Alex Mashinsky a dominat strategia de tranzacționare a lui Celsius cu luni înainte de faliment

În ianuarie, președintele rețelei Celsius, Alex Mashinsky, și-a adunat echipa de investiții pentru a le spune că va controla strategia de tranzacționare a creditorului criptografic înainte de viitoarea reuniune a Rezervei Federale din SUA.

Prețurile criptomonedelor populare precum Bitcoin și Ether au scăzut de la maximele istorice, iar fostul antreprenor de telecomunicații a spus că gradul procentual necesar pentru a se proteja de scăderi ulterioare. Era convins că rezultatul întăririi ar putea duce la o prăbușire a prețurilor criptomonedelor.

În zilele dinaintea reuniunii Fed, Mashinsky a gestionat personal tranzacții individuale și a redus directori cu zeci de ani de experiență financiară, potrivit mai multor oameni familiarizați cu problema.

Într-un caz, Mashinsky a comandat să fie vândute bitcoini în valoare de sute de milioane de dolari, refuzând să aștepte de două ori pentru a verifica din nou informațiile adesea nesigure ale lui Celsius despre deținerile sale. Celsius – care la acea vreme deținea 22 de miliarde de dolari în cripto active ale clienților – a cumpărat din nou bitcoin a doua zi cu pierdere.

O persoană a spus: „Le-a ordonat comercianților să facă schimb cu un registru mare de informații proaste”. „El a manipulat blocuri uriașe de bitcoin.”

O altă persoană familiară cu evenimentele a spus că, deși Mashinsky ar fi făcut publicității opiniile sale pe baza cunoștințelor sale despre piețele criptomonedei, ei au insistat că el „nu conducea biroul de tranzacționare”.

Temerile pe termen scurt ale lui Mashinsky nu au fost fundamentate. Rezerva Federală a confirmat planurile de a crește ratele dobânzilor și de a ignora piețele criptomonedelor. Unii oameni au spus că Celsius a înregistrat pierderi de tranzacționare de 50 de milioane de dolari în ianuarie, deși nu este clar cât de mult i-a fost atribuit lui Mashinsky.

Evenimentele neraportate anterior evidențiază dinamica internă grea a lui Celsius în lunile premergătoare declarației sale de faliment din iulie, inclusiv sistemele sale slabe de urmărire a activelor, îngrijorările lui Mashinsky cu privire la recesiunea economică și disponibilitatea sa de a se implica direct în deciziile comerciale, spre deosebire de președintele obișnuit. Directori ai marilor instituții financiare.

Celsius s-a construit acceptând criptomonede de la clienții săi și promițându-le randamentele uimitoare pe care le-a obținut prin răspândirea de token-uri pe piețele activelor digitale. Sute de mii de clienți se confruntă acum cu pierderi majore în criptomonedele pe care le-au încredințat companiei, care are o gaură de 1,2 miliarde de dolari în bilanţ.

Avocații lui Mashinsky, Celsius Kirkland și Ellis au declarat instanței din New York că compania a fost falimentată nu din cauza unei administrări defectuoase, ci din cauza prăbușirii mai ample din acest an a prețurilor criptoactivelor. Avocații care îi reprezintă pe creditorii chirografari ai lui Celsius, dintre care majoritatea sunt clienții ei, s-au angajat să investigheze comportamentul lui Mashinsky.

Avocatul lui Mashinsky a refuzat sa comenteze. Celsius și avocații săi din Kirkland nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Într-un raport al instanței de faliment luna trecută, Mashinsky a spus că activele lui Celsius au crescut mai repede decât capacitatea sa de a investi și a recunoscut că „a luat, prea târziu, anumite decizii proaste de a distribui activele”.

Comerț „înaltă convingere”

La începutul anului, Celsius avea încrederea unei afaceri offshore care tocmai finalizase o rundă de strângere de fonduri de 600 de milioane de dolari condusă de doi investitori mari, cel de-al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada, Caisse de dépôt et placement du Québec și grupul american de investiții WestCap.

