Bloomberg Law

Avocații de criptomonede pariază foarte mult pe procesele de acțiune colectivă ca segmente de piață

Pe măsură ce administrația Biden își intensifică controlul asupra industriei cripto, câteva magazine mici de litigii se adună împotriva schimburilor cripto și a emitenților de jetoane digitale, urmărind teorii care ar putea determina modul în care legile moștenite se aplică domeniului emergent.

Conduși de parteneri de firmă de tip boutique, avocații au intentat 58 de acțiuni colective împotriva firmelor cripto din 2016, potrivit Raport De la firma de consultanță Cornerstone Research și Stanford Law School.

A scăzut cu mai mult de o treime în ultimii doi ani, iar ritmul a crescut în primele șase luni ale anului 2022, când Valoare de piață A scăzut cu 2 trilioane de dolari înainte de a se stabiliza.

Mai multe dintre plângeri – care vizează entități, inclusiv Coinbase și Binance, două dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume – susțin că bursele, emitenții de monede și alte companii se sustrage cerințelor de dezvăluire impuse de legile federale privind valorile mobiliare și că ar trebui să aibă probleme pentru investitorii care înregistrează pierderi. .

„A avut loc o prăbușire și au început să apară o mulțime de abuzuri și abuzuri”, a spus John Jasnoch, partener la Scott & Scott, care dă în judecată șapte procese propuse de clasa cripto.

Rămâne neclar dacă litigiul va rupe vreun temei juridic larg răspândit. În cele din urmă, cea mai mare parte a seriei de acțiuni colective legate de cripto pe care două companii le-au depus în aprilie 2020 s-au estompat din cauza termenului de prescripție și a problemelor instanței.

„Într-un fel, locul are „mai mulți bani, mai multe probleme”, fiind suficient de matur încât să poată atrage atenția avocaților de acțiuni colective, indiferent dacă acest interes este justificat sau nu”, a spus Jason Gottlieb, care este Morrison Cohen. . Un avocat menține un sistem de urmărire a litigiilor cripto, iar compania sa îi reprezintă pe inculpați în două procese colective.

„Este foarte ușor să copiați și să lipiți o reclamație de la o companie la alta”, a spus el.

Procesele care au scăpat de provocări până acum includ un caz pe care Roche Freedman l-a întocmit împotriva schimbului de criptomonede Bitfinex și a subsidiarei sale Tether, compania din spatele monedei stabile Tether. Procesul acuză companiile că au fraudat investitorii și că au cauzat pierderi de miliarde de dolari.

Într-un alt caz, la începutul lunii septembrie, un judecător din California a respins inițial cererea Dfinity pentru platforma blockchain Dfinity de a respinge o acțiune colectivă propusă de Scott & Scott.

Între timp, un judecător federal din New York se gândește dacă să dea undă verde unui proces intentat de Selendy Gay și Silver Golub. Procesul susține că Coinbase a facilitat tranzacțiile cu 79 de jetoane digitale despre care afirmă că sunt valori mobiliare neînregistrate.

Dacă procesul va reuși, Coinbase ar putea primi daune de miliarde de dolari. De asemenea, ar submina poziția companiei conform căreia niciun activ tranzacționat pe platforma sa nu este o valoare mobiliară sau „contract de investiții” în care se poate aștepta profituri din eforturile altora.

Într-o moțiune de respingere a plângerii, avocații Skadden care reprezintă Coinbase au descris acțiunea recentă a lui Selendy de a încerca să „producă” legile privind valorile mobiliare.

Dar James Cox, profesor de drept la Universitatea Duke, care a analizat plângerea cu privire la legea Bloomberg, a spus că principala afirmație – că Coinbase nu s-a înregistrat ca broker-dealer sau bursă de valori – „are niște tulpini foarte puternice”.

„Faptul că există zeci de monede diferite nu va împiedica o clasă să obțină o diplomă”, a spus Cox.

„Polițist pe ritm”

Răspândirea litigiilor private vine ca președintele SEC, Gary Gensler angajamente Agenția va fi un „polițist de avangardă”, protejând investitorii în spațiul activelor digitale.

Agenția a întreprins 20 de măsuri de executare împotriva firmelor cripto în 2021 – Gensler a fost confirmat în aprilie a acelui an – 80% din presupusa vânzare de valori mobiliare neînregistrate, a constatat Cornerstone.

Securities and Exchange Commission (SEC) a făcut furori în iulie, luând o acțiune de tranzacționare privilegiată împotriva unui fost angajat Coinbase, care a identificat mai multe jetoane tranzacționate pe platformă drept valori mobiliare.

Săptămâna trecută, administrația Biden, într-o serie de rapoarte, a cerut autorităților federale de reglementare să-și dubleze investigațiile privind practicile ilegale din industrie. Această împingere agresivă va oferi probabil mai multă muniție pentru avocații de acțiuni colective, spun justițiabilii corporativi.

Cu toate acestea, majoritatea justițiabililor așteaptă în continuare ca instanțele să rezolve întrebări fundamentale, cum ar fi dacă anumite criptomonede sunt similare cu acțiunile și obligațiunile tradiționale și trebuie să respecte cerințele de divulgare a valorilor mobiliare.

