comparație cu monedele de rezervă, precum și riscurile macroeconomiei și ale cursurilor de schimb. Din acest motiv, cumpărătorii solicită reduceri semnificative pentru a accepta o ofertă fixă ​​într-o monedă neobișnuită. Sistemele bancare din diferite țări sunt folosite pentru a opera valute de rezervă în comerțul exterior și nu deschid conturi în alte valute decât dacă este absolut necesar. În 2014, de exemplu, Gazpromneft a vândut 80 de mii de tone de petrol pentru ruble, dar experiența nu s-a răspândit niciodată.

Monedele de rezervă sunt pur și simplu mai convenabile pentru tranzacționare decât monedele naționale. Este mai profitabil ca exportatorii să fie plătiți cu o monedă pe care să o poată plăti pentru cât mai multe tipuri de importuri. Spre deosebire de monedele de rezervă, monedele naționale sunt dificil de utilizat atunci când tranzacționați cu alte țări. Deși este posibil din punct de vedere tehnic, companiile chineze nu vor folosi ruble rusești pentru a cumpăra bunuri din Turcia, la fel cum companiile ruse nu vor plăti în lire turcești atunci când fac comerț cu India.

În plus, rolul mai mare al rublei în comerțul internațional poate crea probleme suplimentare autorităților financiare ruse. Odată ce moneda națională devine importantă în comerțul internațional și începe să fie folosită mai mult în străinătate, țara sa de origine își pierde o parte din controlul asupra cursului de schimb.

Din aceste motive, este probabil ca Rusia să poată tranzacționa cu succes în ruble numai cu țările care sunt deja creditorii săi, adică țările din Asia Centrală și țările africane individuale. Acum, împrumuturile către aceste țări vor fi emise în ruble în loc de dolari.

O altă modalitate de a scăpa de rezervele valutare din comerțul exterior este barterul, lucru asupra căruia Ministerul de Finanțe al Rusiei i-a atras recent atenția. Oficialii au prezentat o varietate de idei, de la schimbul de bunuri de valoare egală, la tranzacții de compensare atunci când un partener străin exportă mărfuri în numele unei companii ruse și apoi furnizează acelei companii cu mărfuri de cantitate egală.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste forme nu este potrivită nici măcar pentru piața internă, cu atât mai puțin pentru comerțul exterior. Schimbul de bunuri cu alte bunuri trebuie contabilizat manual, ceea ce poate crea dificultăți semnificative oricărei afaceri mari sau avansate din punct de vedere tehnologic, care utilizează sisteme de contabilitate automatizate.

Trocul prezintă, de asemenea, dificultăți pentru stat: dacă mărfurile sunt schimbate cu alte bunuri, cum se calculează impozitele pe respectiva tranzacție? De asemenea, creează tentația (precum și un mecanism convenabil) de a reduce costul bunurilor și serviciilor.

Recunoscând complexitățile trocului, Banca Centrală a Rusiei ia în considerare și alte opțiuni pentru comerțul internațional, inclusiv utilizarea criptomonedelor. Guvernul a început chiar să pună în aplicare legislație pentru a permite efectuarea operațiunilor în criptomonede. Dar și aici companiilor ruse le va fi greu să eludeze ordinele impuse de autoritățile de reglementare din SUA.

Trezoreria SUA a avertizat deja schimburile de criptomonede că vor exista consecințe pentru a ajuta companiile ruse să eludeze sancțiunile. Cele mai mari platforme, precum Binance și Coinbase, au impus restricții comercianților ruși.

Cu toate acestea, problema aici nu sunt doar restricțiile occidentale, ci și volatilitatea criptomonedei, ceea ce o face nepotrivită pentru categoria de preț. Folosirea acestuia pentru a deconta conturi va necesita, de asemenea, un schimb criptografic care are o reputație bună și capacitate suficientă. În cele din urmă, piața criptomonedelor se confruntă în prezent cu un declin fără precedent, care ar putea duce la o reevaluare radicală a valorilor monedelor.

Sunt prezentate și alte modalități exotice de a scăpa de tranzacționarea cu dolari și euro, cum ar fi: revenirea la standardul aur, crearea de monede stabile (criptomonede legate de un coș de monede bazate pe mărfuri) și chiar lansarea de criptomonede și ruble de aur legate de prețul global al aurului. Desigur, toate aceste propuneri au aceleași dezavantaje: volatilitate ridicată și îndoieli mari cu privire la faptul că purtătorii lor vor putea împinge pe cineva departe de Rusia cu ele.

Pe măsură ce autoritățile și companiile ruse elaborează noi modalități de a nu se mai baza pe dolar și euro, economia rusă se îndreaptă din ce în ce mai mult către yuan. Utilizarea sa în volumele comerciale la Bursa de Valori din Moscova a atins în iulie 20%, spre deosebire de cel mult 0,5% în ianuarie, ceea ce a pus-o înaintea altor valute ale „țărilor prietene” cu o marjă mare. Între timp, băncile rusești au început, de asemenea, să utilizeze Sistemul de plăți transfrontaliere din China (CIPS) pentru plăți internaționale.

În acest moment, în Rusia nu există suficient yuan pentru a comercializa și pentru a steriliza profiturile din exporturile de energie. Mai mulți yuani ar putea fi pusi la dispoziție printr-un swap valutar care ar permite Băncii Centrale Ruse să își mărească rezervele de lichiditate în yuani de la omologul său chinez, Banca Populară a Chinei, dar este puțin probabil ca Beijingul să fie de acord: poate fi văzut ca oferind sprijin financiar. Rusiei, ceea ce ar putea duce la sancțiuni secundare împotriva Chinei. Rusia a încercat să convingă China să accepte un schimb valutar în martie, dar fără rezultat.

Moscova ar putea obține același rezultat solicitând țărilor occidentale să plătească pentru importurile de energie în yuani în loc de ruble, dar China nu ar fi de acord să slăbească controalele de capital care limitează circulația monedei sale în străinătate doar în beneficiul Rusiei. O creștere a mărimii yuanului offshore va îngreuna gestionarea cursului de schimb de către banca centrală chineză, precum și posibilitatea de a exploata o fereastră separată pentru ca Rusia să ducă capitalul din China în alte țări prin Rusia. În orice caz, China, fiind strâns integrată în lanțurile de producție occidentale, este foarte precaută față de riscul de a fi supusă sancțiunilor.

Este greu de imaginat că Moscova poate convinge restul lumii că încercările sale de a reinventa sistemul monetar global reprezintă o îmbunătățire a confortului încercat și testat al monedelor de rezervă. În consecință, companiile rusești care doresc să continue tranzacționarea cu lumea exterioară vor trebui să accepte toate riscurile și costurile suplimentare asociate cu tranzacțiile swap, plățile în monede naționale și alte scheme uneori dubioase pentru a evita utilizarea dolarilor și euro.

de:

Leave a Comment

Your email address will not be published.