Runda de finanțare din decembrie 2021 a estimat scorul procentual la 3 miliarde de dolari. Creditorul cu creștere rapidă, care a fost fondat în 2017, s-a lăudat că angajează „directori financiari tradiționali”. Dar problemele izbucneau sub suprafață.

Deși Mashinsky a susținut că afacerea lui Celsius de a lua depozite și de a împrumuta criptomonede este sigură – el a insistat public că nu tranzacționează activele clienților – compania a suferit pierderi semnificative în criptotoken-uri pe care nu le-a dezvăluit clienților.

Mashinsky a declarat luna trecută instanței de faliment că unul dintre incidente a implicat un creditor din SUA numit EquitiesFirst, care în iulie 2021 nu a putut să returneze bitcoin în valoare de 500 de milioane de dolari lui Celsius, care s-a angajat prompt să obțină un împrumut.

Un altul, neraportat anterior, a implicat o investiție semnificativă în Grayscale Bitcoin Trust, cel mai mare fond bitcoin din lume, care oferă investitorilor un produs tranzacționabil care urmărește unitățile GBTC de jetoane digitale.

Celsius a cumpărat GBTC când se tranzacționa cu o primă față de bitcoinul de bază al fondului. Până în septembrie 2021, Celsius avea 11 milioane GBTC, apoi valora aproximativ 400 milioane USD, dar se tranzacționează cu o reducere de 15% din valoarea activului net al Trustului.

Celsius i s-a oferit o înțelegere pentru a părăsi poziția în acea lună, care ar reduce pierderile companiei, dar Mashinsky a blocat vânzarea, argumentând că reducerea s-ar putea reduce, potrivit a două persoane familiarizate cu problema. În schimb, s-a înrăutățit. Celsius nu a fost destul de jos până la jumătate de an mai târziu, în aprilie, când reducerea a fost de 25 la sută.

Pierderile totale ale companiei în tranzacționarea GBTC au fost în jur de 100 de milioane de dolari până la 125 de milioane de dolari, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.

Grafic cu linii în dolari per monedă care arată prețurile bitcoin mai mari după întâlnirea Fed din ianuarie

Celsius și-a compensat parțial pierderile prin împrumuturi de la alte proiecte cripto. Câteva persoane familiare cu problema au spus că ea a promis jetoane cripto pe care le deținea drept garanție pentru împrumuturile stablecoin – echivalentul de dolari în criptomonede – pe care le va folosi pentru a cumpăra active cripto pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut.

Aceste aranjamente lasă un scor procentual slab dacă prețurile criptomonedelor scad brusc. Clienții pot solicita returnarea criptomonedei în același timp în care Celsius a fost nevoit să trimită mai mult creditorilor ca garanție pentru împrumuturile stablecoin.

Compania va avea un pic de numerar pe care să se sprijine într-un astfel de caz. Celsius a acordat mai multă atenție clienților pe token-uri precum bitcoin și eter decât o generează prin investițiile sale, potrivit oamenilor familiarizați cu problema. Kirkland a declarat luna trecută instanței de faliment că a investit o mare parte din cei 600 de milioane de dolari pe care i-a strâns de la investitori conduși de CDPQ și WestCap în afacerea sa de cripto-miniere cu capital intensiv și în achiziția unui startup israelian.

Duminică, Celsius a dezvăluit că fluxul de numerar net lunar actual a fost semnificativ negativ. Între august și octombrie, compania a estimat că va pierde 137 de milioane de dolari, în mare parte din cauza activității sale miniere. Cifrele includ 33 de milioane de dolari în costuri de restructurare.

Numerele bilanțului dezvăluite anterior în procedurile de faliment au arătat că încă din martie a acestui an, pasivele Celsius erau mai mari decât activele sale, dar deținerile sale decât tokenul său digital CEL. Două persoane familiare cu problema au spus că aceasta este situația din 2021.

În ianuarie 2022, părea că a sosit momentul crizei. Compania a avut pierderi pentru cea mai mare parte a lunii, deoarece prețurile criptomonedelor au scăzut. La un apel din 21 ianuarie, vineri înainte de întâlnirea Fed, Mashinsky a spus echipei sale de investiții că săptămâna viitoare va fi cea mai definitorie săptămână din cariera lor.

