3 greșeli majore de evitat atunci când tranzacționați pe piețele futures cu criptomonede

Mulți comercianți exprimă adesea unele concepții greșite relativ mari despre tranzacționarea futures cu criptomonede, în special pe bursele de instrumente derivate din afara finanțelor tradiționale. Cele mai frecvente erori includ decuplarea prețurilor pieței futures, comisioanele și efectul lichidării asupra unui instrument derivat.

Să explorăm trei greșeli simple și concepții greșite pe care comercianții ar trebui să le evite atunci când tranzacționează contracte futures pe criptomonede.

Contractele cu instrumente derivate diferă de tranzacționarea spot în ceea ce privește stabilirea prețurilor și tranzacționării

În prezent, interesul total deschis pentru contractele futures pe piața criptomonedei depășește 25 de miliarde de dolari, iar comercianții cu amănuntul experimentați și administratorii de fonduri folosesc aceste instrumente pentru a-și valorifica pozițiile cripto.

Futures și alte derivate sunt adesea folosite pentru a reduce riscul sau pentru a crește expunerea și nu sunt cu adevărat destinate a fi utilizate pentru degradarea jocurilor de noroc, în ciuda acestei interpretări populare.

Unele diferențe de preț și tranzacționarea cu contracte de derivate cripto sunt de obicei trecute cu vederea. Din acest motiv, comercianții ar trebui să ia în considerare cel puțin aceste diferențe atunci când intră pe piețele futures. Chiar și investitorii cu experiență în instrumente derivate ale activelor tradiționale sunt predispuși la greșeli, așa că este important să înțelegeți caracteristicile care există înainte de a utiliza efectul de levier.

Majoritatea serviciilor de tranzacționare cu criptomonede nu folosesc dolarul american, chiar dacă arată ratele dolarului american. Acesta este un mare secret nespus și una dintre capcanele cu care se confruntă comercianții de instrumente derivate, care provoacă riscuri și distorsiuni suplimentare atunci când tranzacționează și analizează piețele futures.

Problema stringentă este lipsa de transparență, așa că clienții nu prea știu dacă prețurile contractelor sunt într-o monedă stabilă. Cu toate acestea, aceasta nu ar trebui să fie o preocupare majoră, deoarece există întotdeauna riscuri intermediare atunci când se utilizează schimburi centralizate.

Contractele futures cu reducere vin uneori cu surprize

Pe 9 septembrie, contractul futures Ether (ETH) care expiră pe 30 decembrie se tranzacționează la 22 USD, sau cu 1,3% sub prețul actual pe bursele spot precum Coinbase și Kraken. Diferența apare din anticiparea monedelor furk care ar putea apărea în timpul unei fuziuni Ethereum. Cumpărătorului contractului de instrumente derivate nu i se va oferi niciuna dintre monedele potențial gratuite pe care deținătorii de Ether le pot obține.

Airdrops-urile pot provoca, de asemenea, prețuri viitoare reduse, deoarece deținătorii de contracte de instrumente derivate nu vor primi premiul, dar acesta nu este singurul caz din spatele separării, deoarece fiecare schimb are propriul mecanism de preț și riscuri. De exemplu, contractele futures Polkadot trimestriale pe Binance și OKX se tranzacționau cu o reducere față de prețul Polkadot (DOT) la bursele spot.

Bonus trimestrial pe Binance Polkadot (DOT). Sursa: TradingView

Observați cum contractele futures s-au tranzacționat cu o reducere de 1,5% până la 4% între mai și august. Această înapoiere demonstrează lipsa cererii din partea cumpărătorilor influenți. Cu toate acestea, având în vedere tendința pe termen lung și faptul că Polkadot a crescut cu 40% între 26 iulie și 12 august, factorii externi sunt probabil să joace un rol.

Prețul futures a fost separat de bursele la vedere, așa că comercianții trebuie să își ajusteze obiectivele și nivelurile de intrare atunci când folosesc piețele trimestriale.

Ar trebui luate în considerare taxele ridicate și separarea prețurilor

Beneficiul principal al contractelor futures este efectul de levier sau capacitatea de a tranzacționa sume mai mari decât depozitul inițial (securitate sau marjă).

Să luăm în considerare un scenariu în care un investitor depune 100 USD și cumpără Bitcoin (BTC) în valoare de 2.000 USD folosind un efect de levier de 20 ori.

Deși comisionul de tranzacționare pentru contractele derivate este de obicei mai mic decât pentru indici poziționali, o taxă implicită de 0,05% se aplică unei tranzacții de 2000 USD. Prin urmare, intrarea și ieșirea unică din poziție va costa 4,00 USD, ceea ce reprezintă 4% din depozitul inițial. Acest lucru poate să nu sune prea mult, dar taxele de acest fel cântăresc pe măsură ce afacerea crește.

Chiar dacă comercianții înțeleg costurile și beneficiile suplimentare ale utilizării unui instrument futures, elementul necunoscut tinde să se prezinte doar în condiții de piață volatile. Separarea dintre contractele derivate și schimburile la vedere se datorează de obicei lichidării.

Atunci când garanția unui comerciant devine insuficientă pentru a acoperi riscul, o bursă de instrumente derivate are încorporat un mecanism care închide poziția. Acest mecanism de filtrare poate provoca o mișcare violentă a prețurilor și, în consecință, o detașare de prețul indicelui.

Deși aceste distorsiuni nu vor duce la lichidări ulterioare, investitorii neinformați pot reacționa la fluctuațiile de preț care au avut loc numai în contractele derivate. Pentru a fi clar, bursele de instrumente derivate se bazează pe surse externe de stabilire a prețurilor, de obicei de pe piețele spot obișnuite, pentru a calcula prețul de referință.

Nu este nimic în neregulă cu aceste operațiuni unice, dar toți comercianții ar trebui să ia în considerare impactul lor înainte de a utiliza efectul de levier. Separarea prețurilor, comisioanele mai mari și efectul lichidării ar trebui analizate atunci când se tranzacționează pe piețele futures.

Opiniile și opiniile exprimate aici sunt exclusiv cele ale autor și nu reflectă neapărat opiniile Cointelegraph. Fiecare investiție și mișcare de tranzacționare implică riscuri. Ar trebui să faci cercetări atunci când iei o decizie.