Dacă nu va fi adoptată o nouă legislație de către Congres – un proiect de lege de reglementare bipartizan care trece acum prin Senat – deciziile ar putea avea o greutate semnificativă nu numai pentru industrie, ci și modul în care atât SEC, cât și uniunea reclamanților se mută asupra chestiunii în următorii ani. .

Gensler a spus că agenția sa are putere asupra „jetoanelor de securitate cripto” și împinge în mod repetat companiile să respecte legile privind valorile mobiliare, susținând că majoritatea tokenurilor sunt valori mobiliare.

Susținătorii industriei au susținut că spațiul are nevoie de un cadru de reglementare mai clar. Bursele precum Coinbase au negat în mod repetat să ofere titluri de valoare pe platformele lor.

Kayvan Sadeghi de la Jenner & Block a spus că firmele de avocatură care fac afaceri cu aceste firme nu se numără printre magazinele de reclamanți binecunoscute care reprezintă adesea o clasă sugerată în acțiunile tradiționale de valori mobiliare, în parte din cauza lipsei de investitori instituționali în criptomonede. Avocatul apărării.

Acest lucru a lăsat ușa deschisă pentru startup-uri pentru a ocupa poziții de conducere în unele dintre cele mai mari cazuri.

Alte magazine mici fac stropi mari în afara domeniului stocului.

Gerstein Harrow, o firmă de drepturi civile formată din două persoane care s-a lansat în Los Angeles în 2021, a format o practică de protecție a consumatorilor cripto. Compania a intentat două procese care vizează companiile financiare descentralizate sau organizațiile care îndepărtează băncile și alte terțe părți din tranzacțiile financiare.

Procesele vizează compania cripto PoolTogether pentru că ar fi administrat o loterie ilegală și platforma financiară descentralizată bZx pentru presupusa neglijență care a provocat furtul a 55 de milioane de dolari de pe platforma sa. (Amândoi au negat acuzațiile și au decis să le respingă.)

„Ne-am făcut timp să studiem tehnologia și am ajuns la subiect [digital asset operators] „Aceștia își desfășurau activitatea într-o zonă în care credeau că sunt liberi de reglementările legale din SUA”, a spus cofondatorul Charlie Gerstein. În al doilea rând, am observat că era o sumă foarte mare de bani în circulație. Aceasta a prezentat o oportunitate financiară clară”.

Jucători mai puțin populari

Companii precum Selendy spun că acționează ca o forță „complementară” pentru examinatorii SEC și alte autorități de reglementare care implementează un control mai larg.

Lansată în 2018 de 10 expați din Quinn Emanuel, compania își împarte timpul între reclamanți și probleme defensive.

Philip Selinde și Jordan Goldstein, care au lucrat amândoi la activitatea cripto a companiei, au ajutat Agenția Federală pentru Finanțarea Locuințelor să câștige peste 25 de miliarde de dolari în plăți de la băncile din Wall Street, în urma crizei de securitate susținută de credite ipotecare în urmă cu mai bine de un deceniu.

Goldstein a spus că vede asemănări între această lucrare și noul ei accent pe presupusa fraudă cu criptomonede.

„Am văzut o oportunitate de a începe un magazin de litigii axat pe chestiuni de ultimă oră, care nu numai că ar aduce beneficii clienților noștri, dar ar promova interesul public ori de câte ori este posibil”, a spus el. „Piața criptomonedelor pare să prezinte o oportunitate de a beneficia investitorii prin sistemul juridic.”

Lansată în 2019 de avocații de la proeminentul magazin de litigii Boies Schiller, Roche Freedman a fost cea mai activă firmă de cripto-crowdfunding, care a depus peste o duzină de procese și a servit drept consilier principal în multe dintre ele.

O parte din această muncă a venit sub o atentă supraveghere Pe fondul acuzațiilor – alimentate de scurgerile de înregistrări confidențiale în august – că co-fondatorul Kyle Roche a lucrat cu firma de criptografie Ava Labs pentru a viza concurenții prin litigii. Roche a negat acuzația, dar de atunci a părăsit practica de acțiune colectivă a companiei și s-a retras din diverse cazuri, potrivit dosarelor instanței.

Între timp, compania se străduiește să rămână un consilier principal în acțiunea sa împotriva Bitfinex și Tether.

Ultimii doi ani au arătat că industria investește și în forța legală pentru a lupta împotriva acestor acțiuni, sugerând că multe probleme, atât publice, cât și private, au un drum lung până la rezolvare.

Crypto Ripple Labs s-a opus ferm Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) ca răspuns la acțiunile de aplicare a legii din 2020 care susțin că jetonul XRP este un activ digital neînregistrat. Cazul este una dintre principalele probleme aflate în desfășurare care poate ajuta la definirea unui peisaj mai larg de reglementare și litigii legate de cripto.

În ciuda unor tulburări recente, Wall Street a arătat un interes mai mare pentru criptomonede în acest an, creând un dublu ecran de procese în creștere care implică o industrie care încă face eforturi pentru a deveni mai mainstream. Și, în timp ce deflația părea plată în timpul verii, pierderile puternice de la valorile medii de vârf pentru spațiul de lucru din clasa cripto vor deveni și mai aglomerate.

Carol Goforth, profesor de drept la Universitatea din Arkansas, a spus că nu a existat prea mult interes din partea firmelor reclamanților cripto „atâta timp cât piața este în creștere”. „Acum sunt pretendenți care ies din lemn și teorii care ies din piață”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.