Era foarte convins de cât de rău se mutase piața spre sud. „A vrut să începem să minimizăm riscurile, oricât de grade centigrad posibil”, a spus una dintre persoanele familiarizate cu evenimentele. Nu toți au fost de acord.

În zilele următoare, Mashinsky s-a ciocnit în mod repetat cu directorul de investiții de atunci Frank van Etten, un fost director al Nuveen și al UBS, cu privire la ce înțelegeri ar trebui să facă Celsius, dar și cu privire la implicarea lui Mashinsky în astfel de decizii.

Van Etten, care s-a alăturat în septembrie 2021, a plecat în februarie a acestui an, potrivit intrării sale pe LinkedIn. Într-un comunicat de presă din 14 ianuarie, Mashinsky și-a citat centigradul ca exemplu de „talent de top” care s-a alăturat companiei. Van Eyten a spus că nu este în măsură să comenteze în acest moment.

Criptofinanțare

Inteligența critică în industria activelor digitale. Descoperiți acoperirea Financial Times aici.

Ordinul lui Mashinsky de a vinde și răscumpăra Bitcoin a venit cu o zi sau două înainte de întâlnirea Fed. Unul dintre motivele pentru care a vrut să vândă Celsius a fost legat de problema cu EquitiesFirst în 2021.

Acțiuni: În primul rând, moneda restante a lui Celsius și Celsius au acoperit această expunere cumpărând bitcoin înainte de a plăti. Mashinsky a susținut că EquitiesFirst ar putea plăti mai repede datoriile bitcoin pe măsură ce prețurile scad.

Dacă se întâmplă acest lucru, Celsius va avea mai mulți bitcoin decât vă așteptați în prezent. De obicei, încearcă să mențină o poziție neutră pe deținerile sale cripto pentru a echilibra activele și pasivele. Vânzând bitcoin acum înainte ca prețul să scadă, C ar putea obține profit, spune Mashinsky.

„Nu a fost o idee fără sens”, a spus o persoană familiarizată cu evenimentele, dar pur și simplu nu exista nicio dovadă că EquitiesFirst ar face plățile mai repede. „Au fost multe speculații”, au adăugat ei.

EquitiesFirst a spus: “Am încheiat un acord cu mult înainte de data menționată pentru ianuarie. Orice modificare a acestui acord ar fi necesitat consensul tuturor părților”. Compania a adăugat că își va îndeplini toate angajamentele față de acest grad.

Preocupările lui Mashinsky cu privire la piață s-au dovedit a fi cel puțin prost cronometrate. În timp ce Fed a confirmat planurile pentru o creștere a ratei în martie, nu a existat nicio prăbușire a prețurilor criptomonedelor până în luna mai. De fapt, prețul Bitcoin a crescut în săptămânile de la reuniunea Rezervei Federale din ianuarie.

Raportul de audit intern a fost prezentat ulterior consiliului de administrație și investitorilor Celsius WestCap și CDPQ în februarie și a recomandat accelerarea investițiilor în tehnologia companiei. WestCap și CDPQ au refuzat să comenteze.

Raportul a menționat că Mashinsky a solicitat o revizuire. Acesta a acoperit perioada de la 1 ianuarie până la 21 ianuarie, potrivit a două persoane familiarizate cu problema. Nu este clar de ce revizuirea nu a inclus tranzacționarea chiar înainte de întâlnirea Fed.

Angajatul Celsius care a condus auditul intern, un fost bancher cu aproape două decenii de experiență în audit și controale interne, s-a mutat la muncă la scurt timp după ce a lucrat la un nou produs de afaceri și idei de parteneriat.

Ce ne rezervă viitorul monedelor digitale? Editorul Digital Financial News Philip Stafford și Digital Asset Reporter Scott Shipulina au avut o discuție amplă pe Instagram Live pe această temă, inclusiv impactul reglementării și inflației asupra criptomonedelor. uita-te la asta aici.

Video: Bătălia continuă pentru a învinge hoții cripto | FT Tech

Faceți clic aici pentru a vizita tabloul de bord al activelor digitale

Leave a Comment

Your email address will not be published.